Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Σύνοδος Κορυφής: Ανυποχώρητες οι χώρες που δε θέλουν κυρώσεις για την Τουρκία – Διχασμένοι οι ηγέτες (video)

Τι αναφέρει κυβερνητική πηγή για τη συζήτηση σχετικά με την Τουρκία που θα πραγματοποιηθεί στο δείπνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δε θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία. Για μας διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ», υπογράμμισε κυβερνητική πηγή για τη συζήτηση σχετικά με την Τουρκία που ξεκίνησε, λίγο πριν από τις 22:00 στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής. Είχαν προηγηθεί πυρετώδεις διαβουλεύσεις τις τελευταίες ώρες, και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμένει… διαιρεμένη.

«Pacta sunt servanda», δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και ήταν αυτή η φράση στα Λατινικά που έκλεισε τη δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι έλληνας πρωθυπουργός έθεσε θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ (μετά και τις αποφάσεις του Οκτωβρίου) ως το διακύβευμα της συζήτησης, εξηγώντας ότι «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα υπάρξουν συνέπειες. Ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία θα ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα θα φανεί αν ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι. Pacta sunt servanda», είπε ο πρωθυπουργός.

Μακρόν: Η θέση μας είναι ξεκάθαρη αναφορικά με την Τουρκία

«Θα έχουμε μια πολύ ευαίσθητη συζήτηση για τη γειτονία μας και ειδικά με την Τουρκία», τόνισε προσερχόμενος ο γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και συνέχισε: «Η θέση της Γαλλίας είναι ξεκάθαρη, να είμαστε συνεπείς στις αποφάσεις που πήραμε τον περασμένο Οκτώβριο. Οπότε να κοιτάξουμε τα δεδομένα σχετικά με την Τουρκία και να εξετάσουμε τις συνέπειες. Πρέπει να υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σταθερότητα ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, Ανατολική Μεσόγειο, Αφρική, Μέση Ανατολή».

Επίσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε «ότι το ζήτημα της Τουρκίας θα εξεταστεί και οι 27 «θα συνεχίσουν να εργάζονται για να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά την Τουρκία, «το ΣΕΥ εξέτασε τα τελευταία γεγονότα και δεν μπορούμε να παράσχουμε θετική αξιολόγηση. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά, μπορείτε ακόμη και να πείτε ότι από κάποια άποψη τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί, οπότε η αξιολόγηση δεν είναι θετική και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, τόσο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Αζερμπαϊτζάν, όσο και από με τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

«O πρωθυπουργός δεν πρόκειται να φύγει από τη Σύνοδο αν δεν πάρει κάτι»

Για το θέμα μίλησε και ο Στέλιος Πέτσας στο ραδιόφωνο του «Alpha 98,9». Σε ό,τι αφορά το τι θα επιδιώξουμε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι ο πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να φύγει από τη Σύνοδο αν δεν πάρει κάτι. Αυτό είναι ξεκάθαρο».

Όπως φαίνεται από το προσχέδιο των συμπερασμάτων και σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, είναι καθαρό ότι υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα: το πρώτο αφορά την επέκταση των κυρώσεων που είχαν τεθεί στο τραπέζι ήδη από τον Οκτώβριο του ’19 για πρόσωπα, εταιρείες και όποιον συμβάλλει στις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δεύτερο είναι αν θα έχουμε επέκταση του εύρους των κυρώσεων πέραν της εξορυκτικής δραστηριότητας αν θα δοθεί κάποια σαφής εντολή στον κ. Μπορέλ τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις, να βάλει στο χαρτί αυτές τις κυρώσεις αλλά και τι θα γίνει με το εμπάργκο όπλων.

Τόνισε ότι το τελευταίο είναι ένα θέμα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός και δεν είναι ίσως ένα θέμα που πρέπει κατ’ ανάγκη να αποφασιστεί σε ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρόσθεσε ότι εκτός από τις κατευθυντήριες γραμμές που υπάρχουν από το 2008 «αυτό που έχει μεγάλη σημασία σε διμερές επίπεδο, οι χώρες οι οποίες προμηθεύουν την Τουρκία με οπλικά συστήματα να το ξανασκεφτούν και να μην το κάνουν γιατί δεν επιτρέπουμε ευρωπαϊκές σφαίρες να στρέφονται εναντίον μας».

Κόστα Μητσοτάκης Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες

Κουρτς Μητσοτάκης Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες

Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν Μισέλ 1

Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες

(πληροφορίες από OPEN TV)

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ