Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

«Ας μας διαφωτίσει η ΝΔ για την αγωνία της για τα ονόματα των Paradise Papers»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετά την… ειδική αναφορά από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τις αποκαλύψεις των Panama Papers, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται και αυτός με τη σειρά του «στην αγωνία της ΝΔ», μετά τις αποκαλύψεις.

Δείτε επίσης: «Τι θα έλεγε ένας κακόπιστος για την ανακοίνωση ΝΔ για Paradise Papers»

«Μέσα από τα Paradise Papers γίνονται εμφανείς οι σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα στο λόμπι των οικονομικά ισχυρών με τις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει, «αν η αγωνία που εξέφρασε η ΝΔ για τα ονόματα που περιέχονται στα Paradise Papers έχει έστω και την παραμικρή σχέση με την προάσπιση της νομιμότητας, όπως ισχυρίζεται, ας μας διαφωτίσει για το αν υπάρχουν σε αυτά πρόσωπα που σχετίζονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Δείτε επίσης: «Διαβεβαιώνουμε τη ΝΔ ότι τα ονόματα στα Paradise Papers θα ελεγχθούν εξονυχιστικά»

Δείτε επίσης: Ερωτηματικά από την ανακοίνωση της ΝΔ για τα Paradise Papers

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του για τις νέες αποκαλύψεις των λεγόμενων Paradise Papers σχετικά με το δίκτυο των off-shore εταιρειών που υπάρχουν ανά τον πλανήτη, τονίζει ότι αυτές «αναδεικνύουν πολύ σημαντικές πτυχές του μηχανισμού αναπαραγωγής των κοινωνικών ανισοτήτων».

«Την ίδια στιγμή, μέσα από τα Paradise Papers γίνονται εμφανείς οι σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα στο λόμπι των οικονομικά ισχυρών με τις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισημαίνει.

Όπως υπογραμμίζει, «οι συνέπειες της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής είναι εξαιρετικά οδυνηρές για τις κοινωνίες των χωρών-μελών της Ε.Ε., καθώς οι πόροι που χάνονται θα μπορούσαν να ενισχύσουν τόσο το κοινωνικό κράτος, αναπτυξιακές δράσεις, δράσεις αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος κ.ο.κ.».

«Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να δημοσιοποιήσουν τα πλήρη στοιχεία σχετικά με την έκταση και το μέγεθος του φαινομένου, πόσα χρήματα χάνονται κάθε χρόνο αλλά και τις διαδρομές του χρήματος» προσθέτει.

Δείτε επίσης: Αποκαλύψεις για τα Paradise Papers: 130 Έλληνες στις λίστες

Ακόμη, αναφέρει ότι αυτή η εξέλιξη «καθιστά εξαιρετικά επίκαιρη την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των πρακτικών αυτών: Η αυστηρή τιμωρία όσων φοροδιαφεύγουν και φοροαποφεύγουν, η φορολογική θωράκιση και η φορολογική εναρμόνιση ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. είναι απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες από μία πρακτική που επιτείνει τις ανισότητες.

Είναι απαραίτητη, επίσης, η περαιτέρω ενίσχυση και προστασία τόσο της δημοσιογραφικής έρευνας που ασχολείται με τα θέματα αυτά, όσο και των καταγγελτών (whistleblowers) που διευκολύνουν τη δημοσιοποίηση περιστατικών τέτοιου είδους».

Ως προς αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «η ένοχη σιωπή της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τη στάση των ευρωβουλευτών της, οι οποίοι επιχείρησαν μόλις πριν λίγες μέρες να μπλοκάρουν ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την προστασία των καταγγελτών, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την ανοιχτή στήριξη του κόμματος του Κυρ. Μητσοτάκη στο λόμπυ των μεγάλων συμφερόντων και των πολυεθνικών».

«Αν η αγωνία που εξέφρασε η ΝΔ για τα ονόματα που περιέχονται στα Paradise Papers έχει έστω και την παραμικρή σχέση με την προάσπιση της νομιμότητας, όπως ισχυρίζεται, ας μας διαφωτίσει για το αν υπάρχουν σε αυτά πρόσωπα που σχετίζονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» καταλήγει η ανακοίνωση του κυβερνώντος

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ