Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

«Καρφί» της Κύπρου για τον ελληνοτουρκικό διάλογο – «Θα επιμείνουμε για κυρώσεις»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Κύπρος επιμένει στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις προκλητικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκος Χριστουδουλίδης, έριξε «καρφί» για την έναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής στις 1-2 Οκτωβρίου.

Την ώρα που το παρασκήνιο είναι πολύ από την τηλεδιάσκεψη που έφερε σε επίτευξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Λευκωσία στοχεύει να μη μείνει μόνη…

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά πόσο η εμμονή της Λευκωσίας στην ανάγκη επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για όσα κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις διερευνητικές επαφές που πρόκειται να αρχίσουν ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν κάθετος:

«Άρα θεωρείτε ότι με αυτή τη λογική δεν θα πρέπει να επιχειρήσουμε να τερματιστούν οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου επειδή το έχει πράξει με την Ελλάδα; Θα πρέπει απλά να αναμένουμε να δεχόμαστε τις παράνομες αυτές ενέργειες επειδή έχει επιτευχθεί ο διάλογος Ελλάδας Τουρκίας; Αν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί να συνομιλήσει με την Ελλάδα και να υπάρξουν αποτελέσματα, θα φανεί στο τραπέζι των συνομιλιών για τις διερευνητικές επαφές. Αντιλαμβάνεστε ότι την ίδια στιγμή στην Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζουν κάποιες παράνομες ενέργειες».

«Ως Κυβέρνηση αυτού του κράτους ποιες θα πρέπει να είναι οι προσπάθειες μας; Να τερματιστούν αυτές οι παράνομες ενέργειες. Να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε, ακόμα, σε έντονο ύφος απαντώντας εμμέσως και σε κάποιους επικριτές της Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (22/09) είχαμε επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος είπε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι η Λευκωσία θα κυνηγήσει κυρώσεις για την Άγκυρα, καθώς η Τουρκία έχει παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Τόνισε ότι έχει ανανεώσει τις Navtex, με τα «barbaros» και «Yavuz» να κάνουν γεωτρήσεις στην κυπριακή AOZ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ