Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Τσίπρας από το Chicago Council: H Ελλάδα είναι ισχυρή και πάλι (εικόνες – video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • “Το 2017 κατεγράφη ανάπτυξη 2% και αναμένεται το 2018 να κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,4%”, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων
  • “Οι Έλληνες δουλεύουν σκληρά, έχουν υποστεί θυσίες και τώρα εργάζονται για το καλύτερο”, πρόσθεσε
  • “Το Σικάγο ένα εξαιρετικό μέρος για τους Έλληνες”, υπογράμμισε

“Μας γεμίζει περηφάνια η ελληνική ομογένεια”, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, Chicago Council on Global Affairs, στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Δείτε επίσης: «Θεσμικοί παράγοντες και επενδυτές συνειδητοποιούν ότι η Ελλάδα έχει μπει πλέον σε νέα σελίδα»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “εξαιρετικό μέρος για τους Έλληνες” το Σικάγο προσθέτοντας πως είμαστε στην κατάλληλη στιγμή της κοινή μας ιστορίας για να εμπνεύσουμε ο ένας τον άλλον. Πρόσθεσε πως: “οποτεδήποτε μιλώ με Αμερικανούς που ζουν στην Ελλάδα ακούω το ίδιο πράγμα, ότι είμαστε στη καλύτερη (μεταξύ των δυο χωρών) στιγμή μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, από τη στιγμή που είχαμε από κοινού πολεμήσει τον φασισμό”.

Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την υποστήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας, και μάλιστα σε επίπεδο υψηλού συμβολισμού, μέσω του πρώην προέδρου Ομπάμα. «Υποστήριξη που οδηγεί και στην αυριανή μου συνάντηση με τον Ντόναλτ Τραμπ», συμπλήρωσε.

Επίσης, υπογράμμισε πως: “σήμερα, η Ελλάδα επιστρέφει, μετά από 7 χρόνια κρίσης που μας κόστισε σε θέσεις εργασίας, καθώς η ανεργία έφτασε στο 27%, και οδήγησε σε brain drain. Σήμερα οι Έλληνες δουλεύουν σκληρά, έχουν υποστεί θυσίες και τώρα εργάζονται για το καλύτερο”.

868b625e21ae4e0e437cec39fc735adc

Για τα οικονομικά

Εν συνεχεία, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τα οικονομικά στοιχεία της χώρας, τονίζοντας πως το 2017 κατεγράφη ανάπτυξη 2% και αναμένεται το 2018 να κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,4%.

“Πιάσαμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα τα τελευταία δυο χρόνια και θα τους πετύχουμε και αυτή τη χρονιά”, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφερόμενος στην επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές, επισημαίνοντας πως χτίζουμε την εμπιστοσύνη μέρα με τη μέρα.

64a2294b4300e4d773e91bd031a40c0a

Εν συνεχεία εξήρε τα θετικά στοιχεία της πορείας της βιομηχανικής παραγωγής τα οποία καταγράφουν αύξηση κατά 6%, ενώ και ο τουρισμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία, σημειώνοντας τον εθνικό στόχο για 35 εκατομμύρια τουρίστες το 2021.

Όσον αφορά τις επενδύσεις, σχολίασε πως το πρώτο τετράμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 11.2%, ενώ και ο δείκτης εξαγωγών κινήθηκε ανοδικά με αύξηση 15% το πρώτο οκτάμηνο του 2017.

Το πλέον σημαντικό, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η μείωση της ανεργίας κατά 5,4% την τριετία 2014-2017 και θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά κατά 7,4% την επόμενη χρονιά, υπογράμμισε. «Φυσικά τίποτα δεν έγινε τυχαία, Προωθήσαμε ένα απαιτητικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων (περισσότερων των 400 μέτρων) στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά προϊόντων, στο δικαστικό σύστημα, στην υγεία, στον τομέα της ενέργειας και φυσικά και στο οικονομικό κλίμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

eb2751c6a2af24f7d2f28ccb5f86a690

Για τις μεταρρυθμίσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο στόχο της κυβέρνησης και της Ελλάδας να: “προχωρήσουμε μπροστά με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, εξωστρεφές, φιλικό στην επιχειρηματικότητα που θα αναδεικνύει το ανθρώπινο δυναμικό”.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ώστε να μπορεί να επιτευχθεί αυτό ο στόχος, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας τις 10 ενέργειες που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η διαδικασία Fast Track για στρατηγικές επενδύσεις, τις συνεργασίες με την Παγκόσμια Τράπεζα, τη μείωση της γραφειοκρατίας, φορολογικά κίνητρα για μεγάλες επενδύσεις που δημιουργούν σταθερές θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε πως η ανάπτυξη της οικονομίας δημιουργεί μια σταθερότητα και ενδυναμώνει το ρόλο μας για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Σημείωσε, μάλιστα, πως σε αυτή τη βάση και την προοπτική συνδέεται το κοινό μέλλον Ελλάδας- ΗΠΑ. «Δεν είναι μόνο οικονομικό ή διπλωματικό (το κοινό μας μέλλον) αλλά είναι μια σχέση μείζονος γεωστρατηγικής σημασίας λόγω του κομβικού ρόλου της χώρας μας στη σταθερότητα της περιοχής» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ομιλία του στο Chicago Council on Global Affairs, επισκέφθηκε το “1871” Chicago’s Technology and Entrepreneurship Center. Πρόκειται για χώρο 500 στρεμμάτων, ο οποίος φιλοξενεί εκατοντάδες καινοτόμες επιχειρήσεις, start up αλλά και ερευνητές καθώς υπάρχει συνεργασία με πανεπιστήμια. Αξίζει να προστεθεί πως υπάρχουν εν εξελίξει projects με 14 χώρες, ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με την πολιτεία του Σικάγο και τα δημόσια σχολεία της πόλης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον δήμαρχο του Σικάγο, Ραμ Εμάνουελ, ενώ εν συνεχεία θα συναντηθεί με τον κυβερνήτη του Ιλινόις, Μπρους Ρόνερ. Μετά τις συναντήσεις αυτές, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση με τον δήμαρχο του Σικάγο

Εγκάρδιο ήταν το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον δήμαρχο του Σικάγο, Ραμ Εμάνουελ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός τον χαρακτήρισε ως έναν σημαντικό προοδευτικό ηγέτη. Είναι σημαντικό οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη να προωθούν την κοινωνική ατζέντα, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος του Σικάγο αναφερόμενος στην ιδιότητα του πρωθυπουργού ως πολιτικού μηχανικού με ειδίκευση στη χωροταξία, του ανέλυσε το σχέδιο ανάπλασης της παραλίμνιας περιοχής του Σικάγο καθώς και το διευρυμένο σχέδιο αστικής ανάπλασης με έμφαση στο πράσινο και τους χώρους κοινωνικής ωφέλειας, γεγονός που έχει αναβαθμίσει και την πόλη και το επίπεδο ζωής. Ο Ραμ Εμάνουελ αναφέρθηκε επίσης στο μοντέλο ήπιας αναψυχής το οποίο έχει επιλέξει η πόλη του Σικάγο με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επισήμανε τη συμβολή της ελληνικής κοινότητας στην ανάπτυξη της πόλης του Σικάγο, αναφέρθηκε εκτενώς στη δυναμική που έχει η ελληνική ομογένεια, αλλά και στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας η οποία βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης.

Συνάντηση Τσίπρα με τον κυβερνήτη του Ιλινόις

Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων και ενίσχυσης της παραγωγής, στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του κυβερνήτη της Πολιτείας του Ιλινόις, Μπρους Ράουνερ.

Ο κυβερνήτης αναφέρθηκε στην υλοποίηση της στρατηγικής του για την προσέλκυση επενδύσεων στην Πολιτεία του Ιλινόις και ειδικότερα σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Ακόμα, πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες εξερχόμενη από την κρίση, καθώς σε ανάλογη κατάσταση έχει βρεθεί και το Ιλινόις με επιτυχία.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επενδύσεις είναι τομέας υψηλού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, η οποία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, έχει ανακάμψει δυναμικά και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση η προσέλκυση επενδύσεων.

Από κοινού οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στη σημαντική παρουσία και συμβολή της ελληνικής Ομογένειας στην Πολιτεία του Ιλινόις.

Τσίπρας στο Twitter: Το Σικάγο είναι παράδειγμα μια πόλης που αντιμετώπισε την αποβιομηχάνιση

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Το Σικάγο είναι παράδειγμα μια πόλης που αντιμετώπισε την αποβιομηχάνιση με στροφή σε μια οικονομία που στηρίζεται στην έρευνα και στην καινοτομία».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ