Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Τζανακόπουλος: Μέχρι το τέλος του έτους η χώρα θα «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης 2%

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Διαμορφώνεται η εικόνα μιας οικονομίας, που αντιστοιχεί σε μια χώρα που ανακάμπτει. Βαδίζουμε με συντεταγμένο τρόπο προς το τέλος της σκληρής περιόδου των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018», διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Καλαμάτα όπου βρίσκεται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Η χώρα πατάει γερά στα πόδια της, η οικονομία ανακάμπτει και παίρνουν απτή μορφή τα αποτελέσματα της στρατηγικής την οποία περιγράψαμε στον ελληνικό λαό, την ενέκρινε στις κάλπες του Σεπτεμβρίου του 2015 και εφεξής υλοποιούμε. Αναλάβαμε μια μεγάλη ευθύνη. Ένα εγχείρημα με δυσκολίες που δεν συνάντησε καμία άλλη κυβέρνηση στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια έξω από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία».

6bb363783348437f3fe346b0b9398fa7

Μάλιστα, αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πως «οι παράλογες απαιτήσεις μέρους των δανειστών ήταν η παρακαταθήκη του success story που παρέδωσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Ακόμα, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση με σκληρή και επίμονη προσπάθεια αντιμετώπισε την κοινωνική ερήμωση, τη φτώχεια, την έκρηξη της ανεργίας, τη διάλυση της παραγωγικής βάσης της χώρας «και σήμερα είμαστε εδώ, με τη χώρα να βρίσκει σταδιακά το βηματισμό της». Αναφέρθηκε στους οικονομικούς δείκτες, τονίζοντας πως μέχρι το τέλος του έτους η χώρα θα «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης 2%, ενώ υπογράμμισε πως για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφεται δημοσιονομική υπεραπόδοση. “Για πρώτη φορά μετά το 2011, βρισκόμαστε κάτω από το 1 εκατομμύριο ανέργων” επεσήμανε είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

701eccdff4fcccd7e67e62dc6add920c

«Η χώρα ανέκτησε, σε πρώτη φάση δοκιμαστικά, την πρόσβαση της στις αγορές χρήματος και μάλιστα με πολύ ευνοϊκότερους όρους από το πυροτέχνημα Σαμαρά το 2014», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ είπε πως οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν διαρκώς τη θέση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας .

«Διαμορφώνεται, με λίγα λόγια, η εικόνα μιας οικονομίας που αντιστοιχεί σε μια χώρα που ανακάμπτει. Και δεν θυμίζει πλέον μια χώρα σε διαρκή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που φυτοζωεί, αναπαράγοντας την οικονομική καχεξία και τη δυσπραγία», κατέστησε σαφές ο υπουργός Επικρατείας.

«Είναι τώρα η στιγμή που διαμορφώνουμε τις συνθήκες για την επόμενη μέρα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να χτίσουμε το νέο με τα φθαρμένα υλικά», είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Περιέγραψε ως προτεραιότητες της κυβέρνησης το νέο παραγωγικό μοντέλο και την ανάκτηση της εργασίας. Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως ο στόχος καταπολέμησης της ανεργίας είναι διττός: «Από τη μία, η ανεργία πρέπει να μειώνεται από την άλλη θα πρέπει να περιορίζεται η ανακύκλωση της» είπε μεταξύ άλλων και επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες μέσω του άκρατου νεοφιλελευθερισμού που ακολούθησαν, πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης, απορύθμισαν την αγορά εργασίας.

da37db6188352a40820631545ad77d33

«Είναι σαφές ότι το σχέδιο το οποίο υλοποιούμε στον τομέα της καταπολέμησης της ανεργίας, δεν αφορά μόνο τους δείκτες αλλά ένα συνολικό επαναπροσδιορισμό αρχών για τις ανάγκες, την προστασία και τα δικαιώματα του εργαζόμενου κόσμου. Και αυτό είναι ένα πεδίο που μας χωρίζει άβυσσος, τόσο με το κόμμα του κ. Μητσοτάκη, όσο και με αρκετούς από το στρατόπεδο της Κεντροαριστεράς», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις καθώς τις θεωρεί αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων.

Όσον αφορά το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης τονίζοντας πως από την πλευρά των δανειστών υπάρχει η εκπεφρασμένη βούληση να προχωρήσουν τάχιστα οι διαπραγματεύσεις, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί, χωρίς νέα μέτρα. Ενώ έκανε εκτενή αναφορά στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις με αιχμή τη δημόσια υγεία και τόνισε την προσήλωση της κυβέρνησης στη δημιουργία ενός στιβαρού κοινωνικού κράτους που θα είναι στήριγμα για τον πολίτη, το οποίο μάλιστα, θα ενισχύεται όσο θα διευρύνονται τα δημοσιονομικά περιθώρια.

fea027d522682db62134fb347c1d0242

Ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε στη ΝΔ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι κάθε μέρα που η χώρα απομακρύνεται από το πλαίσιο και τη λογική των μνημονίων, απομακρύνεται και από το πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη.

«Κάθε μέρα που περνά με την παρούσα κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα της διαπλοκής που διαφέντευσε τον τόπο για δεκαετίες, νιώθει τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια του. Διότι δεν υπάρχουν πλέον οι μηχανισμοί συγκάλυψης» είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι οι αποκαλύψεις φθάνουν μέχρι την πόρτα του, είτε αφορούν την off shore που διατηρεί η σύζυγος του, είτε τις κακές παρέες του γραμματέα του κόμματος, Λ. Αυγενάκη. Καταλήγοντας, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος καταλόγισε στον πρόεδρο της ΝΔ “ακρότητες και ψεύδη σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από το στρατηγικό αδιέξοδο της πολιτικής του γραμμής και από τις ευθύνες του”.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: facebook.com/d.tzanakopoulos

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ