Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Λουλούδια στον τάφο του Αλέξη Ζορμπά στα Σκόπια άφησε η Μπέττυ Μπαζιάνα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μία πολύ προσωπική επιλογή και μάλιστα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έκανε η Μπέττυ Μπαζιάνα, αφού όταν προσγειώθηκε με το κυβερνητικό αεροσκάφος στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, τα Σκόπια, η ίδια δεν ακολούθησε τον Αλέξη Τσίπρα στο προεδρικό μέγαρο, αλλά κατευθύνθηκε αλλού.

Για την ακρίβεια στον τάφο του Αλέξη Ζορμπά, του ήρωα του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη, «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», αφήνοντας λίγα κόκκινα λουλούδια στον τάφο του ανθρώπου που, μέσα από τις σελίδες του Καζαντζάκη, καταδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο ζωής, ανθρωπιάς, αγώνα αλλά και του Ελληνισμού.

IMG 0019

IMG 0071

Επισημαίνεται ότι ο τάφος του Αλέξη Ζορμπά, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Γεώργιος, ανακαλύφθηκε στο νεκροταφείο Μπούτελ των Σκοπίων μόλις το 1997.

«Ένα πρωί ξημερώματα χωρίσαμε. Αυτός πήγε κατά βορρά», γράφει ο Καζαντζάκης στο βιβλίο του για τον χωρισμό του με τον Αλέξη Ζορμπά, που έγινε στις αρχές του 1930. Για τα χρόνια του Ζορμπά στα Σκόπια (1930-1941) τα στοιχεία είναι συγκεχυμένα. Από τα επιβεβαιωμένα γεγονότα, ο Ζορμπάς μετέβη στη γειτονική χώρα με την κόρη του Κατίνα, η οποία στη συνέχεια παντρεύτηκε εκεί τον Γιοβάν Γιάντα.

IMG 0032

1 3

2 1

IMG 0032 1

Ο Ζορμπάς, μετά τον θάνατό του στα Σκόπια το 1941, ετάφη αρχικά στα παλιά νεκροταφεία νότια της πόλης των Σκοπίων. Αργότερα τα δύο εγγόνια του, τα παιδιά της Κατίνας και του Γιόβαν Γιάντα, μετέφεραν τα οστά του σε οικογενειακό τάφο στο νεκροταφείο Μπούτελ, όπου ήδη είχαν ταφεί και οι γονείς τους.

IMG 0036

IMG 0054

IMG 0061

IMG 0066

IMG 0067

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ