Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

«Η ρύθμιση για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις δεν είναι δώρο στους καναλάρχες»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  •  Αβάσιμη η κριτική για τροπολογία μείωσης του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων
  •  Ελληνικός βραχίονας στις αποκαλύψεις για Paradise Papers
  • «Έως την άλλη εβδομάδα η προκήρυξη για τις άδειες»

Για την τροπολογία μείωσης του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και τις φωνές που μιλούν για “δώρο” στους καναλάρχες, μίλησε “Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης”, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά αβάσιμη την κριτική.

Δείτε επίσης: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ

Δείτε επίσης: Στη Βουλή η τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ – Αύριο η ψήφισή της (pdf)

Αναλυτικοτέρα, όπως σημείωσε ο Νίκος Παππάς με την νέα τροπολογία οι τηλεοπτικοί σταθμοί αναμένεται να υποστούν δύο νέα βάρη, πρώτον το ποσό που θα καταβάλουν για την τηλεοπτική άδεια και δεύτερον το οικονομικό βάρος για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, «το οποίο ήταν πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης».

Yπογράμμισε ότι σε αυτή τη φάση, περνάμε πλέον σε ένα ρυθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο με άμεσο βήμα τη διάσωση του ταμείου των δημοσιογράφων. Επισήμανε ότι η μείωση του φόρου δεν θα ισχύει χωρίς την κατοχή τηλεοπτικής άδειας και καταλόγισε προχειρότητα στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης στο θέμα.

Ο Ν. Παππάς έκανε λόγο για έναν δοκιμαζόμενο κλάδο (σ.σ. τον χώρο του Τύπου), ο οποίος πηγαίνει σε μία κατάσταση βιωσιμότητας πλέον, με 2.800 εργαζόμενους στα κανάλια, με καθορισμένο πλαίσιο, με ποιοτικό πρόγραμμα, με βιωσιμότητα και απασχόληση.

«Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, την πρώτη ευθύνη την έχουν οι πολιτικοί» συνέχισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου των ΜΜΕ, προσθέτοντας ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσει ένας σφιχτός διάλογος για να βρεθούν μέτρα στήριξης του Τύπου, με συγκεκριμένα μέτρα, καθώς ο κλάδος του Τύπου είναι ειδικός κλάδος που αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας, της πολυφωνίας και της ενημέρωσης.

Αναφορικά με τις “γκρίνιες” εκ μέρους των εκδοτών για το 2% επί του τζίρου στις εφημερίδες, ο υπουργός είπε ότι πρέπει συνολικά να εξεταστούν τα βάρη που προκύπτουν και πως μπορούν όλοι να συμβάλουν στη βιωσιμότητα και των εφημερίδων, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλαχθεί η τροπολογία για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ.

 Ελληνικός βραχίονας στις αποκαλύψεις για Paradise Papers

Τις αποκαλύψεις για τα Paradise Papers σχολίασε στη συνέχεια ο κ. Παππάς αφήνοντας αιχμές για «ελληνικό βραχίονα».

Αναλυτικότερα, ανέφερε πώς είναι άκρως αποκαλυπτικό για το πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι τις υποχρεώσεις τους στη δημόσια σφαίρα, προσθέτοντας ότι δεν έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις και χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ανοιχτό πολιτικό ζήτημα.

«Υπάρχουν κενά στην αφήγηση και θα πρέπει με λεπτομέρεια αυτά τα ζητήματα να απαντηθούν. Όσοι είμαστε στην πολιτική έχουμε αποδεχθεί ότι τα στοιχεία της περιουσίας μας δεν είναι προσωπικά δεδομένα» τόνισε.

«Έως την άλλη εβδομάδα η προκήρυξη για τις άδειες»

Μιλώντας συγκεκριμένα για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, ο Ν. Παππάς εκτίμησε ότι έως την άλλη εβδομάδα θα υπάρξει η προκήρυξη από το ΕΣΡ και στη συνέχεια υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για να προχωρήσει η διαδικασία.

Για τις κινηματογραφικές παραγωγές στη βόρεια Ελλάδα, ο Ν. Παππάς είπε ότι υπάρχει ένα νέο νομικό πλαίσιο, το οποίο, χωρίς γραφειοκρατία, ενισχύει τον κλάδο της οπτικοακουστικής παραγωγής, προσθέτοντας πως η Θεσσαλονίκη έχει πλεονεκτήματα για την ανάπτυξή του, βοηθούμενη και από το φεστιβάλ κινηματογράφου, ώστε να υπάρξει μία ώσμωση με τον κόσμο της συγκεκριμένης βιομηχανίας.

Η ανάπτυξη της «γεωργίας ακριβείας»

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της «γεωργίας ακριβείας» και στο συνέδριο στο οποίο αναμένεται να μιλήσει στη συνέχεια, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι υπάρχουν πλέον τεχνολογικές μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν τον αγρότη να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους και εργατοώρες, ώστε να έχει μια ραγδαία αύξηση της

Ήδη, συνέχισε ο Ν. Παππάς, 200.000 στρέμματα στην Ελλάδα καλλιεργούνται με τη μέθοδο της γεωργίας ακριβείας και υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση. Το υπουργείο ΨΗΠΤΕ, πρόσθεσε, όπως και στους άλλους τομείς που το αφορούν, θα συμβάλει για να έχουμε και στην πρωτογενή παραγωγή διάχυση των τεχνολογικών δυνατοτήτων, να βοηθηθούν οι παραγωγοί και τα ελληνικά προϊόντα τα οποία εξάγονται και στο εξωτερικό.

Τέλος, σχολιάζοντας τη δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι οι τράπεζες στην Ευρώπη, σώθηκαν εις βάρος των φορολογούμενων και με λάθος τρόπο, ανέφερε ότι ήταν κάτι το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ το έλεγε από την αρχή της κρίσης, προσθέτοντας ότι δεν είναι τώρα η ώρα επιμερισμού των ευθυνών.

Ωστόσο, ο Ν. Παππάς χαρακτήρισε τη δήλωση σημαντικό βήμα εξαγωγής συμπερασμάτων για το πώς πρέπει να πολιτευθεί στο μέλλον η Ευρώπη, ώστε να αποφύγει τα ολέθρια λάθη του παρελθόντος της.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ