Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Δένδιας σε Τουρκία: Διάλογος μόνο εάν σταματήσουν οι απειλές

Σούκρι: Να γίνει η Μεσόγειος θάλασσα ειρήνης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η υπογραφή της μερικής συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες αναδεικνύει την προσήλωση των δύο χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας, τόνισαν στις κοινές δηλώσεις τους ο Νίκος Δένδιας και ο αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι, με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών να στέλνει μήνυμα και στην Τουρκία.

Όσον αφορά στο ζήτημα της Άγκυρας, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως οι προτάσεις της Τουρκίας για διάλογο θα πρέπει να μην είναι προσχηματικές, ενώ ο κ. Σούκρι υπογράμμισε πως απορρίπτονται οι προκλήσεις.

Δένδιας Σούκρι Ελλάδα Κύπρος υπουργοί Εξωτερικών 1

Επίσης, θετικό βήμα την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, αναφέροντας ότι η Ελλάδα αναμένει από την Άγκυρα συνέπεια και συνέχεια το επόμενο διάστημα.

Κατά η διάρκεια των δηλώσεων του μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, ο κ. Δένδιας κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την εμπρηστική ρητορική και να αφήσει πίσω της «πολιτικές των κανονιοφόρων» και επανέλαβε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να μπει σε διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. «Οι εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο είναι προσχηματικές όταν συνοδεύονται από επιθετικές ενέργειες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι με τον κ. Σούκρι συζήτησαν τρόπους για επανέναρξη του διαλόγου Ελλάδας – Αιγύπτου με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ που υπεγράφη τον προηγούμενο μήνα την οποία χαρακτήρισε υπόδειγμα σεβασμού στο διεθνές δίκαιο σε αντίθεση, όπως είπε, με το τούρκο-λιβυκό σύμφωνο που «επιχειρεί να παράξει γειτονιές που στον χάρτη είναι αόρατες».

Όπως αναφέρεται και σε ανάρτηση στο twitter του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, στο επίκεντρο των συζητήσεων Δένδια- Σούκρι βρέθηκε η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σε περιφερειακά θέματα.

Συνάντηση Δένδια με Γκιουλέκα για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική

Συνάντηση με τον πρόεδρο της διαρκούς επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστα Γκιουλέκα πραγματοποίησε νωρίτερα την Τρίτη (15/09) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Δένδιας Γκιουλέκας

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ