Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

«Πυρά» ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση από τις καμένες Μυκήνες: Αυτός ο αρχαιολογικός χώρος παραδόθηκε πρώτη φορά ανυπεράσπιστος στις φλόγες (video)

«Πρώτη φορά στην ιστορία κάηκαν οι Μυκήνες», ομολογεί η έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας - Επίθεση και από το ΚΙΝΑΛ στο κυβερνών κόμμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών βρέθηκε τη Δευτέρα (31/08) βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ρίχνοντας βολές στην κυβέρνηση για τις καταστροφές που επέφερε η πυρκαγιά της Κυριακής (30/08). «Τις τελευταίες ώρες αυτός ο αρχαιολογικός χώρος παγκόσμιας κληρονομιάς παραδόθηκε ανυπεράσπιστος στις φλόγες», υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά.«Πρώτη φορά στην ιστορία κάηκαν οι Μυκήνες», ομολόγησε η έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας. «Ντροπή και θλίψη για την τραγική εικόνα των Μυκηνών», υπογραμμίζει και το ΚΙΝΑΛ.

Συγκεκριμένα, την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσαν οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, ο τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης και ο τομεάρχης Πολιτισμού Παναγιώτης Σκουρολιάκος.

Και αυτό που έχει σημασία είναι πως στην παραδοχή ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών δεν είχε καεί ποτέ μέχρι σήμερα, προέβη η Έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας κ. Άλκηστις Παπαδημητρίου, απαντώντας στον Γιάννη Ραγκούση.

Ακολούθως ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία, δήλωσε τα εξής: «Τις τελευταίες ώρες αυτός ο αρχαιολογικός χώρος παγκόσμιας κληρονομιάς παραδόθηκε ανυπεράσπιστος στις φλόγες. Η λειτουργία του κράτους κρίνεται και αυτή εκ του αποτελέσματος και το αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι θλιβερό, είναι θλιβερό για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες για την παγκόσμια κοινότητα Και είναι θλιβερό γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία του αυτός ο τόσο σπουδαίος και σημαντικός παγκοσμίου σημασίας αρχαιολογικός χώρος παραδόθηκε ουσιαστικά ανυπεράσπιστος στις φλόγες. Αυτό ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών δεν το είχε υποστεί, όχι απλώς εδώ και χρόνια αλλά εδώ και αιώνες…

Υπό αυτή την έννοια είναι προφανές ότι υπάρχουν ευθύνες, πρέπει να αναζητηθούν και στο τέλος θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Το πρώτο και αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα είναι ότι ο αρχαιολογικός χώρος παραδόθηκε ανυπεράσπιστος στις φλόγες γιατί προφανώς το κράτος του κ. Μητσοτάκη είχε πάει για μπάνιο».

«Ιδιαίτερα θλιβερό το περιστατικό και αποτροπιαστικό το θέμα για έναν χώρο αρχαιολογικό με τέτοια βαρύτητα με τόσο μεγάλη σπουδαιότητα για την περιοχή, για την Ελλάδα αλλά και για όλο τον κόσμο. Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεπικουρούμενες και από τη συνδρομή του δήμου έδωσαν ό,τι καλύτερο μπορούσαν, τα ερωτήματα όμως που πλανώνται και παραμένουν. Πόσο υπήρχε άμεση ανταπόκριση; Πόσο υπήρχε επάρκεια εκ μέρους της εφορίας για να καλύψει τέτοια περιστατικά; Βλέπουμε και μόνοι μας ότι μιλάμε για μια περιοχή που μορφολογικά λειτουργεί σαν φυσούνα, είναι σε τέτοιο ύψωμα και δεδομένων των ισχυρών ανέμων πρέπει να είναι φυλαγμένη», σημείωσε με τη σειρά του ο Γιάννης Γκιόλας.

Μυκήνες πυρκαγιά ΣΥΡΙΖΑ Ραγκούσης Γκιόλας Σκουρολιάκος 1

«Η εικόνα στις Μυκήνες μιλάει από μόνη της και την εκθέτει πλήρως», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας επίθεση στη Λίνα Μενδώνη. «Παραποιούν την πραγματικότητα για τη φωτιά στις Μυκήνες», υπογράμμισε με μήνυμά του στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας.

Μυκήνες πυρκαγιά ΣΥΡΙΖΑ Ραγκούσης Γκιόλας Σκουρολιάκος 2

Το ΚΙΝΑΛ, μέσω του βουλευτή Αργολίδας Ανδρέα Πουλά και του Τομέα Πολιτικής Προστασίας για τις Μυκήνες αναφέρει:

«Η φωτιά στις Μυκήνες που απείλησε σοβαρά την ακεραιότητα των μνημείων είναι αποτέλεσμα των πλημμελών μέτρων πολιτικής προστασίας.

Μόνο ντροπή και θλίψη μπορεί να προκαλέσει το χθεσινό απαράδεκτο περιστατικό όπου ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας μας αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς παραδόθηκε στις φλόγες.

Ντροπή γιατί η πολιτεία ως όφειλε θα έπρεπε να είχε θωρακίσει από άποψη πυρασφάλειας με όλα τα απαραίτητα μέσα την περιοχή, καθιστώντας το μνημείο άτρωτο ακόμα και σε υποψία πυρκαγιάς. Αντίθετα το μνημείο είχε αφεθεί στην τύχη του χωρίς επαρκή μέσα πυρόσβεσης, χωρίς δίκτυο παροχής νερού και ελλιπέστατα μέτρα πρόληψης.

Θλίψη γιατί το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να σώσει την «εικόνα» της και όχι πως θα κρατήσει αλώβητο τον χώρο. Έτσι επιδόθηκε σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ ανακοινώσεων με σκοπό την απόσυρση οποιαδήποτε ευθύνης από πάνω της. Ακούσαμε λοιπόν πάλι για τον «στρατηγό» άνεμο, για την «ετοιμότητα του μηχανισμού» και για «άμεση επέμβαση» όλων των εμπλεκομένων.

Έχουμε επισημάνει, πολλές φορές, την έλλειψη μέτρων πρόληψης από τις φυσικές καταστροφές τόσο στην περιφέρεια όσο και σε επιλεγμένους χώρους ιδιαίτερου ιστορικού η φυσικού κάλλους.

Η έλλειψη προληπτικών μέτρων ήταν προφανής και στις Μυκήνες αφού:

  • Δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης
  • Η έλλειψη νερού ήταν πασιφανής. Τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν αναγκασμένα να λαμβάνουν νερό από διπλανό τοπικό διαμέρισμα των Φιχτίων.
  • Ούτε υδροφόρες υπήρχαν. Στις 16:15 εμφανίσθηκε η μοναδική υδροφόρα στον χώρο μισθωμένη από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.
  • Από την αρχή της πυρκαγιάς έως τις 16:00 επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο και μετά από έντονες εκκλήσεις του Αντιπεριφερειάρχη κυρίου Σχοινοχωρίτη ενισχύθηκε η εναέρια πυρόσβεση και με άλλα μέσα. Υπήρξε μεγάλος κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς και προς το τοπικό διαμέρισμα της Προσύμνης που ευτυχώς απεφεύχθη λόγω της αύξησης των μέσων.
  • Η περιοχή εκτός της περίφραξης του Αρχαιολογικού χώρου ήταν ακαθάριστη.
  • Η προσβασιμότητα μεγάλων πυροσβεστικών οχημάτων εντός του χώρου ήταν αδύνατη λόγω κακού σχεδιασμού.

Οι μόνοι που θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι είναι οι άντρες και τα πληρώματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των εναέριων μέσων που εκτέλεσαν τα καθήκοντα τους στο ακέραιο.

Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για το χθεσινό περιστατικό. Αντί, όμως, να τις αναλάβουν, δηλώνουν ότι προκλήθηκε η «μικρότερη δυνατή φθορά» και ότι «Το πολύ πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα». Αιδώς κ. Μενδώνη!

Η διαχείριση των κρίσεων και των καταστροφών απαιτεί οργάνωση και συντονισμό των εκάστοτε εμπλεκόμενων στον αντίποδα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Η ανικανότητά της να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της πολιτικής προστασίας δεν θεραπεύεται μόνο με επικοινωνιακά τεχνάσματα».

https://www.facebook.com/poulasandreas/posts/1164947930565301

https://www.facebook.com/poulasandreas/posts/1164779990582095

Επίθεση στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Πολιτισμού έκανε και ο Παναγιώτης Ψυχογιός, πρόεδρος του τμήματος υπηρεσιών & Τουρισμού στο Επιμελητήριο Αργολίδας. Χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις του στο Facebook:

https://www.facebook.com/panagiotis.c.psychogyios/posts/10220573616921740

https://www.facebook.com/panagiotis.c.psychogyios/posts/10220574057532755

Μυκήνες πυρκαγιά ΣΥΡΙΖΑ Ραγκούσης Γκιόλας Σκουρολιάκος 3

Μυκήνες πυρκαγιά ΣΥΡΙΖΑ Ραγκούσης Γκιόλας Σκουρολιάκος 4

Μυκήνες πυρκαγιά ΣΥΡΙΖΑ Ραγκούσης Γκιόλας Σκουρολιάκος 5

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ