Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Τζιώτης στο altsantiri.gr: Το ΠΑΣΟΚ κατρακύλησε γιατί πήγε Δεξιά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με μόλις 11 μέρες να μας χωρίζουν από τις κρίσιμες εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, οι υποψήφιοι «παρελαύνουν» από το altsantiri.gr, ώστε να παρουσιάσουν τις απόψεις τους, το όραμά τους ακόμη και τις φιλοδοξίες τους για τον νέο φορέα.

Ο  Δημήτρης Τζιώτης, είναι επικοινωνιολόγος και πρώην διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Μιλώντας στο altsantiri.gr για την υποψηφιότητά του, υπογράμμισε την αναγκαιότητα επιστροφής του νέου φορέα στις ιδρυτικές αξίες του ΠΑΣΟΚ,  της αριστεράς και της «Αλλαγής», αφήνοντας όμως αιχμές για την «παλιά γενιά» που κρατάει την παράταξη σε τέλμα.

Αίσθηση προκαλεί η αποστροφή του κ. Τζιώτη σχετικά με τις εκλογές, καθώς υποστηρίζει πως δεν μπορούν να γίνουν εκλογές καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσο της τετραετίας. «Πως να γίνουν, δηλαδή, εκλογές; Να συνεργασθούμε με τα συμφέροντα για να ρίξουμε τον Τσίπρα, όπως έριξαν τον Παπανδρέου;», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, η συνέντευξή του στο altsantiri.gr:

  • Γιατί διεκδικείτε την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς; Γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς και όχι κάποιον άλλον υποψήφιο;

Ο κόσμος αλλάζει. Όλη η Ευρώπη αλλάζει. Η παλιά πολιτική έχει πεθάνει. Κατάντησε βαρετή. Έρχονται νέοι πολιτικοί. Ο Σύριζα έχει αλλάξει εδώ και δέκα χρόνια και από το 3% έγινε κυβέρνηση. Ακόμα και η ΝΔ έχει ανανεωθεί. Εμείς γιατί μένουμε πίσω; Ποιος μας κρατάει πίσω; Ποιος βάζει τον εαυτό του πάνω από την παράταξη; Η Κεντροαριστερά χρειάζεται, επιτέλους, ανανέωση. Ποιος βάζει την καρέκλα του πάνω από το αυτονόητο;

Ήρθε η ώρα να οδηγήσουμε την Ελλάδα μπροστά. Να εκφράσουμε την πρόοδο της χώρας. Να δώσουμε τέρμα στη μιζέρια. Η Ελλάδα χρειάζεται ανανέωση παντού. Νέα κουλτούρα, νέα αντίληψη για το μέλλον, νέα νοοτροπία για τη ζωή. Ήρθε, επιτέλους, η ώρα να αλλάξουμε. Όταν λέω να αλλάξουμε, εννοώ να τα αλλάξουμε όλα. Να συγκρουσθούμε με τη συντήρηση. Με κάθε συντήρηση Και πρώτα απ’όλα μέσα στο ίδιο μας το κόμμα. Είναι υποχρέωσή μας να ανοίξουμε το διάλογο για την Ελλάδα που θέλουμε. Μια Νέα Ελλάδα.

Είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος διψάει για αυτή την Αλλαγή. Όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε την αλλαγή. Τι εννοούμε, όμως, όταν λέμε Αλλαγή; Η Αλλαγή που έχουμε ανάγκη δεν είναι μικρή. Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια δεν άλλαξε τίποτα. Οι μικρο-μεταρρυθμίσεις δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Η εναλλαγή κυβερνήσεων επίσης. Δεν αρκεί να αλλάξουμε, για άλλη μια φορά,  κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Στην Ελλάδα η γραφειοκρατία έχει την εξουσία. Οι άλλες χώρες προχωρούν μπροστά κι εμείς γίναμε αποικία. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν είναι λύση να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Πολύ φοβάμαι ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει αντιληπτό πως αυτό το κράτος χρεοκόπησε. Οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά. Χρεοκόπησε το πολιτικό σύστημα. Τόσα χρόνια τώρα, αυτό το πολιτικό σύστημα κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι και προσπαθεί να τα κουκουλώσει με μπαλώματα. Αυτή η νοοτροπία μας κοστίζει πολύ ακριβά. Δεν αξίζει άλλο να πληρώνουμε αυτό το μεγάλο και ακριβό κράτος. Πληρώνουμε χρυσάφι τα ρουσφέτια των πολιτικών. Αυτό το σπάταλο κράτος παράγει μόνο χρέος. Όσο δεχόμαστε να το πληρώνουμε, χρηματοδοτούμε τη διαιώνιση του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε σε αυτό το αδιέξοδο. Αυτή η κατάσταση δεν μας αξίζει.

Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα άλλο κράτος, από την αρχή. Πολύ μικρότερο και πολύ φθηνότερο. Με νέο Σύνταγμα και νέο Πολίτευμα. Την Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία. Με μια Επανάσταση. Σε όλους τους τομείς. Μια νέα Μεταπολίτευση για μια Νέα Ελλάδα. Η Δημοκρατία είναι η μόνη λύση. Η αληθινή, Άμεση Δημοκρατία. Να αποφασίσει για όλα ο λαός. Αυτό πιστεύω ότι είναι το νόημα της Αλλαγής στην εποχή μας.

  • Φοβάστε για την εγκυρότητα της διαδικασίας της ψηφοφορίας; Πιστεύετε ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη; Με πόσες χιλιάδες ψήφους θα χαρακτηρίζατε αυτές τις εκλογές ως επιτυχημένες;

Κινδυνεύουμε να φτάσουμε στις εκλογές χωρίς να έχει αποφασισθεί ο τρόπος διεξαγωγής τους. Για να πετύχει αυτή η πρωτοβουλία, πρέπει να κάνουμε τα πράγματα σωστά. Αν λέμε ότι θέλουμε να συμμετέχουν οι πολίτες, πρέπει και να το εννοούμε. Στην πράξη, με κάθε τρόπο.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε, πρέπει πρώτα να θέσουμε τον στόχο και μετά να βρούμε τα μέσα για την επίτευξή του. Αυτές οι εκλογές δεν είναι διαδικασία, είναι η ιδρυτική μας πράξη. Η συμμετοχή 100.000 πολιτών δεν θα είναι επιτυχία. Αξιοποιώντας όλους τους σύγχρονους τρόπους ψηφοφορίας μπορούν να προσέλθουν 300.000 πολίτες. Αυτή θα είναι μια νέα αρχή, για να τελειώνουμε με τους μηχανισμούς. 300.000 πολίτες που δεν θα εκλέξουν μόνο τον αρχηγό, αλλά θα αποφασίζουν άμεσα για όλα τα θέματα.

Εξίσου σημαντική είναι και η δυνατότητα έκφρασης των υποψηφίων. Η χρηματοδότηση προβολής υποψηφίων από τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν τα κόμματα δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η αναβλητικότητα δεν είναι λύση. Είναι η επανάληψη της ίδιας νοοτροπίας. Αυτή δεν είναι νοοτροπία νικητή. Είναι νοοτροπία τρίτου κόμματος. Να αποφασίσουμε, επιτέλους,  τα κόμματα και οι υποψήφιοι. Ας λάβει κάποιος μια απόφαση.

Προσκαλώ όλους τους υποψηφίους να βρεθούμε μαζί, για πρώτη φορά, να λύσουμε σε μία συνάντηση όλα τα προβλήματα  και να συμφωνήσουμε επιτέλους πώς θα συμβάλλουμε στην αναγέννηση της προοδευτικής παράταξης.

Αυτό,όμως,που φοβάμαι περισσότερο είναι το γεγονός ότι η παλιά γενιά δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η παλιά γενιά έχει στρογγυλοκαθίσει στις καρέκλες της και ελέγχει τους μηχανισμούς. Εμείς δεν χρειαζόμαστε μόνο έναν  Έλληνα Μακρόν, έναν  Κούρτς ή έναν Τσίπρα της Κεντροαριστεράς. Χρειαζόμαστε και τον Αλαβάνο του ΠΑΣΟΚ. Έναν άνθρωπο που θα βάλει την παράταξη πάνω από τον εαυτό του,θα αντιληφθεί ειλικρινά την ανάγκη της ανανέωσης και θα σταματήσει όλα αυτά τα παιχνιδάκια των παλιών με τους μηχανισμούς για να πάμε, επιτέλους, μπροστά. Δεν αρκεί κάποιοι να διασφαλίζουνμόνογια τον εαυτό τους ότι θα γίνουν βουλευτές. Ήρθε και πάλι η ώρα να θέσουμε ως στόχο να κερδίσουμε.

Ποια είναι η θέση σας σχετικά με το ενδεχόμενο μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ;

H αλήθεια είναι ευθύνη μας. Υποχρέωσή μας. Αυτό είναι Αλλαγή. Τα πράγματα είναι απλά. Το ΠΑΣΟΚ κατρακύλησε γιατί πήγε δεξιά. Αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Το νέο κίνημα που δημιουργούμε έχει ταυτότητα. Κεντροαριστερά. Δεν έχει καμία σχέση με τη Δεξιά. Αποστολή του νέου ΠΑΣΟΚ είναι η Αλλαγή. Αριστερά είναι η πρόοδος. Αριστερά σημαίνει μπροστά. Ως Αριστερά της Αριστεράς κατηγορούσαν τον Ανδρέα. Αυτό είμαστε. Πιο προοδευτικοί από την Αριστερά. Η αξία της Αλλαγής πρέπει να γίνει ένα κίνημα προόδου. Οφείλει να οδηγήσει την κοινωνία μπροστά.

  • Πώς οραματίζεστε τον νέο φορέα που θα σχηματιστεί από το προσεχές Συνέδριο; Θα υπάρχει κοινή γραμμή για όλους ή το κάθε κόμμα / τάση θα έχει τη δυνατότητα διαφοροποίησης;

Η πολιτική, όπως ασκείται σήμερα, κοστίζει σε χρόνο και χρήματα. Τα μεγάλα ζητήματα του τόπου μας διαιωνίζονται άλυτα, από το φόβο του πολιτικού κόστους και το δημοκρατικό έλλειμμα της πολιτικής μας εκπροσώπησης. Οι μεγάλες τομές αναβάλλονται, οι μεταρρυθμίσεις μένουν στα χαρτιά και οι ευκαιρίες χάνονται.

Ο 21ος αιώνας ανήκει στις χώρες που έχουν όραμα και σχέδιο. Η προοπτική της Ελλάδας εξαρτάται από τη δημιουργία ενός νέου δημοκρατικού πολιτισμού.

Το σύστημα αξιών της δημοκρατίας να εμπλουτίσει την ατζέντα και τον τρόπο άσκησης της εθνικής πολιτικής. Τα ιδανικά μας να εκφράσουν μια νέα εθνική στρατηγική κατεύθυνση που θα διαφοροποιήσει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο της χώρας.

Η δημοκρατία είναι το παγκόσμιο σύμβολο που σηματοδοτεί την προοδευτική Ελλάδα του 21ου αιώνα. Μια χώρα που πιστεύει στο ανθρώπινο πρόσωπο της προόδου και έχει άποψη για την παγκόσμια εξέλιξη. Μια κοινωνία που διεκδικεί, αγωνίζεται, ονειρεύεται και προχωρά με σίγουρο βήμα στη νέα εποχή.

Τα σύγχρονα κόμματα της ελληνικής πολιτικής πρέπει να λειτουργούν ως εγγυητές των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και όχι ως ανταλλακτήρια ρουσφετιών και ψήφων. Να εκφράζουν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και να προσφέρουν στους πολίτες τη δυνατότητα να συνδιαμορφώνουν την πολιτική ατζέντα.

Αυτό το Κίνημα ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε.Ένα Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας. Χωρίς μηχανισμούς. Για όλα τα θέματα θα αποφασίζουν τα μέλη. Το Κίνημα που θα κάνει τη Δημοκρατία τρόπο ζωής. Ένα Κίνημα του οποίου ηθική θα είναι η Ελευθερία.

Με τη δημιουργία του νέου φορέα αρκετός κόσμος ρωτά τι θα γίνει με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη σχετικά με το πώς θα εξυπηρετούνται στο μέλλον τα δάνεια;

Ο μοναδικός τρόπος για να συμβεί ρεαλιστικά κάτι τέτοιο είναι να εγκαταλείψουμε τη λανθασμένη στρατηγική του τρίτου κόμματος. Να σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας. Να αλλάξουμε τα πάντα για να γίνουμε και πάλι η πρώτη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Μόνο τότε θα έχουμε πραγματικά τα χρήματα που μας αντιστοιχούν για να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Γίνεται, αρκεί να αποφασίσουμε να γίνουμε εμείς ο φορέας που θα αλλάξει τόσο πολύ ώστε να αλλάξει την Ελλάδα.`

  • Πότε προβλέπετε εθνικές εκλογές και ποιο ποσοστό θα κρίνατε ως ικανοποιητικό;

Τέρμα η μικροπολιτική. Αυτό είναι Αλλαγή. Σήμερα, η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Η κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσο της τετραετίας. Πως να γίνουν, δηλαδή, εκλογές; Να συνεργασθούμε με τα συμφέροντα για να ρίξουμε τον Τσίπρα, όπως έριξαν τον Παπανδρέου; Ας σεβαστούμε τη Δημοκρατία. Ας μάθουμε να σεβόμαστε τις αξίες μας, τους κανόνες που οι ίδιοι θέτουμε.

Εμείς μόλις αρχίσαμε. Τι λόγο έχουμε να ζητάμε εκλογές; Σήμερα, κανένα κόμμα δεν έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό. Γι’ αυτό δημιουργούμε το καινούργιο, για να πλάσουμε κάτι που δεν υπάρχει. Κάτι νέο, ολότελα διαφορετικό.

Αυτή τη στιγμή, η μόνη εναλλακτική που υπάρχει είναι να γυρίσουμε πίσω. Αυτό δεν είναι λύση. Δεν θα μας σώσουν αυτοί που μας χρεοκόπησαν. Η χώρα χρειάζεται μία Μεγάλη Αλλαγή. Μία Αλλαγή πολύ μεγαλύτερη από τις απλές μεταρρυθμίσεις. Μία Επανάσταση. Μία νέα αρχή. Για να σταθούμε επιτέλους μόνοι μας στα πόδια μας. Για ένα τέτοιο ξεκίνημα έχουμε ανάγκη μία μεγάλη προοδευτική συμμαχία. Να αποφασίσουμε ξεκάθαρα τι είμαστε, με ποιους είμαστε και τι πιστεύουμε. Μια μεγάλη συμμαχία των δυνάμεων της Αριστεράς. Μόνο έτσι θα αλλάξουμε τη χώρα.

Το πισωγύρισμα δεν είναι επιλογή. Δική μας αποστολή είναι αυτή η Μεγάλη Αλλαγή. Το νέο που δημιουργούμε δεν πρέπει να αναζητά υπουργεία. Την κυβέρνηση θέλουμε. Την πρώτη θέση. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας για να τον πετύχουμε. Όταν είμαστε έτοιμοι, όταν έρθει η ώρα, τη συνεργασία της Αριστεράς θα ζητήσουμε. Αυτός είναι ο φυσικός μας χώρος. Δεν μπορεί τώρα να θέλουμε να τους ρίξουμε και μετά να ζητάμε να συνεργαστούν μαζί μας. Αν τους τραβήξουμε σήμερα εμείς το χαλί κάτω από τα πόδια, πώς θα τους ζητήσουμε να έρθουν μαζί μας όταν θα είμαστε εμείς το πρώτο κόμμα; Οφείλουμε να είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς.

  • Έχετε σκεφτεί πώς θα ονομάσετε τον νέο φορέα σε περίπτωση που αναδειχθείτε νικητής;

Θα προτείνω να ονομάζεται «Αλλαγή». Αυτή είναι η αξία που όλους μας ενώνει. Με σύμβολο τον ήλιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., την ιδέα του Φωτός.

Όραμά μου είναι η Άμεση Δημοκρατία. Μόνοέτσι θα διαλυθούν οι μηχανισμοί που μας κρατάνε πίσω. Η Δημοκρατία να είναι ο τρόπος λειτουργίας του νέου Κινήματος που δημιουργούμε. Δημοκρατία παντού. Για όλα τα θέματα. Συνεχώς. Για το σήμα, για το όνομα, για τις θέσεις μας για το πρόγραμμά μας, για όλα να αποφασίζουν τα μέλη μας.

Χωρίς μεσάζοντες. Να αποφασίζει για όλα ο λαός. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Να αποφασίζουν οι πολλοί. Όχι οι λίγοι. Όσοι περισσότεροι γίνεται.

Σήμερα,ητεχνολογία μας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Αν θέλουμε να είμαστε προοδευτικοί, δεν μπορεί να φοβόμαστε την τεχνολογία. Αν θέλουμε να είμαστε Δημοκράτες, δεν μπορεί να φοβόμαστε τη Δημοκρατία.

Μόνομε αυτό τον τρόπο θα πάψει η πολιτική να είναι τόσο βαρετή. Μόνο έτσι θα ξαναδώσουμε ζωή στην πολιτική.

Η Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι το παρελθόν για το οποίο είμαστε περήφανοι. Πρέπει να γίνει η στρατηγική του μέλλοντός μας.

Η Δημοκρατία να είναι η σημαία της χώρας που δημιουργούμε.

Η Νέα Ελλάδα να είναι η πιο δημοκρατική χώρα του κόσμου. Η σύγχρονη πατρίδα της Δημοκρατίας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ