Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Πέτσας: Δε μειώνεται το αφορολόγητο, δεν κόβονται επιδόματα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκτός από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τους πληγέντες στο Μάτι, ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης, στα ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό και στα κοινωνικά επιδόματα που δεν κόβονται, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα μείωσης του αφορολόγητου και πως δεν θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό το 2019. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι κανένα κοινωνικό επίδομα δεν πρόκειται να κοπεί και όλα θα χορηγηθούν κανονικά και όπως προβλέπεται.

Πότα θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια

Το νομοσχέδιο για επιτελικό κράτος, που περιλαμβάνει επιλογή Γενικών Διευθύνων και άλλες διατάξεις, θα είναι το πρώτο που θα κατατεθεί την Τετάρτη (24/07) στη Βουλή, θα μπει στις Επιτροπές την Πέμπτη και θα ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα είναι το φορολογικό που θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις αλλαγές στις 120 δόσεις. Θα κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος την Παρασκευή (26.07.2019) με στόχο να ψηφιστεί έως τις 30 Ιουλίου ή το αργότερο έως την 1η Αυγούστου. Το τρίτο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει σειρά διατάξεων από διάφορα υπουργεία, μεταξύ αυτών και την κατάργηση του ασύλου και η η κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ. Κατατίθεται την Δευτέρα και ψηφίζεται ως τις 8 Αυγούστου.

Απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ πως οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ είναι αντίστοιχες με εκείνες που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως π.χ. για ακίνητη περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ η μείωση είναι 20%, ενώ της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν 17,5%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 180.000 ευρώ. «Είναι σαφές ότι οι μειώσεις για τη μεγάλη μάζα της μεσαίας τάξης είναι μεγαλύτερες», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα ταξίδια του πρωθυπουργού

Αναφερόμενος στα πρώτα ταξίδια του πρωθυπουργού, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κύπρο στις 29 και 30 Ιουλίου και θα ακολουθήσουν οι επισκέψεις σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Βερολίνο στις 29 Αυγούστου και στην Ολλανδία στις 2-3 Σεπτεμβρίου. Η ημερομηνία επίσκεψης στο Παρίσι δεν έχει οριστεί ακόμα αλλά αναμένεται να είναι μετά τις 20 Αυγούστου.

Επίσης, ο Στέλιος Πέτσας έκανε γνωστό ότι αύριο Τετάρτη στις 11:30 το Μαξίμου ανοίγει τις πύλες του σε 15 μαθητές με αφορμή την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, στις 10:30, θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Την Πέμπτη 25 Ιουλίου, στις 9:30, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το υπουργείο Τουρισμού και θα ακολουθήσουν συσκέψεις στο Μαξίμου για το Ελληνικό, ενώ οι τρεις ΚΥΑ που εκκρεμούν θα έχουν εκδοθεί έως τις 10 Αυγούστου.

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου, στις 9:30 ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης για το θάνατο του σκηνοθέτη Σταύρου Τσιώλη.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ