Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Προκαλεί και καθυστερεί η Τουρκία: Μετά τη νέα Σύνοδο Κορυφής οι διερευνητικές επαφές (video)

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία την κατάσταση, αλλά οι νέες πηγές έντασης που δημιουργούνται από την τουρκική ηγεσία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Mε αρκετή καχυποψία για τις πραγματικές προθέσεις της γειτονικής χώρας φαίνεται πως προχωρούν οι ετοιμασίες για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών (σε επίπεδο τριών «ταχυτήτων») ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Αν και η Αθήνα δηλώνει έτοιμη εδώ και καιρό, όλα εξαρτώνται από τη στάση που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες η Άγκυρα, της οποίας οι πράξεις μέχρι στιγμής υπονομεύουν τον διάλογο.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία την κατάσταση, ωστόσο οι νέες πηγές έντασης που δημιουργούνται από την τουρκική ηγεσία – ακόμη κι αν αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές – δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι όροι που έχουν τεθεί από ελληνικής πλευράς είναι ξεκάθαροι και προβλέπουν «συνέχεια και συνέπεια» στην αποκλιμάκωση της έντασης, κάτι που ο Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να συμμερίζεται μέχρι στιγμής.

Στο ίδιο έργο… θεατές

Κι αυτό, γιατί η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τη στρατηγική που έχει χαράξει στην Ανατολική Μεσόγειο. Το απόγευμα του Σαββάτου (10/10), η Άγκυρα προχώρησε σε NAVTEX με αφορμή ελληνικές ασκήσεις ανοιχτά της Χίου, επικαλούμενη το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης στο νησί, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Σημειώνεται πως η Τουρκία αμφισβητεί εδώ και δεκαετίες το δικαίωμα παρουσίας αμυντικών δυνάμεων πάνω στα νησιά του Αιγαίου, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση των σχετικών συνθηκών. Η επιμονή της αυτή αποκτά, ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία τώρα, ενόψει μάλιστα της έναρξης των διερευνητικών επαφών.

1048720ff3cb467de7e607d9fce30476

Η γείτονα θεωρεί ότι έχει ισχυρή νομικά θέση και με αυτό τον τρόπο μπορεί να «στριμώξει» την Ελλάδα, αποκρούοντας τις κατηγορίες ότι είναι η πλευρά που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Παράλληλα, αναλυτές επισημαίνουν ότι η Άγκυρα ενδέχεται να πιέσει ζητώντας την παραπομπή της υπόθεσης αυτής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ η Αθήνα δηλώνει ρητά ότι η Χάγη πρέπει να είναι η κατάληξη της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Είχε προηγηθεί, την Παρασκευή (09/10), η έκδοση NAVTEX για έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Η NAVTEX αφορά σεισμικές έρευνες από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου και συγκεκριμένα στα οικόπεδα 6 και 7, στη θέση που βρίσκονταν πριν το γεωτρύπανο Yavuz αλλά αποσύρθηκε σε λιμάνι της Τουρκίας.

Το «Barbaros» θα συνοδεύεται από τα τουρκικά πολεμικά πλοία «Tanux 1» και «Apollo Moon».

Δένδιας Τσαβούσογλου forum Μπρατισλάβα

Μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι διερευνητικές επαφές

Σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών αναφέρθηκε, πάντως, για πρώτη φορά η Αθήνα. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αυτές θα ξεκινήσουν μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-16 Οκτωβρίου.

«Όσο λιγότερες εντάσεις έχουμε τόσο το καλύτερο για τον Ελληνισμό» επισήμανε και πρόσθεσε πως θα είναι ευχής έργο αν αρχίσουν οι διερευνητικές και πως όσον αφορά τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας η Τουρκία δείχνει σταθερή αποκλιμάκωση.

Σημειώνεται πως σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη (08/10), στην Μπρατισλάβα, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές.

Αμμόχωστος Βαρώσια κατοχή Κύπρος

Σχετικά με τις προκλήσεις της Άγκυρας στην Κύπρο, ο κ. Πέτσας είπε πως αυτό που έκανε στην Αμμόχωστο ο Ερντογάν είναι αυτό ακριβώς που του είπε η ΕΕ να μην κάνει με το σημείο 18 των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

«Άρα εδώ θα βρει απέναντί του, όχι την Κύπρο, όχι την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη» υπογράμμισε, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι είναι σαν να κοροϊδεύει η Τουρκία όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αναλαμβάνει ρόλο το Βερολίνο;

Στο πλαίσιο αυτό, κι ενώ παράλληλα η κατοχική κυβέρνηση του ψευδοκράτους στην Κύπρο έχει προχωρήσει στο άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων («βράζει» η Κύπρος) κατόπιν απόφασης της Άγκυρας, το Βερολίνο ανησυχεί ότι ο σχεδιασμός του για να ηρεμήσουν τα πνεύματα στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της πρόσφατης πρωτοβουλίας του μπορεί να εκτροχιαστεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έχει βολιδοσκοπήσει την Αθήνα, την Άγκυρα και τη Λευκωσία για το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στην περιοχή την προσεχή εβδομάδα, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες.

Το γεγονός ωστόσο και μόνο ότι το Βερολίνο αισθάνεται την ανάγκη για μία τέτοια κίνηση πριν καν στεγνώσει το μελάνι των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (1-2 Οκτωβρίου) καταδεικνύει ότι οι γερμανικές επιδιώξεις βασίζονται σε σαθρό έδαφος.

Αμμόχωστος Βαρώσια κατοχή Κύπρος

Βαρβιτσιώτης: Οι ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια παραβιάζουν την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Με την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζεται ως μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και αυτό είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης των διερευνητικών επαφών». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «OPEN TV» και στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει».

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας για τα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την Τουρκία, ανέδειξε το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά αναφορά για το θέμα των Βαρωσίων, στην Αμμόχωστο. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι οι τελευταίες ενέργειες της Άγκυρας για το άνοιγμα των Βαρωσίων παραβιάζουν αυτή τη συμφωνία.

Υπογράμμισε, ακόμη, πως δεν υπάρχει καμιά ρωγμή στο μέτωπο Ελλάδος – Κύπρου. Τέλος, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των κυρώσεων της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία υποστηρίζοντας πως οι κυρώσεις πρέπει να είναι ο μοχλός πίεσης, ώστε η Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς προκλητικές ενέργειες και όχι η τιμωρία.

«Βόμβα» Ακιντζί: Δέχθηκα απειλές από την Τουρκία για να μην είμαι υποψήφιος

Εν τω μεταξύ, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σε τουρκοκυπριακά μέσα ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές για να αποσύρει την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής (11/10).

Σύμφωνα με την «Ahval», ο Ακιντζί ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν στενές σχέσεις και είναι πιστές σε αυτούς που κυβερνούν την Τουρκία. Έλαβα μήνυμα μέσω του γραμματέα μου ότι θα ήταν καλύτερα για την οικογένεια και τους οικείους μου να μην συμμετάσχω στις εκλογές».

Άμεση ήταν η αντίδραση της λεγόμενης τουρκικής πρεσβείας στα κατεχόμενα, η οποία σε ανακοίνωση αναφέρει ότι ο ισχυρισμός του Ακιντζί είναι εκτός πραγματικότητας. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας καθώς και της σωματικής ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων».

Επίσης, η Πρεσβεία κατηγορεί τον Ακιντζί ότι χρησιμοποιεί την Τουρκία για τις εκλογές.

Πηγή: tovima.gr

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ