Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Απειλές Τσαβούσογλου: Κακομαθημένη η Ελλάδα, την επόμενη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα (video)

Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο, είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον γερμανό ΥΠΕΞ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέες απειλές ενάντια στην Ελλάδα εκτόξευσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, ο οποίος μετέβη στην Άγκυρα σήμερα (25/8) το απόγευμα μετά την επίσκεψή του στη χώρα μας το μεσημέρι.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος αυξάνουν την ένταση. Ζητήσαμε έναν δίκαιο διαμοιρασμό, αντί του αποκλεισμού της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο. Εμείς πιστεύουμε στο διεθνές δίκαιο αλλά δεν θα επιτρέψουμε να καθορίζει η Ελλάδα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα δεν πρέπει να θέτει τον εαυτό σας σε κίνδυνο με την κάλυψη ορισμένων χωρών Πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο και για δίκαιο διαμοιρασμό αλλά κανένας να μην βάζει προϋποθέσεις στην Τουρκία», ανέφερε αρχικά.

«Αν συνεχίσετε με δηλώσεις περί υπεράσπισης των δικαιωμάτων και εξακολουθήσετε τις στρατιωτικές ασκήσεις, την επόμενη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα. Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο» πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Εκτός από τις… απειλές ο τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι επιθυμεί να λύσει το ζήτημα μέσω διαλόγου και διπλωματίας αλλά δήλωσε ότι ο διάλογος δεν πρέπει να περιλαμβάνει ελληνικές προϋποθέσεις. 

«Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Όμως, όταν μια πλευρά ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε υπάρχουν πολλά πράγματα που θα προτείνουμε και εμείς. Πριν από οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση», πρόσθεσε.

Μάας: Υπάρχει ετοιμότητα για διάλογο

Η Ελλάδα και η Τουρκία είπαν στον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας ότι δεν θέλουν να επιλύσουν τη διαμάχη τους για την ανατολική Μεσόγειο με στρατιωτικά μέσα, όπως δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι υπάρχει ετοιμότητα για διάλογο.

«Ακούω από όλες τις πλευρές ότι υπάρχει ετοιμότητα για διάλογο και γι ‘αυτό το λόγο τον θεωρούμε εφικτό», δήλωσε ο Μάας στη συνέντευξη Τύπου.

«Παραμένω πεπεισμένος ότι εάν και οι δύο πλευρές ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες με ειλικρινείς προθέσεις, μπορούμε να βρούμε μια λύση που να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Συμπλήρωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας βρίσκονται σε σταυροδρόμι και θα αποσαφηνιστεί μέχρι το τέλος του έτους προς τα που βαίνουν οι σχέσεις των δύο πλευρών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ