Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες – Μέχρι τα τέλη του έτους ο διαγωνισμός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Κατατέθηκε την Τρίτη από την κυβέρνηση η τροπολογία που διευκολύνει τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες
  • Τα σημαντικότερα σημεία της τροπολογίας 
  • Νίκος Παππάς: Τέλη 2017 ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αναλυτικότερα, την τροπολογία υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. «Όχι» από την πλευρά τους ψήφισε η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν «παρών».

Δείτε επίσης: Στη Βουλή η τροπολογία για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες (pdf)

Δείτε επίσης: Στην τελική ευθεία η αδειοδότηση των σταθμών – Αύριο στη Βουλή η τροπολογία

Η εν λόγω τροπολογία που διευκολύνει τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες κατατέθηκε την Τρίτη από την κυβέρνηση.

Πρόκειται για νομοτεχνικές βελτιώσεις που πρότεινε το ΕΣΡ προκειμένου να θωρακιστεί η αδειοδοτική διαδικασία. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση καλεί την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει σήμερα στη Βουλή το σύνολο των νέων διατάξεων.

Οι ρυθμίσεις αναμένεται να ψηφιστούν από την ολομέλεια της Βουλής και πολύ σύντομα αναμένεται η δημοσίευση της προκήρυξης από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για εφτά άδειες πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων πως:

– Καταργείται η κατηγορία «ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου» και χορηγείται άδεια μόνο γενικού περιεχομένου.

– Επανακαθορίζεται η νομική μορφή και η έδρα των εταιρειών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία. Η πρόβλεψη αφορά πλέον ανώνυμες εταιρείες της ημεδαπής ή κράτους μέλους της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

– Καθιερώνεται η υποχρέωση του ΕΣΡ για επαναπροκήρυξη σε περίπτωση που απονεμηθούν λιγότερες από επτά άδειες, εφόσον υποβληθεί αίτηση από ενδιαφερόμενο η οποία θα συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία.

– Απαγορεύεται η προκήρυξη επιπλέον αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για όλη τη χρονική διάρκεια ισχύος των δημοπρατούμενων αδειών.

– Οι λειτουργούντες πάροχοι περιεχομένου, που δεν θα συμμετάσχουν σε προκηρυχθείσα αδειοδότηση για την εμβέλεια και τον τύπο προγράμματος που αφορά η σημερινή λειτουργία τους όπως και εκείνοι που θα συμμετάσχουν ανεπιτυχώς, μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν έως τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης και την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών, αντίστοιχα.

– Απαγορεύεται η εκτός αδειοδοτικής διαδικασίας μεταβολή της φυσιογνωμίας προγράμματος και της εμβέλειας εκπομπής των λειτουργούντων παρόχων περιεχομένου.

Νίκος Παππάς: Τέλη 2017 ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

30be953dba5cf56aa98f1eeca727c570

Η διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους, ή το αργότερο ως τις αρχές του επόμενου έτους, ανακοίνωσε από την Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη.

Δείτε επίσης: «Τέλη 2017 ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες», αναφέρει ο Παππάς

Παρουσιάζοντας την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα από την ολομέλεια, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κάλεσε τα κόμματα να την στηρίξουν, καθώς αποτελεί μια ευκαιρία για μεγάλη τομή ευρύτατων πολιτικών συναινέσεων.

 Ακόμη, ο κ. Παππάς εξήρε τη στάση του ΕΣΡ που έκανε, όπως είπε, πολύ περισσότερα βήματα από όσα είχαν γίνει στις προηγούμενες δεκαετίες,θωρακίζοντας τη διαδικασία με τις ομόφωνες αποφάσεις τους για τον αριθμό των αδειών και το ύψος του τιμήματος. «Το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για τη μέθοδο βρίζω και ψηφίζω, λίγος σεβασμός δεν θα έβλαπτε», τόνισε για την αντιπολίτευση.

Λοβέρδος: Πολιτικές κυβίστησης και συνεχείς αλλαγές ενός νόμου

6af146c9cbd842fa1418bac7c3d4c8d6

Σφοδρή κριτική στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής άσκησε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη ΔΗΣΥ, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν κι άλλες αλλαγές στο νόμο μέχρι τη διαγωνιστική διαδικασία.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στο τίμημα της κάθε άδειας στο οποίο κατέληξε το ΕΣΡ, λέγοντας πως αυτό το τίμημα είναι αποτέλεσμα του προηγούμενο διαγωνισμό στον οποίο «υπήρχε μία «ΣυΡιζΑ bank» που χρηματοδοτούσε και ένας λαγός ο οποίος μετά το διαγωνισμό βγήκε μόνος του και δήλωσε ότι ήταν λαγός για να ανέβει το τίμημα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Θετικό το Ποτάμι, αρνητικό το ΚΚΕ

Τέλος, θετικά στέκεται το Ποτάμι απέναντι στην τροπολογία σύμφωνα με τον Γιώργο Αμυρά, ενώ όπως είπε από το ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος η ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο της διαπάλης για τον έλεγχο των ΜΜΕ.

Τα σημαντικότερα σημεία της τροπολογίας 

• Καταργείται η κατηγορία «ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου». Οι άδειες ενημερωτικού προγράμματος που θα δημοπρατηθούν από ΕΣΡ θα είναι μόνο γενικού περιεχομένου.

• Επανακαθορίζεται η νομική μορφή και η έδρα των εταιρειών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία. Η πρόβλεψη αφορά, πλέον, Ανώνυμες Εταιρείες της ημεδαπής ή κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.). Η τροποποίηση γίνεται για λόγους ευχέρειας ελέγχου και συμμόρφωσης των υποψηφίων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

• Καθιερώνεται υποχρέωση του ΕΣΡ για επαναπροκήρυξη σε περίπτωση που απονεμηθούν λιγότερες από επτά άδειες, εφόσον υποβληθεί αίτηση από ενδιαφερόμενο που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή (ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία).

• Ρητά απαγορεύεται η προκήρυξη επιπλέον αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για όλη τη χρονική διάρκεια ισχύος των δημοπρατούμενων αδειών.

• Οι λειτουργούντες πάροχοι περιεχομένου που δεν θα συμμετάσχουν σε προκηρυχθείσα αδειοδότηση για την εμβέλεια και τον τύπο προγράμματος που αφορά η σημερινή λειτουργία τους, όπως και εκείνοι που θα συμμετάσχουν ανεπιτυχώς μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν έως τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης και την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών αντίστοιχα.

• Απαγορεύεται η εκτός αδειοδοτικής διαδικασίας μεταβολή της φυσιογνωμίας προγράμματος και της εμβέλειας εκπομπής των λειτουργούντων παρόχων περιεχομένου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ