Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Άγρια κόντρα Σκυλακάκη – Τσακαλώτου στη Βουλή με φόντο τις ΜΕΘ

Η λογομαχία ξεκίνησε με αφορμή τις ΜΕΘ που παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ και συνεχίστηκε με αναφορές στα εσωκομματικά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από τα πρώτα λεπτά της συζήτησης του νέου νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ που περιλαμβάνει μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες από την κακοκαιρία «Ιανός», η συζήτηση πήρε φωτιά τόσο για τις ΜΕΘ όσο και το ενδεχόμενο νέας λίστας… Πέτσα.

Το θερμόμετρο ανέβηκε από τα πρώτα λεπτά της διαδικασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να έρχονται σε έντονο διάλογο.

Ο πρώτος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση προκειμένου να απαντήσει στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία υποστήριξε πως «Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση αποδεικνύεται ελλιπής αν όχι καταστροφική» επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ διπλασίασε τις κλίνες ΜΕΘ που παρέλαβε από την προηγούμενη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο διάλογος που ακολούθησε έχει ως εξής:

Θ. Σκυλακάκης: Η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε μισές ΜΕΘ από τον ευρωπαϊκο Μ.Ο και μια ανοχύρωτη υγεία.

Ε. Τσακαλώτος: Πόσες ήταν μέχρι το 2015; Πόσο αυξήσαμε το ποσοστό του προϋπολογισμού για την υγεία; Δεν ντρέπεσαι λιγάκι να τα λες αυτά;

Θ. Σκυλακάκης: Βλέπω ότι τα εσωκομματικά αλλάζουν την αγωγή του ανθρώπου.

Ε. Τσακαλώτος: Μη λές εξυπνάδες. Εξυπνάδες αλλού.

Θ. Σκυλακάκης: Το πόσες ΜΕΘ παραδώσατε και πόσες έχουμε τώρα είναι γνωστά στον ελληνικό λαό.

Νωρίτερα, ο κ. Σκυλακάκης προκειμένου να υποστηρίξει τον επείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου σημείωσε: «Πότε δεν θυμάμαι κυβέρνηση να βρέθηκε αντιμέτωπη με τόσες κρίσεις μαζί. Πανδημία που για να βρούμε μεγαλύτερη πρέπει να πάμε πίσω στο 1918. Οικονομική κρίση μεγαλύτερη από την κρίση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το μεταναστευτικό, τα ελληνοτουρκικά . Επι εβδομάδες υπογράφω δαπάνες για να παραμείνει το Ναυτικό μας στο Αιγαίο. Μαζί με αυτά έχουμε και τον Ιανό. Η κυβέρνηση αντιδρά με σύνεση και ταχύτητα. Το κάναμε το καλοκαίρι με τον ΕΛΓΑ. Ένα σοβαρό κράτος δε φθάνει να προσέχει τι δαπανά αλλά να το κάνει την σωστή στιγμή. Έγκαιρα όταν το χρειάζονται οι πολίτες.

Το νομοσχέδιο έχει αποζημιώσεις, αναστολή αναγκαστικών μέτρων, παράταση θητείας εργαζόμενων, αναστολή ΕΝΦΙΑ. Παράταση μείωσης ΦΠΑ, αύξηση πιστώσεων για καθηγητές και τη νέα εκστρατεία ενημέρωσης που είναι κρίσιμη για την νέα φάση πανδημίας. Πρέπει να πάμε στο επείγον. Σε αυτή την δύσκολη εποχή αισθανόμαστε όλοι την υγειονομική απειλή. Χρειαζόμαστε κυβέρνηση και κρατική μηχανή να κινείται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, αντιπολίτευση με υπευθυνότητα και πολίτες με ασφάλεια. Οι κρίσεις είτε διαλύουν τις κοινωνίες είτε τις κάνουν πιο δυνατές και είμαι σίγουρος ότι εμείς θα βγούμε ποιο δυνατοί».

Σημειώνεται ότι οι εισηγητές των κομμάτων συμφώνησαν με τον επείγοντα χαρακτήρα των ρυθμίσεων που αφορούν τους πληγέντες, άσκησαν, ωστόσο, κριτική για τις διατάξεις που αφορούν την νέα καμπάνια ενημέρωσης.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας η κυρία Σοφία Βούλτεψη εξήγησε: «Η εκστρατεία ενημέρωσης είχε πάει πολύ καλά στην πρώτη φάση και θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει και δεύτερη. Γνωρίζω ότι υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το θέμα, αλλά σημασία έχει η ενημέρωση. Τα πρώτα σποτάκια είχαν επηρεάσει το κόσμο σχετικά με το θέμα και την ατομική του ευθύνη».

Από την άλλη πλευρά η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αικ. Παπανάτσιου είπε: «Περνάτε από την πίσω πόρτα σκανδαλώδεις διατάξεις. Ετοιμάζετε νέα λίστα Πέτσα χωρίς διαφάνεια, διαγωνισμούς και κοστολόγιο. Απαράδεκτες πρακτικές. Έχετε κατανοήσει ότι διαχειρίζεστε δημόσιο χρήμα και είστε υπόλογοι για τα χρήματα του ελληνικού λαού; Η αυταρέσκειά σας έχει θολώσει την πρακτική σας. Η κοινωνία σας έδωσε τον χρόνο να προετοιμαστείτε και εσείς εκλάβατε την συναίνεσή μας ως πράσινο φως για θέσπιση σκανδαλωδών διατάξεων. Σας καλούμε να αποσύρετε αυτές τις διατάξεις. Τέρμα με τις λίστες Πέτσα, το Σκόιλ Ελικίκου και τις μάσκες αλεξίπτωτα».

Κριτική για την νέα διαφημιστική καμπάνια άσκησε και ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αυτή την φορά δεν πρέπει να αποκλειστούν τα περιφερειακά ΜΜΕ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ