Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Πολιτική θύελλα έχουν ξεσηκώσει οι προσφυγές για αναδρομικά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Πολιτικές προεκτάσεις της κίνησης των πρώην βουλευτών
  • Πολιτική εκμετάλλευση επιχείρησε η Νέα Δημοκρατία, ξεχνώντας ότι πρόκειται για δικό της νόμο
  • Για fake news, υποκρισία και ψεύδη μιλούν στην κυβέρνηση
  • Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Σε μείζον ζήτημα πολιτικού ενδιαφέροντος φαίνεται ότι εξελίσσεται η κίνηση 160 πρώην βουλευτών να ζητήσουν αναδρομικά από 15 εως 50 εκατ. ευρώ, με τη Νέα Δημοκρατία να επιχειρεί να επιτεθεί και για αυτό το ζήτημα στην κυβέρνηση, τη στιγμή που μέσα στους 160 πρώην βουλευτές, βρίσκονται και δικά της στελέχη.

Μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να διαστρεβλώσει τα πεπραγμένα του, στην εναγώνια προσπάθειά του να ασκήσει αντιπολίτευση, αφού μάλλον ξεχνά ότι ήταν η ίδια η Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση το 2008, που δημιούργησε με νόμο το θέμα, δίνοντας «σήμα» διεκδίκησης αναδρομικών σε πρώην βουλευτές.

Ο N.4387/2016 (ή αλλιώς νόμος Κατρούγκαλου) επιχείρησε να αντιμετωπίσει το τετελεσμένο γεγονός τελεσίδικων αποφάσεων από τη «βιομηχανία» προσφυγών που έστησαν «γαλάζιοι» και «πράσινοι» πρώην βουλευτές.

Δείτε επίσης: Αναδρομικά 50 εκατ. ευρώ αναμένεται να λάβουν 160 πρώην βουλευτές

Συγκεκριμένα, οι πρώην βουλευτές διεκδικούν ποσά που ξεκινούν από 15 εκατ. ευρώ τουλάχιστον και μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ, αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές. Μέχρι σήμερα οι προσφυγές ξεπερνούν τις 160.

Δείτε επίσης: Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για αναδρομικά – “Χυδαία ψεύδη του Μητσοτάκη”

Την πολιτική εκμετάλλευση του γεγονός επιχείρησε να κάνει χθες, Κυριακή, η Νέα Δημοκρατία, ρίχνοντας το βάρος στον νόμο Κατρούγκαλου και τονίζοντας πως το κόμμα είχε αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη το 2008, αρνούμενη να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση, ξεχνώντας μάλλον ότι είναι και δικά της στελέχη που έχουν καταθέσει προσφυγές, ενώ μετά την αυστηρή προειδοποίηση Μητσοτάκη ότι όποιος δεν αποσύρει την προσφυγή θα διαγραφεί, δεν έχει υπάρξει κάποια ιδιαίτερη κίνηση από μέρους τους, με δύο μόλις βουλευτές να αποσύρουν την προσφυγή τους.

Δείτε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Δεν αποτελεί προτεραιότητα η ικανοποίηση του αιτήματος των βουλευτών για τα αναδρομικά

Δείτε επίσης: Υπ. Εργασίας: Η ΝΔ ως κυβέρνηση του 2008 έδωσε «σήμα» διεκδίκησης αναδρομικών σε πρώην βουλευτές

Από πλευράς κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «fake news της ΝΔ» όσον αφορά τις καθυστερήσεις στις εκδόσεις 300.000 νέων συντάξεων. «Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα απονεμηθούν οι εκκρεμείς συντάξεις», ξεκαθάρισε.

Δείτε επίσης: Μόλις δύο «γαλάζιοι» βουλευτές απέσυραν προσφυγές για αναδρομικά

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας «υποκριτική τη στάση της ΝΔ για το ζήτημα των αναδρομικών στους πρώην βουλευτές».

Δείτε επίσης: «Θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα ύψους 1 δισ. ευρώ», τονίζει ο Τζανακόπουλος

Σε ερώτηση για τα αναδρομικά των βουλευτών, ο Δ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε στη ΝΔ, καταλογίζοντάς της υποκρισία και ψεύδη, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «αυτό που προσπάθησε να αναδείξει η ΝΔ, (να συνδέσει την επιστροφή παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών στη βάση του νόμου Κατρούγκαλου) είναι απολύτως ψευδές».

Αντιδράσεις υπήρξαν και από άλλα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους πρώην βουλευτές να παραιτηθούν των απαιτήσεων, ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε τους πρώην βουλευτές να μην πάρουν τα αναδρομικά, ενώ και το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι κανένας πρώην βουλευτής του δεν έχει καταθέσει προσφυγή.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ