Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

«Απλή αναλογική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές» θέλει ο Σκουρλέτης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στο πλαίσιο συνάντησής του με δημάρχους της Μεσσηνίας στο παλαιό δημαρχείο της Καλαμάτας, τόνισε ότι «θέλουμε την απλή αναλογική, θέλουμε να πάμε σε μία πιο γνήσια αντιπροσώπευση των λαϊκών συσχετισμών, βεβαίως με εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα δημιουργούν προβλήματα στη διακυβέρνηση των δήμων και των Περιφερειών».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν έχουν εξειδικευτεί οι ασφαλιστικές δικλείδες, είπε ότι «ελπίζουμε να καταθέσουμε το τελικό νομοσχέδιο μέσα στην τρέχουσα χρονιά», προσθέτοντας ότι «με ανοιχτό διάλογο και καλή διάθεση θεωρούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τις μεγαλύτερες συναινέσεις».

87c78e1cb14febe4187391f8bd759281

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «το μήνυμα του υπουργείου Εσωτερικών είναι σαφές, δηλαδή περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση των επιλογών, περισσότερες αρμοδιότητες και ρόλους για την αυτοδιοίκηση, στο βαθμό, βέβαια, που μας το επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες και η στενότητα των πόρων».

Σχετικά με το χωροταξικό ζήτημα των δήμων, ο ΥΠΕΣ είπε ότι «δεν θα το ανοίξουμε, όχι γιατί θεωρούμε ότι έτσι όπως σχεδιάστηκε ο “Καλλικράτης” ήταν όλα άρτια σχεδιασμένα, θα έλεγα το αντίθετο» και πρόσθεσε: «Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι θα μπορούσαμε κι εμείς στην Ελλάδα να κινηθούμε σε έναν αριθμό περισσοτέρων δήμων, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις -όπως η στελέχωση των δήμων και η ενίσχυσή τους με πόρους- ώστε να ανοίξει αυτό το θέμα. Ας πούμε ότι το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, στις σκέψεις μας, για κάποια άλλη στιγμή».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε ακόμη ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις και όπως ανέφερε ο Σκουρλέτης, «συμφωνήσαμε ότι πρέπει να τον κάνουμε πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό».

Επίσης, είπε πως «δεν προτιθέμεθα να καταργήσουμε τους προέδρους των κοινοτήτων» διότι κάτι τέτοιο, όπως είπε, «θα οδηγούσε στην πλήρη ερημοποίηση της υπαίθρου».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ