Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

«Ο Τραμπ θα αναγνωρίσει τον ιδιαίτερο ρόλο της χώρας μας», εκτιμά ο Σκουρλέτης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • «Υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να κλείσει η γ´ αξιολόγηση στην ώρα της»
  • «Τιμά το Κοινοβούλιο η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου»

Για την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τονίζοντας πως αναδεικνύεται ο ιδιαίτερος γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

«Η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης υπογραμμίζοντας την «κρίση» στις σχέσεις Τουρκίας -ΗΠΑ.

Όπως σημείωσε, άλλωστε, η γείτονα έχει μεταβάλλει την εξωτερική της πολιτική πολλαπλώς τα τελευταία τρία χρόνια.

Ερωτηθείς για το τι περιμένουμε από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε πως «θα υπάρξει αναγνώριση από τον Ντόναλντ Τραμπ, του ιδιαίτερου ρόλου της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή».

Και πρόσθεσε πως το ζήτημα των επενδύσεων, με δεδομένη τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών της Ελλάδας, θα συζητηθεί.

«Υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να κλείσει η γ´ αξιολόγηση στην ώρα της»

Για το κλείσιμο της αξιολόγησης δήλωσε πως «υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις να κλείσει η γ´ αξιολόγηση στην ώρα της» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης υπενθυμίζοντας «πως οι οποίες καθυστερήσεις των προηγούμενων αξιολογήσεων δεν προέρχονταν από την ελληνική πλευρά».

Αναφορικά με τα 95 προαπαιτούμενα ο υπουργός Εσωτερικών είπε, «μην σας τρομάζει ο αριθμός τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας».

Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι εγγυήσεις ότι τον Αύγουστο του 2018 η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στα θετικά οικονομικά στοιχεία υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τους βελτιωμένους δείκτες.

Η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο, συμπλήρωσε, σημαίνει και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επαδιαπραγματευτεί κάποιες από τις υποχρεώσεις της, «θα έχουμε τα κότσια να επανεκτιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Τιμά το Κοινοβούλιο η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου»

Για τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε πως η ψήφιση του τιμά το ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Οι νόμοι δεν φτάνουν αλλά συμβάλλουν καθοριστικά» συμπλήρωσε. «Τα δικαιώματα δοκιμάζονται στις μειοψηφίες» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΝΔ, τονίζοντας πως ενώ καταρχήν πήρε θετική θέση απέναντι στο θέμα, τελικώς κρύφτηκε.

«Εκεί υπάρχει σκοπιμότητα», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, για να προσθέσει πως εκείνο που αποτυπώθηκε ήταν η πανσπερμία στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το νομοσχέδιο που αφορά στους ΟΤΑ και την ανακατανομή των πόρων ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει αύξηση 5% στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά η κατανομή θα γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και όχι σύμφωνα με τον πληθυσμό των Δήμων. Ερωτηθείς για τα δημοτικά τέλη ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε: «Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι απολύτως ανταποδοτικά», προσθέτοντας πως χωρίς αυτά τα τέλη δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν οι 5000 προσλήψεις. Υπενθύμισε δε, πως εν μέσω κρίσης οι Δήμοι της χώρας προχώρησαν σε σημαντικές μειώσεις των τελών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ