Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ έκανε τα πάντα για να προστατεύσει τα μεγάλα συμφέροντα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση που εξέδωσε, σχολίασε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωκοινοβούλιο, σχετικά με το ψήφισμα για την προστασία των καταγγελτών, τονίζοντας ότι «το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη δεν έχει κανέναν δισταγμό όταν πρόκειται να προασπίσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τα όσα αποκάλυψε το δημοσίευμα της εφημερίδας “Η Αυγή” σχετικά με τη στάση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και συνολικά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατά τη διάρκεια της έγκρισης έκθεσης για την προστασία των καταγγελτών που δρουν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, είναι ενδεικτικά των συμφερόντων που εκπροσωπεί το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΕΛΚ εν γένει έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να μπλοκάρουν τις διατάξεις του ψηφίσματος που διευκολύνουν την καταγγελία απευθείας στον Τύπο παράνομων πρακτικών των μεγάλων επιχειρήσεων, την οποία εντέλει και καταψήφισαν συνολικά. Το ευτύχημα είναι πως η προσπάθεια τους αυτή απέτυχε, καθώς το ψήφισμα αυτό, το οποίο περιλαμβάνει σειρά θετικών διατάξεων που ενισχύουν τον ρόλο των καταγγελτών (whistleblowers), πέρασε με ευρεία πλειοψηφία. Σημειώνεται δε πως το συγκεκριμένο θέμα αφορά παρανομίες που έχουν στοιχίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Η εξόφθαλμη σύμπλευση της ΝΔ και σύσσωμης της Ευρωπαϊκής Δεξιάς με τα λόμπυ των πολυεθνικών δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες: Το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη δεν έχει κανέναν δισταγμό όταν πρόκειται να προασπίσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Αναδεικνύει, επιπλέον, την υπονομευτική αντίληψη τους για τη δημοκρατία και την ενημέρωση των πολιτών για κρίσιμα θέματα της δημόσιας σφαίρας. Κι όλα αυτά λίγες μέρες μετά τη στυγερή δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία είχε συμμετάσχει στις έρευνες που αποκάλυψαν το σκάνδαλο των Panama papers.

Η παρατεταμένη σιωπή της ΝΔ για το θέμα προκαλεί ερωτηματικά. Αναμένουμε από τους ευρωβουλευτές αλλά και τον ίδιο τον επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Κυρ Μητσοτάκη, να εξηγήσουν τον λόγο που τους οδήγησε να καταψηφίσουν μια τόσο σημαντική για το δημόσιο συμφέρον ρύθμιση».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ