Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Κοτζιάς: Σχέση αλληλοσεβασμού μεταξύ διαφορετικών κρατών, λαών και θρησκειών (εικόνες)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την ολοκλήρωση της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης των Αθηνών για το Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, σηματοδοτούν τα δέκα σημεία συμφωνίας για εντατικοποίηση της συνεργασίας ενώ ανανεώθηκε το ραντεβού για την 3η Διεθνή Διάσκεψη, τον Οκτώβριο του 2019.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα εγχείρημα διαθρησκειακού και πολιτισμικού διαλόγου που συγκέντρωσε γύρω από ένα τραπέζι στην Αθήνα, επί δέκα ημέρες, 168 πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες και εκπροσώπους από 38 χώρες και διεθνείς οργανισμούς (320 άτομα συνολικά, που ασχολούνται ή παίζουν σημαντικό ρόλο στα θέματα αυτά).

0f4f5bc8d95fb2160a3d8cbb4a122a62

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική αποτίμηση της 2ης Διάσκεψης των Αθηνών η οποία, όπως είπε, εδραιώνει μία σχέση αλληλοσεβασμού διαφορετικών κρατών, λαών και θρησκειών τονίζοντας ότι αυτή εντάσσεται στις συνολικά 14 διεθνείς μορφοποιημένες συνεργασίες που έχει προωθήσει την τελευταία τριετία το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακόμα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως: «Η πολιτική των διεθνών διασκέψεων στηρίζει και τροφοδοτεί την αντίληψη της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής μας πολιτικής, που είναι ενάντια στον απομονωτισμό» ο οποίος «έχει αρχίσει να βρίσκει μερικούς οπαδούς στην Ελλάδα».

eeb9a673e101ed94b4eb5c92bc1018bc

Μάλιστα, επικαλέστηκε ρήση του Αρχιεπίσκοπου Αλβανίας, κ.κ. Αναστάσιου λέγοντας πως «το να κλείνεσαι μέσα στο περιτύλιγμα οδηγείσαι στον θάνατο και όχι στην ανάπτυξη» ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά σχετικά με τη Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών ότι «είναι ένας διάλογος ανθρώπων που πιστεύουν ότι πρέπει να μιλάμε και μεταξύ μας, αλλά ακόμα και με τους εχθρούς», χαρακτηρίζοντας ως «μη ουσιαστική δημοκρατική στάση να λες ότι εγώ μιλάω μόνο με όποιον συμφωνεί μαζί μου».

Επίσης, ερωτηθείς για τις επικρίσεις σχετικά και με την επίσκεψη του τούρκου προέδρου, Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, απάντησε πως:«η διπλωματία είναι ιδιαίτερα απαραίτητη όταν υπάρχουν διαφορές, μιλά για να μην μιλήσουν άλλοι. Αν θέλεις να κατεβαίνουν οι εντάσεις και να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και να συζητάς χρειάζεται διπλωματία. Η συζήτηση που είχα και στην Τουρκία πρόσφατα είχε ένα στόχο: να ξαναπιάσουμε την επικοινωνία και τα κανάλια συνεννόησης. Όταν δεν κουβεντιάζεις αυξάνεται ο κίνδυνος ένα μικρό λάθος να γίνει χιονοστιβάδα».

3563018a0b0697c347272587353fd7d6

Σημειώνεται πως τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της διήμερης Διάσκεψης ήταν η στήριξη της νεολαίας και η επιστροφή των πληθυσμών που ξεριζώθηκαν και της πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκε. Από τα κύρια σημεία που συμφωνήθηκαν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απόφαση να κατατεθεί το 2018 ειδικό ψήφισμα για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καθώς στα κείμενα της ΕΕ. Επίσης, συμφωνήθηκε η έκδοση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή των βασικών ομιλιών των ηγετών κρατών, θρησκευμάτων και Εκκλησιών, ενώ έμφαση δόθηκε στη μεγαλύτερη συνεργασία των ΜΜΕ και πώς μπορούν να περάσουν περισσότερα μηνύματα υπέρ της πολιτιστικής και θρησκευτικής ελευθερίας. Επιπλέον διατυπώθηκε η από κοινού στήριξη του Κέντρου Θρησκευτικού Πλουραλισμού που λειτουργεί στην Αθήνα.

b094323eebba90e03f82a7438a5585d2

Ο κ. Κοτζιάς είχε διμερείς συναντήσεις είχε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης και της Ρουμανίας, καθώς και με την υφυπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Κοτζιάς στις διμερείς επαφές που είχε με όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες, κάνοντας ειδική μνεία στους αρχιεπισκόπους Αλβανίας Αναστάσιο και Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’, το έργο των οποίων, όπως είπε, εκτιμά βαθιά. Και φυσικά στη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο, όπως εξήγησε, συζήτησε τα προβλήματα και της Εκκλησίας και του Ελληνισμού στην Τουρκία, και τον ενημέρωσε για το πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα και τις συναντήσεις που είχε εκεί. Ειδικότερα, έκανε λόγο για μικρά θετικά βήματα, όπως η επαναρρύθμιση της λειτουργίας των σχολείων για τους Έλληνες στην Ίμβρο και τη δέσμευση τής τουρκικής πλευράς επιτέλους να κάνει εκλογές στα ελληνικά Βακούφια της Κωνσταντίνουπολης.

6ab98eca1b26828a1a206be9d66db305

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με τη Συρία, είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ειρήνη και την επιστροφή μεγάλου μέρους του πληθυσμού της στη χώρα, τονίζοντας ότι πρέπει να αποκατασταθεί η δημοκρατική λειτουργία της Συρίας και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των κοινοτήτων και εθνοτήτων.

Εν κατακλείδι, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα των κατεδαφίσεων ακινήτων της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, ο κ. Κοτζιάς τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας που τους παρέχει δύο βασικά αγαθά: τη δυνατότητα επιβολής ασφαλιστικών μέτρων και αποζημίωσης.

957fc28e39bc14df28573cd26c216210 1

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ