Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F – 16 (pdf)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας γνωστοποιήθηκαν μέσω εγγράφου του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας
  • Τι ζητάει η Ελλάδα

Η αναβάθμιση των F-16 είναι μία από τις απτές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, μετά την πολύ θερμή συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Τις τεχνικές λεπτομέρειες της εν λόγω συμφωνίας γνωστοποίησε η αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας με έγγραφό της προς το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Δείτε επίσης: Τραμπ: Λύση για το χρέος – Τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα (video)

Δείτε επίσης: Στον Λευκό Οίκο ο Τσίπρας – «Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα», είπε ο Τραμπ (video)

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει πιθανή στρατιωτική πώληση στο εξωτερικό για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε F-16 Block V. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 2.404 δισεκατομμύρια δολάρια».

Bασικός ανάδοχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικάνικου Οργανισμού, θα είναι η Lockheed Martin, με έδρα το Τέξας.

Τι ζήτησε η Ελλάδα

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του Αμερικανικού Υπουργείου η Ελλάδα ζήτησε επισήμως την αναβάθμιση του στόλου των F-16 στο επίπεδο Block V.

Συγκεκριμένα η χώρα μας ζητά την προμήθεια νέων ηλεκτρονικών, ραντάρ, συστημάτων επικοινωνίας, αυτοπροστασίας και συνδεσιμότητας, εξομοιοτητές πτήσης, καθώς και υποστήριξη των συστημάτων εδάφους.

Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που αποτελεί σημαντικό εταίρο για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη. Η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε F-16 Block V θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμείνει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία. Θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να διατηρήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητές της στο μέλλον, μειώνοντας έτσι την απειλή που δημιουργούν οι εχθροί της συμμαχίας στις ΗΠΑ και στο NATO” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.

“Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές ασφαλείας. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει αυτή την ικανότητα ως αποτρεπτικό παράγοντα για τις περιφερειακές απειλές, θα ενισχύσει την εθνική της άμυνα και θα εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις” συμπληρώνει το έγγραφο.

Ακόμη, αναφέρεται πως δε θα υπάρξει κανένα τεχνικό πρόβλημα από άποψη λειτουργίας του προγράμματος.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος αναμένεται να φτάσει τα 2,404 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο: «Η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δισ. ευρώ, τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά».

Νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

Η συμφωνία για αναβάθμιση των F-16 και εν γένει η συνεργασία των δύο χωρών στον στρατιωτικό τομέα αναμένεται να αυξήσει την απασχόληση δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Έχω ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας. Οι aμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα τους. Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ