Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

«Πυρά» ΣΥΡΙΖΑ για το «έμφραγμα» με τα τεστ κορονοϊού: Εξωφρενική η αιτιολόγηση για αλόγιστη χρήση εξετάσεων

Ανικανότητα που βλάπτει σοβαρά την υγεία καταλογίζει ο πρώην υπουργός Υγείας στις διοικήσεις ΕΚΕΑ και υπ. Υγείας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανικανότητα της διοίκησης του ΕΚΕΑ και του υπουργείου Υγείας, να διασφαλίσουν την προμήθεια αντιδραστηρίων στην αιχμή της πανδημίας στη χώρα, ώστε να καλύψουν τις απαιτήσεις της ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης μέσω διευρυμένου testing για τον έλεγχο της διασποράς του ιού στην κοινότητα, καταλογίζει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

«Αυτή η ανικανότητα όμως …βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία» προσθέτει.

Στην δήλωσή του, ο πρώην υπουργός Υγείας, αναφέρει πως «την ώρα που η πανδημία είναι σε έξαρση και αυξάνονται καθημερινά οι ανάγκες διαγνωστικών τεστ στη χώρα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το μεγαλύτερο δημόσιο εργαστήριο που διενεργεί αξιόπιστα και με χαμηλό κόστος μοριακές εξετάσεις για covid-19, δηλώνει επισήμως την αδυναμία του να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Και μάλιστα με την εξωφρενική αιτιολόγηση ότι υπήρξε «αλόγιστη χρήση εξετάσεων»! Δηλαδή, μας λέει ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ που έχει ορίσει η κυβέρνηση, ότι τα δείγματα που αποστέλλονται από τα δημόσια νοσοκομεία και τα συνεργεία του ΕΟΔΥ είναι περιττά και γίνονται χωρίς λόγο!».

Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του, στις βασικότερες Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας (ΥΠΕ), ζητά να μην στέλνονται πλέον δείγματα για τεστ, καθώς όπως σημειώνει: «Σας ενημερώνομαι ότι από σήμερα 1.9.2020 το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν δύναται να πραγματοποιεί τον Μοριακό Έλεγχο του covid-19 για τις δομές σας. Λόγω της αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ».

Νωρίτερα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε μέλη του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για το θέμα της μη αποστολής δειγμάτων για τεστ κορονοϊού στο ΕΚΕΑ, δήλωσε ότι «λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8 Σεπτεμβρίου».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ