Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Ξανθός: Λογιστικές αλχημείες τα νούμερα κρεβατιών ΜΕΘ που παρουσιάζονται (video)

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κρίση είναι μία ευκαιρία για να γίνει μία επένδυση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αντισταθμίζοντας και τις απώλειες των μνημονιακών χρόνων», σύμφωνα με τον κ. Ξανθό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλο βάρος στην επικοινωνία αυτή την περίοδο, ενώ όλοι ξέρουμε ότι η πραγματικότητα στο σύστημα υγείας είναι πολύ πιο δύσκολη.

Η σημερινή φιέστα παρουσία του Πρωθυπουργού για την έναρξη λειτουργίας των νέων κρεβατιών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Σωτηρία εντάσσεται ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο». Αυτό δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξη του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5».

Επισήμανε ότι «φυσικά η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ είναι μία θετική συγκυρία», όμως «δεν παύει να είναι υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη δρομολογήσει τη μόνιμη στελέχωσή του».

Υποστήριξε πως η λειτουργία αυτών των νέων κρεβατιών ΜΕΘ «ξεκινά με μετακινήσεις, αποδυναμώνοντας άλλους κρίσιμους τομείς του ΕΣ», προσθέτοντας ότι «η σημερινή εξέλιξη δεν αντισταθμίζει την κεντρική πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι δεν ‘Μείναμε ασφαλείς’ μετά την άρση του lockdown και φυσικά δεν θωρακίστηκε το ΕΣΥ, στο οποίο έγιναν λίγα πράγματα κυρίως με την πρόσληψη συμβασιούχων, εκ των οποίων ένας ελάχιστος αριθμός είναι γιατροί».

Ο κ. Ξανθός είπε ότι τα νούμερα που παρουσιάζονται στον αριθμό των κρεβατιών ΜΕΘ «είναι σε μεγάλο βαθμό λογιστικές αλχημείες, που αθροίζουν την χωρητικότητα του ΕΣΥ, αλλά και τα κρεβάτια των στρατιωτικών νοσοκομείων και του ΕΣΥ, τα οποία προϋπήρχαν της πανδημίας».

Ο πρώην υπουργός Υγείας σημείωσε ότι υπάρχουν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για τον ΣΥΡΙΖΑ «η κρίση είναι μία ευκαιρία για να γίνει μία επένδυση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αντισταθμίζοντας και τις απώλειες των μνημονιακών χρόνων, τώρα που υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια».

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι το σχέδιό της είναι «η αξιοποίηση της κρίσης για να αναδιαταχθεί η σχέση Δημόσιου-Ιδιωτικού, για να δοθεί χώρος και ευκαιρίες κέρδους στον ιδιωτικό τομέα».

Υποστήριξε, τέλος, ότι «υπάρχει μία σαφέστατη υποχώρηση στην εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης και υπάρχει πλειοψηφικά στην κοινωνία η απαίτηση γενναίας ενίσχυσης του ΕΣΥ».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ