Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

H Κομισιόν «σημειώνει» την τουρκική απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

«Σημειώνει»; Πού ακριβώς;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη στηλίτευσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για εξωτερικές υποθέσεις ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα.

Ειδικότερα, η Ναμπίλα Μασράλι ανέφερε:

«Καταγράφουμε την απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας που λειτουργούσε ως μουσείο από το 1945 σε τέμενος και να την ανοίξουν για λατρεία.

Όπως και η Αγία Σοφία, έτσι και η Χώρα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ως μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, η Τουρκία έχει δεσμευτεί για διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο και την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης».

Σημειώνεται ότι η Μονή της Χώρας υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα. Από το 1958 λειτουργεί ως μουσείο, ωστόσο μετά την απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου το 2019 και με την έκδοση ΦΕΚ, σήμερα, θα μετατραπεί με τη σειρά της σε τζαμί.

Η μονή χτίστηκε στη θέση της σημερινής συνοικίας Εντιρνέ Καπού, νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη. Το μνημείο σήμερα είναι γνωστό με το όνομα Μουσείο Χώρας. Ο κύριος ναός δεν είναι επισκέψιμος αφού βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης.

Καταδίκη και από το ελληνικό ΥΠΕΞ: Προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Της καταδίκης από πλευράς Κομισιόν προηγήθηκε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία η απόφαση της Τουρκίας χαρακτηριζόταν ως «μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού».

«Ύστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας», σημείωσε το ΥΠΕΞ.

«Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της», πρόσθεσε και τόνισε:

«Η σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα. Είναι απολύτως καταδικαστέα».

«Καλούμε την χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών», κατέληξε το ΥΠΕΞ.

Αυστρία: Η Τουρκία μετατρέπει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί, αναφέρουν αυστριακά μέσα ενημέρωσης

Την μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, με διάταγμα του τούρκου προέδρου επισημαίνουν σε δημοσιεύματα στις ιστοσελίδες τους, διάφορα αυστριακά μέσα ενημέρωσης.

«Αρκετές εβδομάδες μετά την αμφιλεγόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η πρώην Εκκλησία της Χώρας (Μουσείο Kariye) στην Κωνσταντινούπολη είναι πλέον επίσης ένα τζαμί, καθώς το κτίριο το οποίο τη δεκαετία του 1940 είχε ανακηρυχθεί σε μουσείο θα ανοίξει για ισλαμική προσευχή, όπως αναφέρεται σε διάταγμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση («ORF»).

Προσθέτει επίσης, ότι, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, η ιστορία του κτιρίου ανάγεται στον 6ο αιώνα και είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, ειδικά λόγω των τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών, ενώ θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά αρχιτεκτονικά μνημεία στην Κωνσταντινούπολη. Το 1511, η έως τότε εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς.

Η Αθήνα επέκρινε έντονα την απόφαση. «Είναι ακόμη μια πρόκληση της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού», δήλωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή (21/08), αναφέρεται σχετικά.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τον Ιούλιο, η μετατροπή του διάσημου εμβληματικού μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί προκάλεσε πολλές διεθνείς κριτικές. Στις 10 Ιουλίου 2020, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο στην Τουρκία ανακάλεσε το προηγούμενο καθεστώς και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα για μελλοντική χρήση ως τζαμί.

Το δημοσίευμα της δημόσιας αυστριακής ραδιοτηλεόρασης υπενθυμίζει πως στις 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Ερντογάν και εκατοντάδων πιστών η πρώτη προσευχή της Παρασκευής, στη διάρκεια της οποίας είχαν καλυφθεί οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά από τους χριστιανοβυζαντινούς χρόνους, ενώ είχαν προηγηθεί έντονες διεθνείς διαμαρτυρίες, ιδιαίτερα από την Ορθόδοξη Εκκλησία, κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Wiener Zeitung», αλλά και η σχετική ειδησεογραφία στις ιστοσελίδες άλλων αυστριακών μέσων ενημέρωσης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ