Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Τι προβλέπει η πρόταση της ΝΔ για την ψήφο των ομογενών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λεπτομέρειες σχετικά το τι προβλέπει η πρόταση νόμου που κατέθεσε εκ νέου, σήμερα, Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρατίθενται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ.

Δείτε επίσης: Επιμένει για την ψήφο των ομογενών ο Μητσοτάκης (video)

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη ΝΔ, η σχετική πρόταση νόμου προβλέπει:

  1. Δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, στον τόπο της διαμονής τους, αρκεί να είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια της χώρας μας.
  2. Η πρόταση δεν αφορά μόνο τους ομογενείς, αλλά και όλους τους Έλληνες που έφυγαν τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και οι οποίοι αδυνατούν να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους λόγω της άρνησης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να υιοθετήσει την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας.
  3. Οι ψήφοι τους θα προσμετρώνται στο πανελλαδικό ποσοστό των Κομμάτων. Επί της ουσίας θα ψηφίζουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
  4. Όσοι από τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού προτίθενται να ψηφίσουν, θα πρέπει να ενημερώσουν εγγράφως το αργότερο 60 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών το προξενείο που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια στην οποία διαμένουν. Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα καταρτίζει τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ