Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Για τη σημαντικότητα του θεσμού της διαμεσολάβησης μίλησε ο Παππάς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μαζί με διακεκριμένους νομικούς και οικονομολόγους, μίλησε για τον θεσμό της διαμεσολάβησης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου της νομικού, Χριστίνας Χαλανούλη, με τίτλο «Η διαμεσολάβηση ως οδός της ευθυδικίας», στα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου. Στην εκδήλωση μίλησαν για το βιβλίο, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, Βασίλης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του τεχνικού επιμελητηρίου, Γιώργος Στασινός και ο πρόεδρος του οικονομικού επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Ο Παππάς εξέφρασε τη χαρά του για τη συζήτηση γύρω από τον θεσμό της διαμεσολάβησης, καθώς η φιλοσοφία του εξυπηρετεί την γρήγορη και εξωδικαστική ρύθμιση χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στο πλαίσιο και της ρύθμισης που έφερε η κυβέρνηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο Παππάς σημείωσε ότι μία πτυχή της κρίσης και του «πως φτάσαμε ως εδώ», ήταν ο υπέρμετρος δανεισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων – μέθοδο την οποία χαρακτήρισε ο υπουργός «επιλογή και όχι τυχαιότητα», με πλημμελή εποπτικό ρόλο από το τραπεζικό σύστημα. Στις συζητήσεις με τους δανειστές, συνέχισε ο Παππάς, κυριαρχεί η φιλοσοφία του «στρατηγικού κακοπληρωτή» και τις μεθόδους συνέτισής του.

6de14127e0d173d9b3847127e6ed1f20

«Βρεθήκαμε ενώπιον θεσμικών προβλημάτων που έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα για να περάσει η χώρα σε μια βιώσιμη ανάπτυξη για όλους. Κάτι για το οποίο ο θεσμός της διαμεσολάβησης θα βοηθήσει τα μέγιστα», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφερόμενος στο δικό του χαρτοφυλάκιο, μίλησε για τη ρύθμιση η οποία πέρασε από τη Βουλή, και η οποία αφορά τη λίστα διαμεσολαβητών στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που αναλαμβάνει την επίλυση διενέξεων στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το γεγονός, καθώς «η ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς μπορεί να πάει τη χώρα στην επόμενη φάση».

0497c4e929f717ae1217863d09d5e06b

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, Βασίλης Αλεξανδρής, σημείωσε ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης υπήρχε από την αρχαιότητα στην Ελλάδα ως μορφή διαιτησίας, ενώ αναφορές υπάρχουν στα κείμενα και του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα. Χαρακτήρισε τον θεσμό της διαμεσολάβησης αναγκαίο, με άμεσα και απτά αποτελέσματα, καθώς μπορεί να επιλύσει διαμάχες ταχύτατα, με ευελιξία, απλότητα και κυρίως χαμηλό κόστος. Σημείωσε ότι τον θεσμικό του ρόλο θα μπορούσε να βοηθήσει ο Συνήγορος του Πολίτη, προσθέτοντας ότι το πλάνο της ανοιχτής διακυβέρνησης 2016-2018 περιλαμβάνει την ανοιχτή διαμεσολάβηση.

Τέλος, την χαρά τους για τη συμβολή του βιβλίου στη διάδοση του θεσμού της διαμεσολάβησης, εξέφρασαν οι πρόεδροι του τεχνικού και του οικονομικού επιμελητηρίου, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να βοηθήσει σε ένα ευρύ πλέγμα υποθέσεων – κάτι το οποίο ήδη διεξάγεται σε πολλές χώρες με μεγάλη επιτυχία.

ef2bb58bcc2d811274de831a8d711102

62036184fd1e9d719563ab20bb7e6238

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ