Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Υπ. Εργασίας προς Βρούτση: Η ΝΔ παρέδωσε ανεργία μεγαλύτερη από αυτή που παρέλαβε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους η ΝΔ να εμφανίζεται ως “υπερασπιστής” της πλήρους απασχόλησης», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε ανακοίνωσή του.

70454ce45793c40ff92700236f7dc23cΤο υπουργείο σχολιάζει ότι «κανείς δεν ξεχνά ότι είναι η ΝΔ που εκτόξευσε την ανεργία στο 27,9%, που, με την πολιτική και τους νόμους της εξάπλωσε τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τη μερική απασχόληση, που ισοπέδωσε τους μισθούς και κατάργησε τις συλλογικέςimg συμβάσεις εργασίας. Κανείς δεν ξεχνά ότι είναι η ΝΔ που εκδηλώνει με κάθε ευκαιρία, ακόμα και στις προσυνεδριακές της θέσεις, την προτίμησή της στις ατομικές συμβάσεις εργασίας και θεωρεί βαρίδι για την ανάπτυξη τα εργασιακά δικαιώματα. Η ΝΔ επιχειρεί να αμφισβητήσει τη μείωση της ανεργίας, γιατί η ίδια παρέδωσε ανεργία μεγαλύτερη από αυτή που παρέλαβε και, παράλληλα, διέλυσε την αγορά εργασίας».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «ο χειρότερος Σεπτέμβριος στην αναλογία των νέων θέσεων εργασίας, όπως καταγράφεται στο ΠΣ “ΕΡΓΑΝΗ”, ήταν ο Σεπτέμβριος του 2013 επί ΝΔ, όταν το 35,88% των νέων προσλήψεων ήταν πλήρους απασχόλησης και το 64,12% μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης».

911af7aa209e00b49f3d6fd2afa92564

«Η υποκριτική στάση της ΝΔ δεν πείθει κανέναν. Η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της ανεργίας και την ανάταξη της αγοράς εργασίας», τονίζει το υπουργείο Εργασίας.

Η δήλωση Βρούτση που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εργασίας

Σημειώνεται, ότι νωρίτερα, ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε ότι «τα στοιχεία της “ΕΡΓΑΝΗ” για τον Σεπτέμβριο επιβεβαιώνουν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, καθώς η ψαλίδα μεταξύ της πλήρους απασχόλησης και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης εξακολουθεί να διευρύνεται ανησυχητικά. Αυξάνονται οι “φτωχοί εργαζόμενοι” και “μεγαλώνει” περαιτέρω η γενιά των εργαζόμενων των 360 ευρώ! Συγκεκριμένα, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, τον Σεπτέμβριο του 2017, εκτινάχθηκαν στο 60,33%, με την πλήρη απασχόληση να συρρικνώνεται μόλις στο 39,67%. Πρόκειται για μία εξαιρετικά αρνητική επίδοση, που επηρεάζει τόσο το σύνολο της αγοράς εργασίας, όσο και τη διαμόρφωσή της».

5e6a53ab195df22197f6379b8c5723aeΤην ίδια στιγμή, όπως τόνισε ο κ. Βρούτσης, «το εννεάμηνο του 2017 παρουσιάζει τη χειρότερη επίδοση όλων των ετών, καθώς οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης “σκαρφάλωσαν” στο 53,50%, όταν στο αντίστοιχο εννεάμηνο του 2013 οι ευέλικτες μορφές ήταν μόνο 43,48%. Το ισοζύγιο του Σεπτεμβρίου εμφανίζεται θετικό (+17.128), αλλά αυτό οφείλεται κατεξοχήν στη δυναμική επέκταση της τουριστικής περιόδου -και τον μήνα Σεπτέμβριο- ενώ παρατηρείται εναλλαγή θέσεων πλήρους απασχόλησης με θέσεις μερικής απασχόλησης. Αποδεικνύεται έτσι, ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας αφενός μεν καθυστερεί, αφετέρου δε, συντελείται με λάθος τρόπο. Δηλαδή, μέσα από τη μείωση των μισθών και την αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης με θέσεις μερικής απασχόλησης».

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «τον Σεπτέμβριο του 2013, κατά τον οποίο δρομολογήθηκε σειρά ισορροπημένων παρεμβάσεων, διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, (μείωση μη μισθολογικού κόστους κατά 6 μονάδες, επιβολή αυστηρού προστίμου στην αδήλωτη εργασία, εντατικός έλεγχος, (“ΑΡΤΕΜΙΣ” και “ΕΡΓΑΝΗ” και άλλα) κατεγράφη ισχυρή τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας. Γεγονός που αποτυπώνεται και στο σημαντικά θετικό ρεκόρ (+ 63.122) του ισοζυγίου μηνός Σεπτεμβρίου 2013».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ