Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Στο «μικροσκόπιο» της Εξεταστικής Επιτροπής το πόρισμα για τη δαπάνη των φαρμάκων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το τρίτο μέρος του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας για τα έτη 1997-2014 και αφορά τη δαπάνη των φαρμάκων συζητήθηκε σε ειδική συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή.

Τι προκύπτει από το πόρισμα για τις δαπάνες των φαρμάκων

Σημειώνεται ότι ευθύνες σε υπουργούς και υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας επιρρίπτει το πόρισμα της πλειοψηφίας της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το φάρμακο, που παραδόθηκε τη Δευτέρα στα κόμματα και αφορά την περίοδο 1997-2015.

«Υπερβολική φαρμακευτική δαπάνη κυρίως στο θέμα των εμβολίων και των αντιικών φαρμάκων», καταγράφει το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το Φάρμακο.

Από τα στοιχεία που υπάρχουν στο πόρισμα, εκτιμάται ότι η συνολική επιβάρυνση όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας το εξεταζόμενο διάστημα (1997-2014) ανέρχεται στα περίπου 23 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμά τους εντοπίζουν σημεία, τα οποία «χρήζουν περαιτέρω έρευνας από κάθε άποψη» και ζητούν να διερευνηθούν τα παρακάτω πεδία:

«α) Να ερευνηθεί ο λόγος ή οι λόγοι για τους οποίους συγκεκριμένα πορίσματα διωκτικών και ερευνητικών Αρχών (ΣΕΥΠ, ΓΛΚ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΟΡΚΩΤΟΙ κ.λπ.) τα οποία αποκάλυπταν τέλεση συγκεκριμένων παράνομων πράξεων και παραλείψεων με συνακόλουθη βλάβη του Δημοσίου μεγάλης αξίας δεν καταγγέλθηκαν από τους παραλήπτες τους Υπουργούς Υγείας στις αρμόδιες δικαστικές αρχές όπως ρητά επιτάσσει το άρθρο 37 Κ.Π.Δ

β) Να ερευνηθεί η περίπτωση της υπερβολικά υψηλής παραγγελίας αντιικών εμβολίων καθώς και οι αιτίες της μη αξιοποίησής τους.

γ) Να ερευνηθεί εάν αληθεύει ή όχι ότι συγκεκριμένος υψηλόβαθμος υπάλληλος του υπουργείου ήταν ο μόνος που κατείχε τον “κλειδάριθμο” με τον οποίο “ανοίγουν” οι τιμές των φαρμάκων στις Ευρωπαϊκές Χώρες

δ) Για ποιο λόγο και με ποιες αιτιολογήσεις δεν ενεργοποιήθηκε η υφιστάμενη Επιτροπή διαπραγμάτευσης ειδικά για το διάστημα 2010-2014 οπότε είχαν επιβληθεί οι περιοριστικές πολιτικές στη φαρμακευτική δαπάνη».

Το δικό της πόρισμα κατέθεσε η ΔΗΣΥ – «Tο μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο Καραμανλή»

«Tο μεγαλύτερο “σκάνδαλο” που πρέπει να διερευνηθεί, είναι η αλόγιστη σπατάλη και η διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης και της νοσοκομειακής δαπάνης, την περίοδο 2005-2009», αναφέρει η ΔΗΣΥ στο πόρισμά της για τη φαρμακευτική δαπάνη.

Η ΔΗΣΥ εντοπίζει «ζητήματα ευθυνών» στην «εκτίναξη της δαπάνης από τα 2,43 δισ. ευρώ το 2004 στα 5,6 δισ. ευρώ το 2009» και στην «παράνομη παράλειψη της έκδοσης δελτίου τιμών φαρμάκων το 2015, από τον τότε υπουργό Υγείας, που είχε εκ των πραγμάτων ως αποτέλεσμα την πρόκληση ζημίας του Δημοσίου».

Ειδικά για την περίοδο 2005-2009, η ΔΗΣΥ αναφέρει ότι «η πραγματική ζημία του Δημοσίου προκύπτει από την εκτίναξη της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης από τα 2,43 δισ. ευρώ το 2004, στα 5,1 δισ. ευρώ το 2009. Δαπάνη, που ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων θεσμικών πρωτοβουλιών, έπεσε στα 2,8 δισ. ευρώ την περίοδο 2009-2011 και στα 2 δισ. το 2014».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ