Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Χαρίτσης: Όπως όλα δείχνουν, η οικονομία γυρίζει σελίδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Ο δικός μας αναπτυξιακός σχεδιασμός στοχεύει να ωθήσει την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που θα αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες που μας έφεραν μέχρι εδώ», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στο 5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διεξάγεται στα Ιωάννινα.

Δείτε επίσης: Τσακαλώτος: Δεν ισχύει ότι θα μας αναγκάσουν να πάρουμε νέα μέτρα

Συγκεριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός κατά την ομιλία στην συνεδρίαση με θέμα «Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις, Τουρισμός και Αναπτυξιακή Πολιτική», τόνισε πως τώρα είναι ανάγκη να γίνει το επόμενο βήμα, να συζητηθούν οι παρεμβάσεις και οι πολιτικές εκείνες, που θα οχυρώσουν την οικονομία και την κοινωνία, θα δημιουργήσουν ανάπτυξη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη, ενώ επισήμανε , ότι η συζήτηση αυτή, ανοίγει με καλούς οιωνούς.

«Όπως όλα δείχνουν, η οικονομία γυρίζει σελίδα, μπαίνει πλέον σταθερά στην ανάπτυξη. Η οικονομία ανακάμπτει. Όλοι οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν μία σταθερή αναπτυξιακή δυναμική που ενισχύεται μήνα με τον μήνα», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης και παρέθεσε, την στρατηγική της κυβέρνησης.

Ειδικότερα ανέφερε: 

Με βάση το οικονομικό και παραγωγικό προφίλ της Περιφέρειας , η στρατηγική μας στηρίζεται σε 3 πυλώνες:

Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η Περιφέρεια. Την αξιοποίηση του μεγάλου ερευνητικού έργου που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ και το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου και τη σύνδεσή του με την παραγωγή.
-Τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και του αγροδιατροφικού συμπλέγματος της Περιφέρειας.
-Την ενίσχυση του τουρισμού μέσα και από την αξιοποίηση της πολύ σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού κάλλους της Περιφέρειας.
Εξειδικεύοντας τους 3 πυλώνες, ο Αλέξης Χαρίτσης, επισήμανε μεταξύ άλλων, πως , η Ήπειρος καταγράφει σημαντικές επιδόσεις σε εθνικό επίπεδο για την Επιστήμη και Τεχνολογία, ενώ αποτελεί μία από τις Περιφέρειες, με το μεγαλύτερο αριθμό ερευνητών και απασχολουμένων σε τομείς έρευνας και καινοτομίας.

Ωστόσο, πρόσθεσε, οι δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία, ήταν μέχρι τώρα πολύ χαμηλές στην Ελλάδα, αρκετά πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο οι δημόσιες και περισσότερο ακόμη, οι ιδιωτικές ,ενώ πρόσθεσε:

«Την κατάσταση αυτή την αλλάζουμε αποφασιστικά. Αυξήσαμε σημαντικά τις δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία που για πρώτη φορά, παρά την κρίση, θα ξεπεράσουν φέτος το 1% του ΑΕΠ. Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε μία σειρά από προγράμματα, τόσο μέσα από το ΕΣΠΑ, τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, όσο και από εθνικούς πόρους, οικονομικής στήριξης φοιτητών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών φοιτητών αλλά και ενίσχυσης της ερευνητικής δραστηριότητας», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ