Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το «έριξε» στη ζωγραφική – Τα σκίτσα Τσίπρα, Μητσοτάκη και Ντόρας (video)

Τα «Πολιτικά Σχέδια» του Δημήτρη Σεβαστάκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Οι πολιτικές απαντήσεις μπορούν να διατυπωθούν ευκρινέστερα και διαρκέστερα μέσα από την τέχνη, τη γλώσσα, τη διδακτική φυσικά και την πολιτική στράτευση», είχε υπογραμμίσει στην επιστολή απόσυρσης της υποψηφιότητάς του από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε μετέπειτα συνέντευξή του είχε τονίσει ότι «μπορώ να υπάρξω πολιτικά και πνευματικά και εντός και εκτός βουλευτικής ιδιότητας». Όπερ και εγένετο.

Ο λόγος για τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Σεβαστάκη, ο οποίος εγκατέλειψε πέρσι τα έδρανα της Ολομέλειας και αφοσιώθηκε στη ζωγραφική, παρουσιάζοντας μάλιστα τη νέα του έκθεση «Πολιτικά Σχέδια», στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (MIET, Αμερικής 13).

18 Δ Σεβαστάκης p3 014 1

Πρόκειται για 46 σχέδια προσώπων, που δημιουργήθηκαν κυρίως κατά την κοινοβουλευτική θητεία του. Πρόσωπα πολιτικών, πρόσωπα στο περιβάλλον της πολιτικής, της οικονομίας, πρόσωπα θεσμικά ή «τυχαία», ανένταχτα, που διεκδικούν ή αποστρέφονται την προσοχή. «Πρόσωπα που εντέλει διεκδίκησαν ρόλο στη ζωή μου», σημειώνει ο κ. Σεβαστάκης για τα σχέδια που παρουσιάζει, προσπαθώντας να συνθέσει τα σχέδια, ώστε με τη διάταξη να συνομιλήσουν, να αντιδικήσουν, να προκύψει το σχόλιο, η κρίση. Ανάμεσα στα σχέδια είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Αντώνης Σαμαράς κ.ά.

724849 b093e339be 80eaafeaa493c48c

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρώην βουλευτής αποκάλυψε ότι πολλοί από τους πολιτικούς που ζωγράφισε τον πήραν συγκινημένοι. 

Για τον τέως βουλευτή και ζωγράφο «Η πολιτική δίνει έμφαση στα πρόσωπα. Είναι οι θνησιγενείς φορείς ενός βαθύτατου δράματος. Εκεί χαράσσονται όλα τα συμβάντα. Φιλοδοξίες, βουλιμίες, πίκρες, ευφυΐα, ωμότητα. Ξεκινούσα να σχεδιάσω πρόσωπα που είχαν ανατομικό ενδιαφέρον και που εντέλει αποκτούσαν μέσα μου και πολιτικό ενδιαφέρον. Διά του σχεδίου, διά της ζωγραφικής, σα να εξελισσόταν η ανατομία σε μορφή πολιτικής ερμηνείας».

724849 735b9dc3d0 878c37648b5b87f8

Για τη δημιουργία των σχεδίων κρατούσε σχεδιαστικές σημειώσεις και στη συνέχεια τα επεξεργαζόταν ανατρέχοντας και σε φωτογραφίες, δημοσιεύματα, κριτικές, ακόμα και ομιλίες των προσώπων. Προσπαθούσε όπως λέει «να καταλάβει την ποιότητα, την κατάπτωση, την οίηση, την ανασφάλεια, την προετοιμασία, τη συναισθηματική ευχέρεια. Με τι δίσταζαν, τι εκνεύριζε, με τι κολακεύονταν. Άκουσα πλήθος εξομολογήσεων, ιστοριών, φόβων, αιτημάτων ανθρώπων γνωστών και άγνωστων, βιαστικών, ανυπόμονων, απελπισμένων. Επίσης άκουσα απέραντες ”κατασκευασμένες” ομιλίες λογογράφων, σε αντιδιαστολή με κατακλυσμιαίες, μεγαλειώδεις, προβλέψιμες, ποταπές, αληθινές αφηγήσεις πολιτών. Οι μαρτυρίες αυτές αποτελούν ίσως το πιο δόκιμο μέρος της πολιτικής.

724849 7b7e231cee b80bebf0ae852c43 1

Διαχειριζόμουν τις εντάσεις στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στην Ολομέλεια, στον τόπο μου, στα χωριά, στα καφενεία, στην οικογένεια, στις παρέες των φίλων μου (των καρδιακών και ανιδιοτελών). Αυτό με οδηγούσε στο να κοιτάζω «απέναντι», δηλαδή να προσπαθώ να κερδίσω ένα γενικό βλέμμα, πέρα από τα περιστατικά, ένα περιεκτικό, αλλά πιο περιληπτικό «απέναντι». Αυτό, νομίζω, είναι η ουσία του ζωγραφικού σχεδίου».

17 Δ Σεβαστάκης p3 013 1024x741 1

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2020. Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο, μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

3 1

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ