Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Ιερώνυμο – Τι συζητήθηκε για τη λειτουργία των εκκλησιών (video)

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη συνομιλία που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος, όσο και η Εκκλησία, στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Προσθέτουν επίσης ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη χώρα και συζήτησαν για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη χρονιά.

Συμπληρώνουν ότι ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 6 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν υπάρχει διαφωνία τα Χριστούγεννα να γίνουν κυλιόμενες Λειτουργίες, ακόμα και 4, για την εξυπηρέτηση περισσότερων πιστών και 2 κυλιόμενες τα Θεοφάνια, όπου θα μπορέσει να μοιραστεί σε μπουκαλάκι ο αγιασμός και σε συσκευασία το αντίδωρο. Επίσης, συμφωνήθηκε να μη γίνει αγιασμός υδάτων σε εξωτερικούς χώρους, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Επίσης, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να τελεστεί Θεία Λειτουργία και την Πρωτοχρονιά, του Αγίου Βασιλείου.

Αναφορικά με την παρουσία των πιστών, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αρθεί ο περιορισμός των 9 πιστών σε ναούς και των 25 σε μητροπόλεις και να υπάρξει ρύθμιση ανάλογα με τα τετραγωνικά, δηλαδή ένας πιστός αν 10 τ.μ. και αυτοί να μην υπερβαίνουν τους 40.

Οι ιερείς ζητούν ανοικτούς ναούς

Σημειώνεται ότι οι σφοδρές αντιδράσεις των τελευταίων ημερών από τους ιερείς που ζητούν ανοικτούς τους ναούς, φαίνεται πως προκάλεσαν σημαντική πίεση στην κυβέρνηση, φέρνοντας στο τραπέζι… δεύτερες σκέψεις για τα μέτρα που θα επιβληθούν, προκειμένου να αποφευχθεί ένας «Ιερός Πόλεμος» εν όψει της εορταστικής περιόδου.

Tην Τρίτη 15/12 και την Τετάρτη 16/12 θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, προκειμένου να υπάρξει εκτόνωση της κρίσης.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στην τήρηση του ορίου των πιστών, δηλαδή 9 για τις εκκλησίες και 25 για τις Μητροπόλεις. Ωστόσο, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Στέλιος Πέτσας για διπλή λειτουργία ανήμερα των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων«Η εκκλησία έδειξε υπεύθυνη στάση σε όλο αυτό τον Γολγοθά» επισήμανε ο ίδιος, δείχνοντας τη θέληση για θετική προσέγγιση.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ