Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας, ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό επίπεδο, στις Βρυξέλλες (video)

Στον απόηχο της υποχώρησης του Oruc Reis...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες θα γίνει, την Τρίτη (15/09), η συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και ΝΑΤΟ για να συνεχιστεί η συζήτηση ως προς τις προτάσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ με τις ελληνικές παρατηρήσεις, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Κίνηση που γίνεται στον απόηχο της υποχώρησης του «Oruc Reis» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «ethnos.gr», αυτή είναι η 3η συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στην ατζέντα θα υπάρχουν μόνο τεχνικά ζητήματα. Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι το επίπεδο είναι στρατιωτικό και εκεί αναμένεται να παρουσιαστούν οι θέσεις της Τουρκίας επί των ελληνικών θέσεων, οι οποίες έχουν κατατεθεί μετά τη δεύτερη συνάντηση στη γραμματεία της συμμαχίας.

Ο στόχος είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε ένα τεχνικό κείμενο αρχών. Ο διπλωμάτης έκανε λόγο για ένα κείμενο πλαίσιο με «γενικές αρχές» και «αυταπόδεικτα πράγματα», όπως για παράδειγμα «ο σεβασμούς του διεθνούς δικαίου» και «η ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Εξάλλου, μόνο τεχνικούς όρους απεμπλοκής των στρατιωτικών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, συζήτησε η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, μετά την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα. Σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή «είχε ξεκινήσει μια κινητικότητα μεταξύ ΝΑΤΟ και γερμανικής προεδρίας, για το πώς θα μπορούσε να εμπλακεί και το ΝΑΤΟ στην κινητοποίηση για την αποκλιμάκωση, ενόψει και του Gymnich». Περίπου στις 20 Αυγούστου η κινητικότητα κλιμακώθηκε.

Στο περιθώριο του Gymnich, το ΝΑΤΟ προσπάθησε (μέσω Στόλτεμπεργκ) να δει τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια και τον υπουργό Άμυνας Παναγιωτόπουλο, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει: «Κανένας διάλογος όσο τα τουρκικά πλοία βρίσκονται στα νερά μας». Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ έχει να κάνει με την παρουσία διάφορων περιουσιακών στοιχείων (ΝΑΤΟ – assets) στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική διπλωματική επιδίωξη ήταν πρώτα να ακούσει ο Γενς Στόλτεμπεργκ τους δύο υπουργούς κι αφού τους ακούσει θα ανακοινώσει στρατιωτικά μέτρα για τη μείωση της έντασης στο πεδίο. Σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή, η παρεξήγηση ήταν πως ο Στόλτεμπεργκ σκέφτηκε ότι θα κάνει ένα μηχανισμό που θα στηθούν επιτροπές οι οποίες θα συζητούσαν συχνότητες κτλ. Ο μηχανισμός Στόλτεμπεργκ θα λειτουργούσε σε έξι μήνες (μηχανισμός απεμπλοκής). Η Ελλάδα δεν βλέπει τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης.

Σύμφωνα και πάλι με την ίδια πηγή, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ήθελε συνάντηση της Γραμματείας με την Ελλάδα, την Τουρκία και δυο-τρεις ακόμα χώρες. Η ελληνική πλευρά δεν ήθελε συνάντηση σε περιορισμένο πεδίο, διότι δεν θα ακούγονταν οι φωνές των εταίρων από την ΕΕ.

Τσαβούσογλου Δένδιας χειραψία

Αρχικά έγινε συνάντηση με οκτώ χώρες, «πρώτη και τελευταία φορά», όπως είπε η διπλωματική πηγή στη συνέχεια έγινε τυπικό βορειοατλαντικό συμβούλιο για να υπάρξει καταγραφή των θέσεων των Κ-Μ. Στην ολομέλεια που έγινε μίλησαν 10 μόλις χώρες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή στην ολομέλεια δε μίλησε καμία κεντρο-ευρωπαϊκή χώρα, «όπως φοβόταν η Τουρκία» εκτός από το Βέλγιο το οποίο τοποθετήθηκε υπέρ της Ελλάδας.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι η Ελλάδα δέχεται τις τεχνικές συζητήσεις. Ενημέρωσε δε ότι από την αρχή ο Στόλτεμπεργκ, αλλά εμφάνισε «μισή σελίδα με αρχές, με τέσσερις ενότητες με τίτλους όπως “ασφάλεια των δυνάμεων μας” και “αποκλιμάκωση”». Στην ουσία πρότεινε να προστεθεί μια ακόμα συχνότητα πρόσβασης και συνομιλιών μέσω ΝΑΤΟ. «Δεσμευόμαστε σε 24ωρη ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας».

Η Ελλάδα επέμεινε ότι το de-escalation προηγείται του de-confliction – δηλαδή θα πρέπει να αποσυρθούν τα πλοία πριν ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις. Η ίδια πηγή επέδωσε τέλος την αποχώρηση του Uruc Reis στην παρουσία Πομπέο στην περιοχή. Κατά την άποψη της Ελλάδας η εγκαθίδρυση μιας νέας γραμμής επικοινωνίας με τον Στρατηγό Wolters στην μία άκρη όπου θα μπορούσαν να απευθύνονται οι δύο χώρες είναι θετική εξέλιξη, όχι όμως απαραίτητη τώρα.

Τσαβούσογλου για Oruc Reis: Αποσύρθηκε για συντήρηση – Νέα επίθεση στην Ελλάδα

Την ώρα που η Αθήνα ανέφερε πως η επιστροφή του «Oruc Reis» στην Αττάλεια είναι ένα «θετικό βήμα» για να υπάρξει διάλογος, στην Τουρκία συνεχίζεται το «μπαράζ» ανακοινώσεων για το θέμα, με τη «σκυτάλη» να παίρνει τώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Αποσύρθηκε για συντήρηση, δεν είναι οπισθοχώρηση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η Άγκυρα δεν περιμένει κυρώσεις από την ΕΕ». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις τους υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Μπορεί, λοιπόν, την Κυριακή (13/09) η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak» να έγραφε ότι το «Oruc Reis» επέστρεψε στην Τουρκία για να κάνει διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ, η Άγκυρα παρουσιάζει, όμως, μία διαφορετική άποψη για τη Navtex που δεν ανανεώθηκε.

Σε δηλώσεις του στο «NTV» ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Δεν εκδώσαμε νέα Navtex, επειδή το “Oruc Reis” χρειάζεται συντήρηση. Δεν υπήρχε κανένας λόγος για νέα Navtex υπό αυτά τα δεδομένα. Κάποιοι αντιλήφθηκαν την κίνηση αυτή σαν οπισθοχώρηση, και η αντιπολίτευση της χώρας σκέφτηκε έτσι, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η Ελλάδα λειτουργεί με κόμπλεξ μιας μικρής χώρας».

«Η Άγκυρα δεν περιμένει κυρώσεις από την ΕΕ»

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, ακόμα, πως η Τουρκία δεν περιμένει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα της επιβάλει κυρώσεις εξαιτίας της διένεξής της με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΕ έχει υπογραμμίσει πως υποστηρίζει πλήρως τα μέλη της Ελλάδα και Κύπρο στη διένεξη και πως σχεδιάζει κυρώσεις που ενδέχεται να επιβάλει στην Τουρκία, αν δεν αρχίσει διάλογος. Όπως είπαμε, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίσθηκε και πάλι στη συνέντευξή του στο «NTV» ότι η Τουρκία είναι ανοικτή για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις.


Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ενέργειας της χώρας εξηγεί πως το ερευνητικό σκάφος επέστρεψε στα τουρκικά παράλια για ανεφοδιασμό και συντήρηση ενώ ο υπουργός Φατίχ Ντονμέζ υποστηρίζει σε ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο πως έχουν συγκεντρωθεί σεισμικά δεδομένα από την περιοχή.

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε σε tweet του ότι το «Oruc Reis», που ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο στις 10 Αυγούστου, «έχει συλλέξει μέχρι στιγμής 3.525 χιλιόμετρα σεισμικών δεδομένων στη συγκεκριμένη περιοχή». Διεμήνυσε δε, πως το ερευνητικό σκάφος θα συνεχίσει τις εργασίες του: «Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο».

Καλίν: Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραίμ Καλίν ανέφερε σε ανακοίνωση του: «Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της», κάνοντας λόγο για «ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Τουρκία, υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ισχυρός παίκτης, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η Ελλάδα και η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία που δόθηκε στη διπλωματία και πρέπει να κάνουν αμοιβαία βήματα. Είναι εφικτή ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Θα συμβάλλουν θετικά οι δίκαιες, ολοκληρωμένες και λογικές προσεγγίσεις. Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός, όμως έχει την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματα της» είπε.

Ακάρ: Διάλογος χωρίς προϋποθέσεις

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή (13/09), ο Χουλουσί Ακάρ έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης του Καστελόριζου, την ώρα που στο ακριτικό νησί βρισκόταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο τούρκος υπουργός Άμυνας διεμήνυσε σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» ότι η επιστροφή του «Oruc Reis» στα νότια παράλια της χώρας δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα εγκαταλείπει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Βρισκόταν, μάλιστα, στο Κας, ακριβώς απέναντι από το Καστελόριζο. 

Παράλληλα, τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωναν ανοικτοί σε διάλογο, αλλά με τον όρο ότι αυτός θα γίνει χωρίς προϋποθέσεις, γεγονός που σημαίνει ότι στο τραπέζι των συνομιλιών η Τουρκία θα θέσει όλη την γκάμα των ανυπόστατων διεκδικήσεων της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

«Θετικό βήμα η μη ανανέωση της NAVTEX από την Τουρκία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ και συμπλήρωσε: «Εδώ είμαι αν ο Ερντογάν επιθυμεί να κάνουμε διάλογο». Το ίδιο ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Πηγή: ethnos.gr

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ