Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Ο διάλογος για το μέλλον της Ε.Ε. ξεκινά από το Ταλίν – Για γενναίες τομές μίλησε ο Τσίπρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Στόχος η διασαφήνιση των προθέσεων των κρατών – μελών
  • Οι διαδικασίες ξεκίνησαν από το δείπνο των ηγετών το βράδυ της Πέμπτης
  • Το απόγευμα η συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε., επί τη βάση της πρότασης Μακρόν
  • Επίσημο θέμα της συνόδου, η ψηφιακή πολιτική
  • «Η κατάσταση δεν είναι business as usual», το μήνυμα Τσίπρα στη Σύνοδο

Με το άτυπο δείπνο των ηγετών των κρατών-μελών με θέμα το μέλλον της Ε.Ε. το βράδυ της Πέμπτης, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου, άρχισε ουσιαστικά η συζήτηση και έγινε το πρώτο βήμα στην πορεία προς τη λήψη των αποφάσεων για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ταλίν της Εσθονίας.

bd5ae8ea1ebe35e3a5b74bdac26c5372

Προσερχόμενος στις διαδικασίες της συνόδου ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σε πολύ θετικό κλίμα.

«Το γεγονός όμως ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προχωρήσουμε με βήματα γοργά σε αυτό το διάλογο και με γενναίες αποφάσεις. Με ορίζοντα το 2019 (αυτό) είναι θετικό γεγονός», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δηλώσεις έκανε και ο Εμανουέλ Μακρόν, σχολιάζοντας πως υπήρξε συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. στο Ταλίν για να προχωρήσουν τα σχέδια μεταρρύθμισης στην Ένωση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν, ότι σε δύο εβδομάδες θα παρουσιάσει την πολιτική ατζέντα για το μέλλον της Ε.Ε..

Στο τραπέζι η πρόταση Μακρόν

Το απόγευμα θα συζητηθεί η πρόταση του γάλλου προέδρου για την καλύτερη φορολόγηση στην Ευρώπη των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου, όπως η Apple ή η Google, που κατηγορούνται ότι φοροαποφεύγουν.

«Το θέμα αυτό θα είναι το πιο αμφιλεγόμενο» της συνόδου, αν και δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη, προειδοποίησε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Πέρα από το θέμα της ψηφιακής πολιτικής, η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης αναμένεται να απασχολήσει τους ηγέτες σήμερα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί έναν νέο δρόμο κυρίως μετά το Brexit.

ce1ef253ff639d713bd127dad0da3e22

Κατά το άτυπο δείπνο χθες Πέμπτη το βράδυ οι ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για τις προτάσεις του Μακρόν, ο οποίος την Τρίτη στη διάρκεια ομιλίας του από τη Σορβόννη τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» γύρω από έναν ισχυρό γαλλογερμανικό δίδυμο.

Εξάλλου ο Μακρόν συζήτησε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στα αγγλικά για ένα ημίωρο, χωρίς ωστόσο να εισέλθουν στις λεπτομέρειες των γαλλικών προτάσεων, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, που είναι και οι πιο ευαίσθητες για το Βερολίνο.

Μετά το δείπνο οι Ευρωπαίοι επανέλαβαν «την ισχυρή μας και κοινή επιθυμία να διασφαλίσουμε την ενότητα» της Ε.Ε., προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι «ανοικτοί» σε «νέες προτάσεις», επεσήμανε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συμμετείχε στο άτυπο δείπνο, αν και η χώρα της, που έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αποχώρησή της από την Ε.Ε., δεν είχε συμμετάσχει στις προηγούμενες άτυπες συναντήσεις για το μέλλον της Ένωσης. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, σήμερα η Μέι πρόκειται να συναντηθεί με τη Μέρκελ.

Μεταξύ των θεμάτων της σημερινής συνόδου κορυφής είναι η κυβερνοασφάλεια και η ελεύθερη μεταφορά δεδομένων, τα οποία η Εσθονία, μια μικρή χώρα της Βαλτικής που έχει κάνει μεγάλες προόδους στο θέμα της ψηφιοποίησης, θεωρεί ότι πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την Ε.Ε..

b6f91c2b8ca37b9908f94e088e3ea963

Η πρόταση της Γαλλίας για καλύτερη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου που αναμένεται να επιτρέψει την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των εταιρειών οι οποίες μεταφέρουν εικονικά τα κέρδη τους από όλη την ΕΕ σε ένα κράτος μέλος, όπως η Ιρλανδία ή το Λουξεμβούργο, όπου φορολογούνται με χαμηλότερους συντελεστές.

Το Παρίσι θα ήθελε να επιβληθεί φόρος επί του κύκλου εργασιών που καταγράφουν οι εταιρείες σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα και όχι επί των κερδών τους. Σε αυτό έχει τη στήριξη περίπου δέκα χωρών, μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, όμως η Ιρλανδία είναι κατηγορηματικά αντίθετη.

Οι ευρωπαίοι έχουν στόχο να καταλήξουν σε μια κοινή θέση τον Δεκέμβριο, και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει να καταθέσει μια νομοθετική πρόταση το 2018.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ