Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Παρασκευόπουλος: Ο αποσυμφορητικός νόμος έχει έκτακτο χαρακτήρα (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του Καναλιού της Βουλής παρευρέθηκε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στον νόμο για τη συμφόρηση στις φυλακές, γνωστό και ως «νόμο Παρασκευόπουλου».

Δείτε επίσης: ΝΔ για αποσυμφορητικό νόμο: Ο κ. Παρασκευόπουλος πέτυχε ο,τι καταστροφικό ήθελε

Σχετικά με τον νόμο, ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε πως ο σχεδιασμός του είχε έκτακτο χαρακτήρα και δεν μπορεί να ισχύει για πάντα, αναφέροντας πως ο στόχος του νόμου ήταν η αντιμετώπιση των έντονων συνθηκών συμφόρησης που επικρατούσαν στις ελληνικές φυλακές.

«Δεν λέει κανείς ότι αυτός ο νόμος πρέπει να ισχύει για πάντα. Έκτακτη νομοθεσία είναι και το καλό είναι να πάψουμε να έχουμε αυτές τις έκτακτες, κακές συνθήκες και να έχουμε μια πάγια ομαλή κατάσταση», τόνισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέροντας στη συνέχεια:

«Θα σας φανεί περίεργο, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έχει δίκιο. Ο όποιος νόμος Παρασκευόπουλου, ο αποσυμφορητικός νόμος -κακώς τον ονομάζουν νόμο Παρασκευόπουλου, για να στιγματίζουν εμένα- αλλά ένας έκτακτος νόμος ο οποίος οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες συμφόρησης δεν έχει λόγο ύπαρξης παγίως».

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να έχουμε ένα λογικό σύστημα ποινών, έναν λογικό πληθυσμό στη φυλακή και να μην έχουμε ανάγκη από αυτόν τον νόμο. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να συμβεί τώρα προσεχώς, ότι φτάσαμε στο σημείο να καταργήσουμε την αποσυμφορητική διαδικασία για έναν λόγο. Το σωστό είναι να έχουμε λογικούς χρόνους διάρκειας της ποινής πάγια, να είναι αυτοί που ταιριάζουν αναλογικά στο βάρος του εγκλήματος που τελέστηκε και βέβαια να έχουν κι ένα περιθώριο εφόσον δεν έχουμε να κάνουμε με ισόβια επανένταξης. Αυτό πρέπει να ρυθμιστεί παγίως και θα ρυθμιστεί μέσω του Ποινικού Κώδικα και του Σωφρονιστικού Κώδικα», συμπλήρωσε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Το σχετικό βίντεο:

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ