Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Δένδιας: Η Ελλάδα κέρδισε την υποστήριξη όλων των εταίρων στο άτυπο Συμβούλιο

«Δεν είστε μόνοι σας» το μήνυμα της Ευρώπης στην ελληνική πλευρά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με σαφές μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, ολοκληρώθηκε το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich) στο Βερολίνο.

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εμφανίστηκε και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Η Ελλάδα», είπε, «κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της. Ήταν σημαντικό ότι, κατά την άτυπη αυτή συζήτηση, είναι άτυπο Συμβούλιο, δεν καταλήγει σε αποφάσεις, αλλά παρά ταύτα, υπήρξε ένα σαφές κλίμα. Και αυτό το σαφές κλίμα ήταν απολύτως υποστηρικτικό για τη χώρα και απεικονίστηκε στα συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου, ο οποίος, απ’ ότι ξέρω, έχει ήδη κάνει σχετικές δηλώσεις. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιασθούν στο Συμβούλιο Αρχηγών στο τέλος Σεπτεμβρίου,  αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση απ’ την τουρκική πλευρά και διάλογος. Άρα λοιπόν, νομίζω ότι η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει από αυτό το Συμβούλιο. Μία κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου».

Στο ερώτημα τι μπορούμε να περιμένουμε για το διάστημα μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής ο κ. Δένδιας είπε: «Τι μπορούμε να ελπίζουμε, μπορώ μόνο να σας πω. Εγώ, αυτό που θα ήθελα να ελπίζω είναι ότι η Τουρκία θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις, θα σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, και από εκεί και πέρα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία υπαρκτή διαφορά, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες. Με ποιο πλαίσιο αναφοράς όμως; Πάντα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Τέλος, στο ερώτημα ποια είναι η κόκκινη γραμμή, ο κ. Δένδιας είπε: «Το Σύνταγμα της χώρας. Η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ