Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

«Ψεύδη ότι με τον νόμο Παρασκευόπουλου αποφυλακίστηκαν εγκληματίες»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε γραπτή του δήλωση, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, κάνει λόγο για συκοφαντίες, ψεύδη και μεθόδευση πολιτικών σκοπιμοτήτων και κοινωνικού εκφασισμού σε όσους τον επικρίνουν ότι με τον δικό του νόμο αποφυλακίστηκαν επικίνδυνοι εγκληματίες.

«Όπως φαίνεται οι συκοφαντίες για τον λεγόμενο “νόμο Παρασκευόπουλου” θα συνεχίζονται, μέχρι να νιώσουν την ελάχιστη ντροπή ή την απειλή της νομοθεσίας οι συκοφάντες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στη γραπτή του ανακοίνωση με τίτλο «Ο “νόμος Παρασκευόπουλου” και η ασυδοσία των συκοφαντών».

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Παρασκευόπουλος σημειώνει πως «το ακραίο φαινόμενο, που οι αγγλικές λέξεις μπούλινγκ και φεικ νιουζ είναι ανεπαρκείς για να το περιγράψουν, διαρκεί, παρά τις τεκμηριωμένες διαψεύσεις και έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις».

Όσον αφορά το πρόσφατο κρούσμα, όπως λέει, «παρά τα ψεύδη, ότι “τρεις από τους επτά αδίστακτους ληστές είχαν πρόσφατα αποφυλακιστεί με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου”, στην πραγματικότητα μόνο ένας από τους δράστες είχε φυλακιστεί με ποινή 4 μηνών για απόπειρα κλοπής και η ποινή του είχε μετατραπεί σε χρηματική». Το ψεύδος είναι πλήρες και αισχρό, συμπληρώνει.

Ο κ. Παρασκευόπουλος υπενθυμίζει πως «από το 2005, που έχουμε αλληλοδιάδοχους αποσυμφορητικούς νόμους, όλοι (πλην ισοβιτών) οι κρατούμενοι απολύονται με βάση τις διατάξεις τους». Προσθέτει πως ο αριθμός των κρατουμένων που ετησίως απολύονται υπερβαίνει τα 5.000 άτομα και επισημαίνει πως «στη χώρα μας δεν έχουμε στατιστική για την εγκληματική υποτροπή». Από στοιχεία άλλων χωρών προκύπτει ότι αυτή είναι πολύ υψηλή, φθάνοντας το 60%, σημειώνει.

Παρατηρεί δε, πως ο νόμος 4322/2015, όντως, προέβλεψε συγκριτικά ταχύτερη απόλυση για ορισμένες κατηγορίες κρατουμένων, ωστόσο τονίζει πως έτσι κι αλλιώς, πλην ελαχίστων, οι κρατούμενοι θα απολύονταν με τις κοινές ρυθμίσεις περί απολύσεων (πλην ισοβιτών). Η παρατήρηση έχει δείξει σε άλλες χώρες ότι η μεγαλύτερη διάρκεια της φυλάκισης οδηγεί σε αύξηση του ποσοστών εγκληματικής υποτροπής, υποστηρίζει και αναφέρει πως η αποσυμφόρηση που επήλθε με το ν. 4322/2015, απέτρεψε τα ακραία φαινόμενα συνωστισμού. «Αυτά, όπως είναι φανερό, όχι μόνο έπλητταν τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων (το ενδιαφέρον των συκοφαντών γι’ αυτά είναι μηδενικό), αλλά δημιουργούσαν συνθήκες εκβαρβαρισμού και αγριότητας, που μετά την αποφυλάκιση έσπρωχναν στο έγκλημα, επισημαίνει και προσθέτει πως η αποσυμφόρηση έσωσε τη χώρα μας από το όνειδος και τις βαριές δαπάνες, λόγω καταδικών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εξαιτίας των συνθηκών στις φυλακές.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ