Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

«Ιερός πόλεμος» Μαξίμου με ΝΔ για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Στα ύψη το «πολιτικό θερμόμετρο»
  • Μαξίμου προς ΝΔ: «Ου ψευδομαρτυρήσεις…»
  • ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχει τον Θεό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • ΝΔ: Ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε είχε κάποια ενημέρωση για τη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας
  • Η Αρχιεπισκοπή διαψεύδει τους διαλόγους, αλλά όχι τα περί συνάντησης
  • «Δεν έχω υπόψη μου τα ραντεβού αυτά», σχολιάζει η Σπυράκη

Στα ύψη ανέβηκε σήμερα, Δευτέρα το «πολιτικό θερμόμετρο», με το ζήτημα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο υπενθυμίζει στον πρόεδρο της την… ένατη εντολή: «Ου ψευδομαρτυρήσεις…».

Ο λόγος για τη συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Ιερώνυμου μία ημέρα πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα. «Εγώ είμαι χριστιανός, ο Τσίπρας είναι άθεος», φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ στον αρχιεπίσκοπο.

Το εν λόγω θέμα «σήκωσε» σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοίνωσή του «χρέωσε» στον πρόεδρο της ΝΔ «τυχοδιωκτική στάση», σχολιάζοντας με νόημα: «Δεν έχει τον Θεό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Η μόνιμη έγνοιά του είναι πώς θα σαμποτάρει την κυβέρνηση και τη χώρα. Το τελευταίο παράδειγμα αυτής της τυχοδιωκτικής στάσης δεν είναι άλλο από τη στάση του απέναντι στη συμφωνία της Εκκλησίας με την Πολιτεία. Ο αρχηγός της ΝΔ φέρεται να ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην προχωρήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία, με το φοβερό επιχείρημα ότι ο ίδιος είναι χριστιανός, ενώ ο Τσίπρας άθεος! Τα ίδια είχε κάνει και με τον Ζάεφ, όπου του ζητούσε να κλείσει τη συμφωνία αργότερα, με τον ίδιο πρωθυπουργό. Πέρα από τη γελοιότητα και την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης Μητσοτάκη, δεν μπορεί να καταλάβει ότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και με τη στάση του επιβεβαιώνει κάθε μέρα πόσο λίγος είναι;», σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ, η Πειραιώς με διαρροές της στον Τύπο επιβεβαίωσε τη συνάντηση, τονίζοντας, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε είχε κάποια ενημέρωση για τη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας. Από τη ΝΔ ανέφεραν πως δεν μπορούν να εικάσουν σε ποια ακριβώς από τις συχνές αυτές συναντήσεις του προέδρου με τον Αρχιεπίσκοπο αναφέρονται από την κυβέρνηση, συνεπώς η συζήτηση περί διαλόγων είναι άνευ αντικειμένου, δεδομένου πως δεν υπήρχε ενημέρωση για τη συμφωνία.

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ επιβεβαίωσε τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ και την οποία αποκάλυψε προ ολίγων ημερών το altsantiri.gr.  Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Πειραιώς παραδέχθηκε ότι στις 24 Οκτωβρίου προσήλθε ο ίδιος στα γραφεία της ΝΔ, αλλά για να προσκαλέσει τον πρόεδρο του κόμματος στη γιορτή των Θεοφανείων.

Τόσο στη συνάντηση με τον Ιερώνυμο, όσο και σε αυτή με τον Σεραφείμ, αναφέρθηκε το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο «υπενθύμισε» την εντολή «ου ψευδομαρτυρήσεις».

«Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε μέσω διαρροών και κατόπιν εορτής, τη μυστική συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Την ίδια ώρα ο μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, επιβεβαίωσε, επίσης κατόπιν εορτής, τη μυστική του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τόσο ο αρχηγός της ΝΔ όσο και ο μητροπολίτης Πειραιώς ισχυρίζονται πως παρά το γεγονός ότι οι συναντήσεις έγιναν λίγο πριν από τις ανακοινώσεις για την πρόταση συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας, το θέμα δεν συζητήθηκε. Θυμίζουμε την ένατη εντολή: Ου ψευδομαρτυρήσεις...», ανέφερε σε σχόλιο του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής διαψεύδονται οι πληροφορίες για τους διαλόγους Μητσοτάκη – Ιερώνυμου, αλλά όχι το αν υπήρξε κάποια επαφή«Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ», αναφέρει το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής.

Ερωτηθείσα στη συνέχεια για συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον μητροπολίτη Πειραιώς και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη απάντησε ότι «δεν έχω υπόψη μου τα ραντεβού αυτά» επαναλαμβάνοντας ότι «η ΝΔ δεν είχε καμία ενημέρωση σε όσα ανακοίνωσαν Τσίπρας-Ιερώνυμος».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ