Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Αποζημίωση 175.000 ευρώ στους αξιολογητές της δράσης ICT4GROWTH

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τη δαπάνη από την αναδρομική καταβολή αποζημιώσεων στον πρόεδρο και τα μέλη των γνωμοδοτικών επιτροπών στον πρόεδρο και τα μέλη των γνωμοδοτικών επιτροπών για την αξιολόγηση και την πιστοποίηση επενδυτικών σχεδίων της δράσης ICT4GROWTH, υπολογίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα 175.000 ευρώ, όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για το υπαίθριο εμπόριο.

Συγκεκριμένα, με τη διάταξη, ολοκληρώνεται η δράση προκειμένου να καταστεί εφικτή η αποπληρωμή των ενταγμένων και ολοκληρωμένων επενδυτικών σχεδίων, ενώ -όπως αναφέρεται- θεσπίζεται ανώτατο όριο αποζημίωσης κατ’ άτομο και κατ’ έτος ύψους 2.400 ευρώ.Το σχετικό κονδύλι θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, «παρέχεται η εξουσιοδότηση για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ορίζει τα περί της αμοιβής των αξιολογητών και των γνωμοδοτικών επιτροπών που ορίστηκαν και συστάθηκαν από την εταιρεία Κοινωνία της Πληροφορίας από το 2013 για τις ανάγκες αξιολόγησης και πιστοποίησης επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο της δράσης κρατικής ενίσχυσης “Ενίσχυση Επιχειρήσεων για την Υλοποίηση Επενδυτικών Σχεδίων Ανάπτυξης-Παροχής Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών Προστιθέμενης Αξίας (ICT4GROWTH)”. Οι σχετικές υπηρεσίες έχουν σε μεγάλο βαθμό ήδη παρασχεθεί, ενώ υπολείπεται η παροχή υπηρεσιών για την ολοκλήρωση της πιστοποίησης των επενδυτικών σχεδίων».

Οι αμοιβές θα εξατομικευτούν και θα καταβληθούν με απόφαση του αρμόδιου οργάνου της Κοινωνίας της Πληροφορίας, κατόπιν επιχορήγησης της τελευταίας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Υπουργείο Οικονομίας: Δεν είναι μπόνους οι αμοιβές των αξιολογητών 

Δεν είναι «μπόνους» η νόμιμη και εντός των επιτρεπόμενων ορίων αμοιβή των αξιολογητών και των μελών των γνωμοδοτικών επιτροπών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δράση ICT4GROWTH και να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Αυτό υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομίας “προς απάντηση όσων ανακριβών αναφέρονται σε δημοσίευμα ιστοσελίδας για τη δράση ICT4GROWTH”.

Το υπουργείο επισημαίνει τα εξής:

“Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βαφτίζεται «μπόνους» η νόμιμη και εντός των επιτρεπόμενων ορίων αμοιβή των αξιολογητών και των μελών των γνωμοδοτικών επιτροπών προκειμένου να ολοκληρωθεί η δράση ICT4GROWTH και να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Από τη μία η κυβέρνηση κατηγορείται ως μπαταχτσής που δεν πληρώνει τα ληξιπρόθεσμα κι από την άλλη, όταν ψηφίζονται ρυθμίσεις που επιλύουν εκκρεμότητες χρόνων και δίνουν οξυγόνο σε δεκάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, κατασκευάζονται υποθέσεις για μπόνους και προκλητικές αμοιβές. Έχει και η αντιπολιτευτική εμμονή τα όριά της”.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ