Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Βούτσης: Η Βουλή στηρίζει τη Διεθνή Διάσκεψη για τον θρησκευτικό πλουραλισμό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Η απαίτηση για ειρήνη, συνύπαρξη, πλουραλισμό και κουλτούρα εναντίον της δυσανεξίας και του φονταμενταλισμού είναι πλέον ορατή και ζωντανή περισσότερο από ποτέ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Δείτε επίσης:«Προτεραιότητα των ΗΠΑ η προώθηση του σεβασμού», λέει ο Πάιατ

Συγκεκριμένα, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά το επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν των συμμετεχόντων στη 2η Διεθνή Διάσκεψη Αθηνών για το «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που διεξάγεται στην Αθήνα υπό την διοργάνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Βούτσης εξήρε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών και δήλωσε τη στήριξη της ελληνικής Βουλής. Όλοι είπε, «πολιτικές δυνάμεις αλλά και εκπρόσωποι των δογμάτων όλων των πλευρών και διανοούμενοι και πολιτιστικές εστίες, προσερχόμαστε με το δικό μας φορτίο αξιών στη μάχη για την ειρήνη, για την ανάπτυξη, για τη συνύπαρξη, για την ανοχή, για να μην υπάρχουν φαινόμενα ρατσισμού που υπάρχουν απ’ την υποσαχάρια Αφρική μέχρι και το κέντρο της Ευρώπης και που είναι δυστυχώς φαινόμενα, τα οποία και μέσα στον 21ο αιώνα έχουν νοηματοδοτήσει τη δράση ακραίων κύκλων».

a3bdd28fae67ac59e27e95dbee6b339b

Ο πρόεδρος της Βουλής εξήρε την ανάγκη του συνεχούς διαλόγου, ο οποίος, όπως είπε, αποτελεί γέφυρα ανάμεσα σε όλες τις υπαρκτές οντότητες που μπορούν να διαδραματίσουν έναν ρόλο υπέρ της ειρήνης, παρατηρώντας ότι «παρότι τα κύματα των μεταναστών και των προσφύγων παράγονται μέσα από αυτήν τη γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας, δεν είναι όλες οι δυνάμεις, ούτε όλες οι χώρες, ούτε όλες οι πολιτικές ηγεσίες που συμφωνούν με αυτήν την οπτική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά αντίθετα δεν πειθαρχούν και στις ελάχιστες κοινές αποφάσεις της ΕΕ γι’ αυτά τα ζητήματα».

a1f391799f98c270003d61ce31a28505

Ο κ. Βούτσης είχε απευθύνει χαιρετισμό και προς τους θρησκευτικούς ηγέτες, κατά το γεύμα που παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο κ. Βούτσης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Εκκλησιών, τόνισε πως «χρειάζεται μια ουσιαστική συνεργασία όλων των θρησκειών, των θρησκευτικών δογμάτων, των πολιτικών δυνάμεων, των διανοούμενων, των απλών πολιτών, έτσι ώστε να σταματήσει στον 21ο αιώνα αυτή η έλικα των πολεμικών αντιπαραθέσεων που δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, πρόσφυγες σε ροές που πηγαίνουν απελπισμένοι για να βρουν μια σκιά να μπορέσουν να συνεχίσουν το βίο τους».

Σημείωσε δε πως η κουλτούρα συνύπαρξης θα «πρέπει να πάρει τη μορφή μιας συνεργασίας κι ενός συντονισμού. Και με αυτήν την έννοια η πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί για δεύτερη φορά στην χώρα μας, κυρίως όμως η δική σας ανταπόκριση, όλων όσοι είστε εδώ παρόντες, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση».

Ακόμα, χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος.

4d7f0f5668a1bc8b3cf574d0c60554f4

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ