Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

«Μάχη» στη συζήτηση για τη μείωση εισφορών – Υπερψηφίζουν ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Η πολιτική αντιπαράθεση μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού επικεντρώνεται και πάλι στη Βουλή
  • Ψήφιση του ν/σ του υπουργείου Εργασίας «Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις»
  • Σφοδρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του 
  • Ο έλληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε ελαφρύνσεις για 250.000 μη μισθωτούς και αυξήσεις για 500.000 συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους
  • Αναλυτικά τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας

Σε υψηλούς τόνους εξελίσσεται από το πρωί της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλή η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπ. Εργασίας για τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, με τις αντιπαραθέσεις που εξελίσσονται στη Βουλή να αποτελούν μια πρώτη «γεύση» για τη μεγάλη μάχη που θα ακολουθήσει στις 18 Δεκεμβρίου στη Βουλή, όταν η Ολομέλεια κληθεί να ψηφίσει τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό.

Με μια ηχηρή παρέμβαση ο Αλεξης Τσίπρας εξαπέλυσε κατά μέτωπο επίθεση στην αντιπολίτευση, προαναγγέλλοντας παράλληλα ελαφρύνσεις για 250.000 μη μισθωτούς και αυξήσεις για 500.000 συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Παράλληλα, παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι ξεκαθάρισαν ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει κάνοντας λόγο για ψίχουλα και κατηγορώντας τη κυβέρνηση για προσπάθεια εξαπάτησης.

Ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα: Και τώρα τι θα κάνετε χωρίς βαρβάρους, πού πήγε το 4ο μνημόνιο;

8e5e1f086fd9c6e2d991f18901dcdef0 1

Σφοδρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση που έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης στη συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορώνκατά τη διάρκεια της οποίας απηύθυνε δύο ερωτήματα: «Και τώρα τι θα κάνετε χωρίς βαρβάρους, πού πήγε το 4ο μνημόνιο;».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, το εν λόγω νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει, η κυβέρνηση και τις συντάξεις δεν περικόπτεικαι αναδρομικά έδωσε και κοινωνικό μέρισμα θα ξαναδώσει και τις αδικίες αποκαθιστά, ενώ αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες της αντιπολίτευσης που καταστροφολογούσε.

Οι εισηγήσεις των κομμάτων

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Στογιαννίδης, επεσήμανε ότι όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι μόνο σε θετική κατεύθυνση και υλοποιεί τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ, ενώ κατηγόρησε την ΝΔ για στείρα κριτική.

«Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές που έχει τίτλο ρεσιτάλ ηθοποιίας», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόλυτη υποκρισία.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ζήτησε την πλήρη κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου» που περιλαμβάνει όπως είπε, «ρυθμίσεις τύπου Πινοσέτ».

eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3 54

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι η κυβέρνηση με το σημερινό νομοσχέδιο επιχειρεί να σβήσει τα ίχνη του εγκλήματος από το νόμο λαιμητόμο του κ. Κατρούγκαλου δίνοντας ψίχουλα και την κατηγόρησε ότι έβαλε ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση.

«Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να διορθώσει τις δραματικές αστοχίες του “νόμου Κατρούγκαλου” που διέλυσε το δυναμικό παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας. Όσες όμως τροποποιήσεις και να γίνουν δεν διορθώνεται πρέπει να καταργηθεί», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό τις ασφαλιστικές μειώσεις σε σχέση με τη σφαγή που έγινε με το “νόμο Κατρούγκαλου” που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση».

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, από την 1η Ιανουαρίου 2017, περίπου 1.250.000 μη μισθωτοί καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλαν, πριν από τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Το νομοσχέδιο, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά στα επίπεδα που προβλέπει ο ν. 4387/16, μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές για επιπλέον 250.000 μη μισθωτούς, ως εξής:

c704b58d2a5bcf19ea6111e0865e14fb

Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, μειώνεται, από την 1η Ιανουαρίου 2019, κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα, στο 13,33%.

Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1η Ιανουαρίου 2019. Η διαμόρφωση της ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται σε ποσοστό 12,67% το 2020, σε ποσοστό 13% το 2021 και σε ποσοστό 13,33% από το 2022 και μετά.

Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων για το διάστημα έως το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση μειώνεται από το 2019 στο 13,33%, βελτιώνοντας το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων.

995e40198de70c7297ec5cf608c6f11a

Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται αναδρομικά, από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ