Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Εμανουέλ Μακρόν και Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι με φόντο την τουρκική προκλητικότητα

Τι είπε ο πρωθυπουργός με τους προέδρους της Γαλλίας και της Αιγύπτου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επικοινωνία με τους προέδρους της Γαλλίας και της Αιγύπτου Εμανουέλ Μακρόν και Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι αντίστοιχα, είχε την Τετάρτη (12/08) ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συζητήσει την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο ίδιος έστειλε μήνυμα στον ελληνικό λαό και στην Άγκυρα.

Η επικοινωνία του έλληνα πρωθυπουργού με τον Μακρόν κυοφορούνταν τις προηγούμενες ημέρες, καθώς είναι κομβικός ο ρόλος της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και σε επίπεδο στρατιωτικής παρουσίας, και σε επίπεδο εταιρειών στη διαχείριση ενεργειακών πόρων, και έχει πάρει τη σκληρότερη θέση έναντι της Τουρκίας, μετά το διάγγελμα του. 

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τη γαλλίδα ομόλογό του, Φλωράνς Παρλύ, για τις τουρκικές προκλήσεις. Στο επίκεντρο στης συζήτησής τους βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το ΥΠΕΘΑ, κατά τη συνομιλία «υπογραμμίστηκε η σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας».

Όσον αφορά στην επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον αιγύπτιο πρόεδρο έρχεται μερικές μέρες μετά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Η στήριξη που λαμβάνει η ελληνική πλευρά καταδεικνύει ότι εμπεδώνονται οι συμμαχίες της χώρας σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο. Ο κ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος Αλ Σίσι συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες, γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.

Την Τρίτη (11/08) ο έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και αποφασίστηκε κοινή γραμμή Ελλάδας – Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ