Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ: Δηλώσεις με «θεατή» τον έλληνα πρωθυπουργό (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με τον Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε σήμερα στον Λευκό Οίκο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε κοινές δηλώσεις ενώπιον των δημοσιογράφων στο Οβάλ γραφείο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε περισσότερο ρόλο… θεατή, καθώς τις περισσότερες ερωτήσεις δέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος και αφορούσαν σε θέματα εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρκέστηκε να δηλώσει πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκεται εκεί, ενώ για ακόμα μια φορά εξέθεσε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς F-35.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο Ιράν παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε της βομβιστικής επίθεσης στο αεροδρόμιο του Ιράκ που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Ιρανός στρατηγός, Κασέμ Σουλεϊμανί. Mάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στα μνημεία του Ιράν. Επιπλέον, ρωτήθηκε και για την κατάσταση στη Λιβύη αλλά και για τον αγωγό East Med.

Αφού επέμεινε στην άποψη που έχει υπέρ της επίθεσης στο αεροδρόμιο του Ιράκ, αναφέρθηκε και στην παρουσία Ελλήνων ομογενών στις ΗΠΑ.

«Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει: «Η Ελλάδα πάντοτε θα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε έναν πολύπλοκο κόσμο. Προνόμιο να βρίσκομαι εδώ». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, λέγοντας ότι αυτή προκαλεί «αποσταθεροποίηση».

λευκος999

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων σε ό,τι αφορά «το γεωπολιτικό μας κομμάτι, το πεδίο της άμυνας στο οποίο έχουμε προοδεύσει πάρα πολύ, ιδιαιτέρως ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει, έχουμε μειώσει τους φόρους». «Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά» προσέθεσε.

λευκοσ22

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».

Επισήμανε δε, πως πάντοτε οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο και η υπογραφή του από τον Αμερικανό Πρόεδρο, όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.

Νωρίτερα, ο έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποίησε συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Ο κ. Μητσοτάκης, λίγη ώρα μετά την συνάντησή του, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή που έρχεται στην Ελλάδα, μετά και την οριστική έξοδο από την κρίση.

Μητσοτάκης Λευκός Οίκος Τραμπ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ