Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Ένταση στη Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με την ταυτότητα φύλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να επιβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει σε βελτιωτική αλλαγή που θα δίνει το δικαίωμα νομικής αναγνώρισης φύλου από τα 15 έτη και τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη να δηλώνει ότι δεν θα υπερψηφίσει αν δεν υπάρξει ρητή απαγόρευση για σύναψη γάμου και υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του σχετικού νομοσχεδίου.

552fb4d6375ca5d741e416e3e8dda478 1Ο κ. Κοντονής διευκρίνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για διόρθωση φύλου στα 15 θα είναι πέρα από τη σύμφωνη γνώμη των γονέων, και η επιστημονική γνωμοδότηση από το νοσοκομείο Παίδων που θα εμπλέκεται στην όλη διαδικασία.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε εκτός τόπου και του χρόνου αιτιάσεις περί δυνατότητας εκμετάλλευσης της διαδικασίας για δόλιους σκοπούς, κάνοντας λόγο για «επιχειρήματα καφενειακού επιπέδου» και τονίζοντας ότι «δεν μιλάμε για απατεώνες αλλά για μια μικρή κοινότητα που θέλει να κατοχυρωθούν τα στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα».

«Δεν είμαστε δογματικοί, ακούμε τις προτάσεις κομμάτων και φορέων», υπογράμμισε ο κ. Κοντονής, ενώ απέρριψε το αίτημα που έθεσαν ορισμένοι φορείς να μπορεί να γίνεται διόρθωση φύλου και σε έγγαμους ή να γίνεται η αλλαγή φύλου με απλή δήλωση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μίλησε ακόμα για ξεπερασμένες εμμονές ορισμένων, ενώ εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΚΚΕ.

«Είναι αποκαλυπτικά αυτά που λέει η ΝΔ, η οποία έχει πρόβλημα στο εσωτερικό της. Είδαμε την απόσυρση από τη συζήτηση του βουλευτή της κ. Κυριακίδη, ο οποίος μας κάλεσε να αποσύρουμε το νομοσχέδιο. Όποτε η ΝΔ έχει διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της, προβάλει το επιχείρημα της ασυμφωνίας της κυβερνητικής πλειοψηφίας», τόνισε ο κ. Κοντονής.

6375d77e5b6bea3ac46a02b2ebc17fe3Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, αντέτεινε ότι το κόμμα του ήταν αυτό που έφερε τον αντιρατσιστικό νόμο και εκσυγχρόνισε μεταξύ άλλων τον νόμο περί ναρκωτικών και τόνισε ότι πάντα υπήρχε πριν την κατάθεση νομοσχεδίων συνεννόηση των τριών κομμάτων που συγκυβερνούσαν.

Όπως ανέφερε ο κ. Καραγκούνης το κόμμα του είναι καταρχήν θετικό με το νομοσχέδιο, ωστόσο έχει θέσει ορισμένες προϋποθέσεις ώστε να αποσαφηνιστούν οι αοριστίες και να διασφαλιστούν οι διαδικασίες για να αποκλειστούν καταστρατηγήσεις.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Κοντονή στις αναφορές του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ Γιάννη Δελλή, ότι το φύλο προσδιορίζεται αντικειμενικά.

«Ο κομμουνισμός είναι απελευθερωτική ιδεολογία για εμάς και δεν μπορεί να ταυτίζεται με οπισθοδρομικές αντιλήψεις Μην διαστρέφεται την πραγματικότητα και πυροβολείτε ανθρώπους που λένε τι διεκδικούν», ανέφερε ο κ. Κοντονής και προσέθεσε:

«Το νομοσχέδιο δεν λύνει τα προβλήματα του ρατσισμού, αλλά κάνει καλύτερες τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων και εξασφαλίζει στοιχειώδη δικαιώματα τους».

1e07a2e2476324b196814dd325e24a8e 1Απαντώντας στον κ. Κοντονή ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, έκανε λόγο για διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ, αντιτείνοντας ότι με διαστρεβλωμένα κριτήρια προσπαθεί υποκριτικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να πείσει ότι ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Θα πρέπει να βασίζεται σε ορισμένα επιστημονικά χαρακτηριστικά, διαφορετικά θα οδηγήσει σε κυκεώνα αντιφάσεων που κανένα πλαίσιο δεν θα μπορεί να τις λύσει. Η κυβέρνηση έχει ευθύνες γιατί με τυχοδιωκτικό τρόπο ανοίγει ένα θέμα και δίνει τη πάσα για να αναπτυχθούν αντιδραστικές συμπεριφορές», υποστήριξε ο κ. Δελλής.

c9a20740d2ba6bcc482a358c4ef856b9 1Από την πλευρά του, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι, το νομοσχέδιο δεν είναι ασπίδα προστασίας του θεσμού της οικογένειας.

«Το νομοσχέδιο προκαλεί ένα ακόμα σοκ στη κοινωνία και πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας…. Από το σημείο του αυτοπροσδιορισμού μέχρι της πλήρους αναγνώρισης για μένα υπάρχει ωκεανός… Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε για ζητήματα που αντιδρά η κοινωνία… Η νομική διαχείριση καταστάσεων εκφεύγουν του κοινωνικού στάτους. Ως βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου εκφράζω την ανησυχία μου και δηλώνω τη διαφωνία μου αναλογιζόμενος μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα έχουν κοινωνικό αντίκτυπο… Δεν είμαστε ανακόλουθοι. Υπερασπιζόμαστε τις αρχές που διέπουν την ελληνική παράδοση και κουλτούρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσίκης.

ef315cbe4662a8746b90a7e2b5909076Νωρίτερα πάντως, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ανέφερε ότι το κόμμα του έχει υιοθετήσει τη ψήφο κατά συνείδηση σε αυτό το νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι, «για τόσο σοβαρά και λεπτά θέματα δεν προσφέρεται η αντιπολιτευτική τακτική». «Είναι πολύ λεπτά τα πράγματα που νομοθετούμε και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση γι αυτό και εμείς λέμε ναι επί της αρχής. Λέμε ναι σε ότι έχει σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως με τα δικαιώματα των παιδιών», τόνισε.

Παράλληλα, ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αν και δεν προκύπτει στο νομοσχέδιο όπως είπε, να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο η απαγόρευση υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

951d41c10e01c25a2345cc4cdd4fe7a4 1Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, αφού ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, ζήτησε να υπάρξουν προβλέψεις για τα άτομα με διπλή ιθαγένεια ώστε να μπορούν να το δηλώνουν στο ληξιαρχείο, ενώ για τους ανήλικους 15-17 ετών να υπάρχει γνωμοδότηση ειδικών παιδοψυχιάτρων μαζί με τη ρητή συναίνεση των κηδεμόνων.

3e2d56776eb37d6f022f901bc9f13605Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία χαρακτήρισε υπερβολικές και εκ του πονηρού τις ανησυχίες που εξέφρασαν κάποιοι για κατάχρηση διαδικασιών από δόλια άτομα.

«Το νομοσχέδιο σαφώς και δεν λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά είναι ένα ακόμα σημαντικότατο θετικό βήμα για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και το φέρνουμε με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης και χωρίς να πανηγυρίζουμε. Τίποτα δεν τελειώνει εδώ. Τώρα ξεκινάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Καββαδία.

395218b99fed7685f19e2c3054cd7b77Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του κόμματός του υποστηρίζοντας ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν αποτελεί ένα βήμα μπροστά ούτε έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Μπορεί να τους δίνουμε ένα δικαίωμα αλλά τους στερούμε άλλο δικαίωμα. Αν είναι παντρεμένος θα πρέπει να πάρει διαζύγιο για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Του ζητάμε δηλαδή να παραιτηθεί της οικογένειας. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε τέτοιου είδους διλήμματα στους πολίτες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαρίδης.

fabe4b718bab3966b30e08ac851c99a1 1Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, τόνισε ότι ο νόμος θα έπρεπε να είναι πιο ανοικτός και να ακουμπά καλύτερα «τη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού», ενώ τάχθηκε υπέρ τις τεκνοθεσίας ομόφυλων ζευγαριών. «Εμείς λέμε ναι στη βούληση ή στην αίσθηση που έχει ένα πρόσωπο, ανεξάρτητα από την εμφάνιση», σημείωσε ενώ ζήτησε «να απλουστευθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται αλλά και η δημόσια διοίκηση να τρέξει πιο γρήγορα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ