Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

«Έπεσαν» οι υπογραφές για την ΑΟΖ Ελλάδας και Ιταλίας – Άρση απαγορεύσεων για τους τουρίστες

Στενή η συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς - Τι σημαίνει για τη χώρα αυτή η συμφωνία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υπεγράφη την Τρίτη (09/06) η ιστορική συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας στο υπουργείο Εξωτερικών. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο (Luigi Di Maio), ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. 

Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, σε σχέση με τις κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, αλλά και για παρόμοιες συμφωνίες με την Αλβανία και την Αίγυπτο. Στενή η συνεργασία της Ελλάδας και της Ιταλίας σε όλους τους τομείς, όπως και στην αλιεία με βάση τη συμφωνία. Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε, μάλιστα, άρση απαγορεύσεων για τους ιταλούς τουρίστες…

Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποίησαν συνάντηση όπου συζητήθηκαν διμερή θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών εστιάστηκαν σε θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Θετική η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία. Άμεση επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο», ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Δένδιας: Σημαντική εξέλιξη η συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία – Ιστορική μέρα

Για «ιστορική μέρα» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις του με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο μετά την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δίκαιο των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, ενώ παράλληλα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των ελλήνων αλιέων.

Στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε πως η οριοθέτηση ζωνών «επιτυγχάνεται με έγκυρες συμφωνίες και όχι με ανυπόστατες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ Τουρκίας – Σάρατζ και σίγουρα όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων».

Ανέφερε ακόμη πως συζήτησε με τον ιταλό ΥΠΕΞ για την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας, όπως εκδηλώθηκε και με τη δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως της γειτονικής χώρας αιτήματος της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου για γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι ενέργειες αυτές αναδεικνύουν περίτρανα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα απαντά μεθοδικά με βάση το διεθνές δίκαιο που ορίζει τις «κόκκινες γραμμές».

Άρση απαγορεύσεων για τους ιταλούς τουρίστες τις επόμενες εβδομάδες 

Ο Νίκος Δένδιας έβγαλε και άλλη «είδηση», καθώς ανακοίνωσε πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί που έχει θέσει η χώρα για τους ιταλούς τουρίστες, ζήτημα που είχε προκαλέσει πρόσκαιρη ένταση μεταξύ Ρώμης και Αθήνας και αποτελούσε βασικό στόχο στο ταξίδι του Λουίτζι ντι Μάιο στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ντι Μάιο: Ναι σε ενιαία πολιτική, όχι σε ad hoc συμφωνίες στον τουρισμό

Τις ευχαριστίες του στον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση για την αλληλεγγύη τους και τη στήριξη στην αντιμετώπιση της πανδημίας εξέφρασε ο Λουίτζι ντι Μάιο, σημειώνοντας πως τις δύο χώρες ενώνουν βαθύτατοι δεσμοί. Εξέφρασε δε την απόλυτη ικανοποίηση για την απόφαση να αρθούν όλοι οι περιορισμοί για την είσοδο των Ιταλών τουριστών έως τα τέλη του μήνα.

Όπως είπε η συνεργασία Αθήνας – Ρώμης είναι στενή και κοινής ωφελείας τόσο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής (Συρία, Βαλκάνια κτλ) όσο και στην διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη στους κόλπους της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ελλάδα Ιταλία AOZ Ντι Μάιο Δένδιας 1

«Είμαστε ευτυχείς για την απόφαση να αρθούν οι περιορισμοί για τους Ιταλούς στην Ελλάδα», είπε ο ιταλός υπουργός, ενώ θύμισε ότι ανοίγει και ο ιταλικός τουρισμός στον κόσμο. Υπογράμμισε επίσης ότι θέση της Ρώμης είναι να υπάρχει ενιαία πολιτική και όχι κατακερματισμός στην τουριστική αγορά. «Ξεχωριστές, ad hoc συμφωνίες δεν θα είναι σύννομες», σημείωσε.

Για την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών ώστε αυτοί να κατευθυνθούν στις περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, εκείνες δηλαδή που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κ. Ντι Μάιο υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει ανάγκη από ένα σύστημα ίσης ευθύνης όλων των κρατών – μελών, προκειμένου όλοι να σηκώσουν στον ίδιο βαθμό το βάρος της διαχείρισης των ροών.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ εκφράζοντας πλήρη στήριξη στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για την Ελλάδα

Σημειώνεται ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Ρώμη αλλάζει τα δεδομένα και όσον αφορά στην οριοθέτηση ΑΟΖ και με τα Τίρανα. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έκανε κίνηση πριν από μερικές ημέρες, ώστε να μπορεί να στέλνει πλοία της, που έχει στη Λιβύη στον Αυλώνα για επισκευές. 

Το θέμα δεν ανέκυψε τώρα, καθώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν προσπαθήσει να το κλείσουν, αλλά, τη δεδομένη στιγμή και με την Άγκυρα να πιέζει αφόρητα από στην άλλη άκρη της Μεσογείου σε διπλωματικό επίπεδο, η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας στέλνει αποφασιστικό μήνυμα στην τουρκική πλευρά.

Η Ελλάδα έχει στόχο εδώ και καιρό, όπως έχει φανεί και από τις επαφές μηνών του Νίκου Δένδια, τη σύναψη συμφωνίας με την Ιταλία αλλά και με την Αίγυπτο για τη χάραξη ΑΟΖ. Με στόχο να αποδυναμώσει τις θέσεις της Τουρκίας, όπως προκύπτουν από το παράνομο σύμφωνο που έχει υπογράψει με τη Λιβύη κι αποτελεί την κατά την Άγκυρα δικαιολογητική βάση των ενεργειών της στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης.

Ελλάδα Ιταλία AOZ Ντι Μάιο Δένδιας 2

Μέχρι να φτάσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας έπρεπε να λυθούν προβλήματα που είχαν να κάνουν με ιταλικές επιφυλάξεις για τον περιορισμό των δικαιωμάτων αλιείας στο Ιόνιο Πέλαγος.

Αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί η συμφωνία, έπρεπε να ικανοποιηθεί η τελευταία εκκρεμότητα. Το κύριο αίτημα της ιταλικής πλευράς ήταν το να μπορούν να αλιεύουν οι Ιταλοί ψαράδες εντός της ελληνικής ΑΟΖ δηλαδή μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές, κάτι που φαίνεται πως διευθετήθηκε.

Όπως αναφέρθηκε, αυτή η συμφωνία είναι η επέκταση της συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα και ανοίγει τον δρόμο για την απεμπλοκή των προβλημάτων που είχαν προκύψει από την πλευρά της Αλβανίας.

Σε ό,τι αφορά στο έτερο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε, όπως ειπώθηκε, αυτό είναι ο τουρισμός.

Μιλώντας τη Δευτέρα (08/06) από το αεροδρόμιο Μακεδονία ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι «το άνοιγμα των πτήσεων θα γίνει με κανόνες». Η Ιταλία είχε ενοχληθεί από τη λίστα του υπ. Τουρισμού, που είχε τοποθετήσει την όμορη χώρα στις «επικίνδυνες» λόγω των πολλών κρουσμάτων κορονοϊού, ωστόσο, όπως τόνισαν τόσο ο κ. Χαρδαλιάς όσο κι ο κ. Θεοχάρης, η λίστα αυτή συνεχώς θα αναθεωρείται και θα ανανεώνεται ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.

Ελλάδα Ιταλία AOZ Ντι Μάιο Δένδιας 4

Κατρούγκαλος: Θετική η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία – Άμεση επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο

«Η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία είναι θετική. Να γίνει άμεση επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στο Ιόνιο», τονίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε δήλωσή του.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «θα “βάλει πλάτη” σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Πρέπει όμως να είναι ενταγμένη σε μια συστηματική στρατηγική που αυτή τη στιγμή λείπει. Επίκαιρη όσο ποτέ η σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών».

Αναλυτικά η δήλωση:

Θετική η Συμφωνία – Άμεση επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στο Ιόνιο

Η Συμφωνία υπογραφής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία αποτελεί αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη. Η Συμφωνία άλλωστε παίρνει το νήμα της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που, θυμίζω, ήταν ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο στρατηγικής διπλωματίας που περιλάμβανε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και την σύναψη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης όχι μόνο με την Ιταλία αλλά και την Αλβανία και την Αίγυπτο.

Θα μελετήσουμε προφανώς τη συμφωνία για να αξιολογήσουμε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η επήρεια των νησιών, όπως είναι τα δικαιώματα αλιείας.

Το επόμενο βήμα όμως θα πρέπει αφενός να είναι η άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και αφετέρου η συνέχιση της προσπάθειας σύναψης συμφωνίας ΑΟΖ και με την Αίγυπτο, κομβική χώρα για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, και πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας, θα βάλει πλάτη σε αυτή την εθνική προσπάθεια.

Πρέπει όμως να είναι ενταγμένη σε μια συστηματική στρατηγική που αυτή τη στιγμή λείπει. Για αυτό τον λόγο είναι επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Ελλάδα Ιταλία AOZ Ντι Μάιο Δένδιας 3

Ελλάδα Ιταλία AOZ Ντι Μάιο Δένδιας 5

ΥΠΕΞ Ελλάδα Ιταλία σημαίες

(πληροφορίες από naftemporiki.gr)

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ