Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

«Η χώρα ανακτά ρόλο κλειδί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις», τονίζει ο Τσίπρας από τις ΗΠΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πρωθυπουργός
  • Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα
  • «Όποιος εμπιστευτεί την Ελλάδα σήμερα, μπορεί μονάχα να κερδίσει»

Για το ταξίδι του στις ΗΠΑ, και το ρόλο- κλειδί της χώρας μας στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις, αναφέρεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία ομογενειακή εφημερίδα Greek News.

Δείτε επίσης: Αναχωρεί για τις ΗΠΑ ο Τσίπρας: Τετ-α-τετ με Τραμπ και Λαγκάρντ

«Η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «η χώρα ανακτά ρόλο κλειδί στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις και βαδίζει με σταθερά βήματα σε τροχιά ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω μια σκληρή περίοδο που της κόστισε σε πολλούς τομείς, πέραν αυτού της οικονομίας».

Για τις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει «η αυξανόμενη δυναμική της σχέσης στρατηγικού χαρακτήρα που έχουμε με της ΗΠΑ – ειδικά στην οικονομία, την ενέργεια και την άμυνα/ασφάλεια – έχει καθοριστική σημασία. Με τον Πρόεδρο Τράμπ, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα».

Ο πρωθυπουργός σημειώνει την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική στην οποία κινείται η κυβέρνηση και έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να αποτελεί πόλο σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.

«Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ, με δεδομένο το ενδιαφέρον τους για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και την εξαιρετικά σημαντική αμυντική συνεργασία μας – μεταξύ άλλων και στη Σούδα- έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που οι σκοποί της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας βρίσκουν κοινά σημεία με τη στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε άλλο σημείο της συνέντευξης του.

Ειδικά για τα εθνικά θέματα, τονίζει: «η Ελλάδα έχει μια σειρά ανοιχτών ζητημάτων και υπερασπίζεται σταθερά, τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του διεθνούς δικαίου, ενώ, παράλληλα, επιδιώκει την εμπέδωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

«Ο τερματισμός της επιθετικότητας της τουρκικής πλευράς στο Αιγαίο, μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ και μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, δεν είναι μόνο προς όφελος της χώρας μας αλλά και προς όφελος της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας. Είμαι πεπεισμένος ότι ο διάλογός και η συνεργασία μας με την αμερικανική κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τα συμφέροντά μας και την περιοχή», προσθέτει ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε όλα τα εθνικά θέματα και σημειώνει παράλληλα τις πρωτοβουλίες αναφορικά με τη Σύνοδο των νότιων χωρών της ΕΕ. «Ενισχύουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες των Βαλκανίων. Την ίδια στιγμή, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προχωρούμε σε τριμερείς συνεργασίας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ το ΥΠΕΞ μας πραγματοποιεί σημαντικές πρωτοβουλίες όπως η Διάσκεψη της Ρόδου ή η Διάσκεψη των Αρχαίων Πολιτισμών» τονίζει.

Ερωτηθείς για την πορεία των οικονομικών, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την Ελλάδα ως χώρα που γίνεται συνώνυμο της αποφασιστικότητας και της σκληρής δουλειάς, που ξεπερνά τις δυσκολίες και βρίσκεται ξανά στη θέση που αρμόζει στον λαό και την ιστορία της. «Και αυτό νομίζω, είναι κάτι που αναγνωρίζει η ηγεσία των ΗΠΑ και για το λόγο αυτό, υπάρχει το αυξημένο ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς, ώστε να επιταχυνθεί περαιτέρω η πορεία ανάκαμψης της χώρας μας. Ο πρόεδρος Τράμπ έχει μακρά πορεία στον χώρο των επιχειρήσεων. Γνωρίζει πότε μια επένδυση μπορεί να είναι επωφελής και πότε όχι. Βλέποντας κάποιος την Ελλάδα σήμερα, νομίζω ότι μπορεί εύκολα να διαγνώσει ότι ανοίγονται μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας» συμπληρώνει. Ενώ στέλνει μήνυμα στους επενδυτές «Όποιος εμπιστευτεί την Ελλάδα σήμερα, μπορεί μονάχα να κερδίσει».

Πυκνή η ατζέντα των επαφών

Στις 18.30 (ώρα Ελλάδος) συνάντηση με επιχειρηματίες
Στις 23.00 Ξενάγηση από τον πρύτανη του Illinois University
Στις 03.00 Δείπνο εργασίες με επιχειρηματίες και επενδυτές

Συναντήσεις με ομογενείς, ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς βουλευτές, με τον Δήμαρχο του Σικάγο και τον κυβερνήτη του Ιλινόις, ομιλία στο Chicago Council of Global Affairs αλλά και επίσκεψη στα στούντιο Cinespace, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, μέχρι τη Δευτέρα που θα αναχωρήσει από το Σικάγο για την Ουάσιγκτον.

Τη Δευτέρα ορίστηκε η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, θα κορυφωθούν με την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, την Τρίτη, στον Λευκό Οίκο.

Την Τετάρτη, τελευταία μέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, είναι προγραμματισμένο το ραντεβού με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς, πριν ο πρωθυπουργός αναχωρήσει για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ert.gr

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ