Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Δεκτό κατά πλειοψηφία το φορολογικό νομοσχέδιο – Αύριο η ψήφιση του από τη Βουλή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με έντονες διαφωνίες αλλά τελικά συμφωνία σε μεγάλο κομμάτι του ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής του φορολογικού νομοσχεδίου, που προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ και ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις.

Πιο συγκεκριμένα, υπέρ επί της αρχής τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και επί της αρχής και επί των άρθρων. Η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, ενώ το ΜΕΡΑ25 καταψήφισε επί της αρχής και δήλωσε ότι υπερψηφίζει τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, που πραγματοποιείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα συνεχιστεί αύριο, Τρίτη 30 Ιουλίου στις 12:00 το μεσημέρι στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί το βράδυ.

Ανακούφιση για τα νοικοκυριά βλέπει η κυβέρνηση, «ρετουσάρισμα» έτοιμων διατάξεων βλέπει ο ΣΥΡΙΖA 

Κατά τη συζήτηση παρατηρήθηκε έντονη διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ως προς το μέγεθος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ αλλά και το κομμάτι των 120 δόσεων.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Σπανάκης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι με τις νέες ρυθμίσεις διευρύνεται η βάση για τους οφειλέτες και μπορούν να υπαχθούν πλέον και Νομικά Πρόσωπα, ανακουφίζονται άμεσα οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, μειώνεται η ελάχιστη δόση από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ, βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και μειώνεται το επιτόκιο που επιβαρύνει τους οφειλέτες, από 5% στο 3%.

Μίλησε ακόμα για ένα μόνιμο και δίκαιο σύστημα που φέρνει άμεση ανακούφιση στα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ θα αποτρέπει στο μέλλον την ανάγκη καταφυγής σε νέες ρυθμίσεις.

«Ακούμε την αγορά, αναστέλλουμε τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, είμαστε κοντά στις ανάγκες των Ελλήνων φορολογουμένων και προσδοκούμε στην αύξηση των εσόδων, κυρίως γιατί δίνουμε τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους», τόνισε ο κ. Σπανάκης, καλώντας όλα τα κόμματα «να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που έχει στόχο την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας

Από την άλλη η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, έκανε λόγο «για ρετουσάρισμα και ένα μικρό λίφτινγκ των ρυθμίσεων που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση» και κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την τροπολογία του κόμματός της που αφορά την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των μικρών νησιών με κάτω από 1000 κατοίκους καθώς και μικρές επιχειρήσεις.

«Εμείς θεσπίσαμε το ακατάσχετο των λογαριασμών. Ευχόμαστε να μην ξαναφέρετε τη χώρα στα όρια της χρεοκοπίας και να φορτωθούν οι πολίτες τις αμαρτίες σας. Η ρύθμιση του ΕΝΦΙΑ ήταν δική μας διάταξη που, παρά τα όσα αντίθετα λέγατε, το κάναμε πράξη. Διασφαλίσαμε για το τρέχον έτος μείωση κατά 10% με έμφαση στις μικρές ακίνητες περιουσίες και σταδιακό περιορισμό για τις μεγαλύτερες ακίνητες περιουσίες», ανέφερε η κ. Παπανάτσιου.

Παράλληλα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μόνο για το τρέχον έτος, ενώ τόνισε ότι η ρύθμιση που φέρνει δείχνει και τη μεροληψία της στα ψηλά κλιμάκια.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ