Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Ενημερωτική εκστρατεία του υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη εργασία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το υπουργείο Εργασίας ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, με τη συμμετοχή τής Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και των εθνικών κοινωνικών εταίρων.

Η παρουσίαση της καμπάνιας, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Υποστήριξη της μετάβασης από την άτυπη στην επίσημη οικονομία και αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα», έγινε στο 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών του οποίου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γίνουν οι πρώτοι αποδέκτες της.

88fff61c602beef1473315301dba76c1

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας είναι 13,3%, ενώ στο σύνολο της αγοράς εργασίας φτάνει στο 7%. Όπως σημείωσε πάντως ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), Νάσος Ηλιόπουλος, τα πραγματικά ποσοστά είναι μεγαλύτερα καθώς τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τους ελέγχους και μόνο.

«Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι η καμπάνια έχει στηριχτεί στη συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς» προσέθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας τη σημασία της παρουσίασης του προγράμματος σε σχολείο. Σημείωσε ακόμη ότι απαιτείται μια κοινωνική συμμαχία για τη μείωση της αδήλωτης εργασίας, για να προσθέσει πως η υπηρεσία τής οποίας προΐσταται «έχει ανοικτά τα μάτια της και τα αυτιά της» στις καταγγελίες. «Οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να φοβούνται» κατέληξε.

Εκπρόσωπος του υφυπουργού Παιδείας, Δημήτρη Μπαξεβανάκη, μετέφερε από την πλευρά του το ενδιαφέρον του υπουργείου, ενώ εκ μέρους της ΓΣΕΕ ο Μιχάλης Κουρουτός σημείωσε ότι δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για αδήλωτη εργασία, αλλά και για ψευδώς δηλωμένη ή μερικώς δηλωμένη. «Αυτές οι μορφές εργασίας έχουν γίνει ο κανόνας» προσέθεσε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η Επιθεώρηση Εργασίας «έχει προσφέρει σημαντικό έργο».

Τέλος, ο επικεφαλής του τμήματος Ανεπίσημης Οικονομίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Φρεντερίκ Λαπέρ (Frederic Lapeyre), χαιρέτισε την πρωτοβουλία υπογραμμίζοντας ότι, παρά την κρίση, «ένας άλλος εργασιακός κόσμος είναι εφικτός και στην Ελλάδα».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ