Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

«Ο Μητσοτάκης εξαγγέλλει αυτά που ήδη εφαρμόζουμε στην Υγεία», τονίζει ο Πολάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, προκάλεσε η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για αποστολή ογκολογικών φαρμάκων κατ’ οίκον, ισχυριζόμενος ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα εξαγγείλει κάτι που ήδη εφαρμόζεται από φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Ρέντη από τον Δεκέμβριο του 2016, μετά από συμφωνία με τα ΕΛΤΑ και σχετικό αίτημα ασθενών.

Αναλυτικότερα, στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος διανομής φαρμάκων κατ’ οίκον σκοπεύει ο ΕΟΠΥΥ, το οποίο «ξεκίνησε πιλοτικά πάνω από ένα χρόνο τόσο από το Κεντρικό Φαρμακείο του Ρέντη, αλλά και από άλλα στην υπόλοιπη Ελλάδα, με αποστολές μετά από σχετικό αίτημα ασθενών», ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με αφορμή την εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, για αποστολή ογκολογικών φαρμάκων κατ’ οίκον.

Ο ΕΟΠΥΥ, ανέφερε, επιχειρεί να βάλει κανόνες στη διαδικασία μεταφοράς τους προς τους ασθενείς, ώστε να μην ταλαιπωρούνται, ειδικότερα όταν πρόκειται για ασθενείς απομακρυσμένων περιοχών και η διαδικασία προβλέπει δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων μεταφορέων.

Τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τονίζει ο κ. Πολάκης, δεν διακινούνται όπως οι ασπιρίνες. Πρόκειται για φάρμακα ευαίσθητα που πρέπει να φτάσουν στον ασθενή με απόλυτη ασφάλεια, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η διασφάλιση της ποιότητας του τρόπου μεταφοράς, καθώς και όλης της διαδικασίας με τα απαραίτητα έγγραφα.

«Καλωσόρισε, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης σ’ αυτό που ο ΕΟΠΥΥ εξορθολογίζει, σχεδιάζει και υλοποιεί από το Δεκέμβριο του 2016. Από τότε ο Οργανισμός προσπαθεί να βάλει μία τάξη στο ομιχλώδες τοπίο της διακίνησης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ)», σημειώνει ο κ. Πολάκης και προσθέτει: «Τελικά, η παρούσα Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι από άλλον πλανήτη. Είναι ένα λογικό συμπέρασμα, δεδομένου ότι στον πλανήτη γη δεν έχει επαναληφθεί το φαινόμενο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να υιοθετεί ως πρόγραμμα μελλοντικής διακυβέρνησης όσα έχουν ήδη υλοποιηθεί από την παρούσα κυβέρνηση. Ίσως, αν ο κ. Μητσοτάκης ανέβαινε μια βόλτα μέχρι τον Υμηττό, ο εξωγήινος κάτοικος του βουνού να τον συμβούλευε να αλλάξει επικοινωνιακό, και όχι μόνο, επιτελείο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αναφέρει επίσης ότι «πέρα και πάνω απ’ όλα θα πρέπει να εμπεδώσει ο κ. Μητσοτάκης ότι ο καρκίνος δεν είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά μία νόσος με συνέπειες τόσο στους νοσούντες, όσο και στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Οι συνέπειες αυτές δεν αντιμετωπίζονται με εξαγγελίες αλλά με συγκεκριμένες δράσεις, όπως η στελέχωση των νοσοκομείων με ειδικευμένους ιατρούς, ο πενταπλασιασμός των ποζιτρονικών τομογράφων (PET – CT), η εγκατάσταση γραμμικών επιταχυντών σε όλο και περισσότερα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα, η εγκατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία μίνι κυκλοτρονίων, η αντικατάσταση των παλαιωμένων αξονικών και μαγνητικών τομογράφων κ.λπ. Δράσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη από την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας».

Η ανακοίνωση του κ. Πολάκη καταλήγει: «Τέλος, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πριν εξαγγείλει την αποστολή φαρμάκων που ήδη υλοποιείται, θα έπρεπε να έχει φροντίσει για την αποστολή του πόθεν έσχες της συζύγου του και αν τόσο πολύ κόπτεται για τον τομέα της Υγείας, τον ενημερώνουμε ότι με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η οποία είναι σχεδόν ισόποση με τα χρήματα που χρωστά η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση ανεγείρει 2 ολοκαίνουρια νοσοκομεία, επισκευάζει τα ήδη υπάρχοντα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ που έχουν παροπλιστεί σταδιακά από το 2008, ενισχύει το στόλο αεροδιακομιδών με νέα μέσα, ενισχύει τον επίγειο στόλο με 143 ολοκαίνουρια ασθενοφόρα και άλλα πολλά».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ