Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Σπίρτζης: Οι πληγές της Σαμοθράκης θα θεραπευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή “10 στην Ενημέρωση” της ΕΡΤ πραγματοποίησε ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, με αφορμή τις τεράστιες καταστροφές στη Σαμοθράκη.

Ο κ. Σπίρτζης εκτίμησε ότι “οι πληγές της Σαμοθράκης μπορούν να θεραπευτούν στις αμέσως επόμενες μέρες με την κινητοποίηση που υπάρχει, όμως δεν υπάρχει περίπτωση , αν δεν κάνουμε μία ολιστική αντιμετώπιση”.

Πρόσθεσε δε πως: “Το σκεπτικό μας, η δράση μας δεν είναι μόνο να θεραπεύσουμε τις πληγές αλλά να γίνει και ένα σοβαρό δίκτυο για να διορθωθεί η κατάσταση που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια.”

Ακόμα σημείωσε: “Δυστυχώς για άλλη μία φορά εντοπίζουμε τα ίδια προβλήματα που έχουμε εντοπίσει και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, δηλαδή τις παθογένειες χρόνων: τα κλεισμένα ρεύματα μέσα στους οικισμούς, το έλλειμμα χωροταξικού σχεδιασμού, κακά δίκτυα, αρχέγονα δίκτυα θα έλεγα ύδρευσης και αποχέτευσης”.

Αναλυτικά:

Δημοσιογράφος: Έχουμε την καταστροφή στη Σαμοθράκη. Να μιλήσουμε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών τον κύριο Χρήστο Σπίρτζη. Καλημέρα Κύριε Υπουργέ.
Υπουργός: Καλημέρα σας.

Δημοσιογράφος: Πήγατε στη Σαμοθράκη και είδατε ιδίοις όμμασι τι έχει συμβεί.
Υπουργός: Ναι, δυστυχώς για άλλη μία φορά εντοπίζουμε τα ίδια προβλήματα που έχουμε εντοπίσει και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, δηλαδή τις παθογένειες χρόνων: τα κλεισμένα ρεύματα μέσα στους οικισμούς, το έλλειμμα χωροταξικού σχεδιασμού, κακά δίκτυα, αρχέγονα δίκτυα θα έλεγα ύδρευσης και αποχέτευσης.
Επομένως έχουμε για άλλη μία φορά μεγάλη καταστροφή ιδιαίτερα στη Χώρα της Σαμοθράκης. Βλέπουμε ελλιπείς και δομές και στελέχωση προσωπικού στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και για αυτό από την πρώτη στιγμή όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, οι κεντρικές δημόσιες υπηρεσίες και τα υπουργεία, ήταν εκεί για να συνδράμουν και στις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά να επανέλθει το νησί στη φυσιολογική του κατάσταση, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει.

Δημοσιογράφος: Δώστε μας λίγο την εικόνα Κύριε Υπουργέ γιατί συναντήσατε μία εικόνα, εμείς τη βλέπουμε τώρα από τους δέκτες μας και είναι πραγματικά βιβλική η καταστροφή, δεν μπορεί να το πιστέψει ανθρώπινος νους ότι αυτό έγινε μέσα σε λίγες ώρες. Δώστε μας λίγο μία εικόνα…
Υπουργός: Είχαμε με δυο λόγια, πολύ μεγάλους όγκους νερού. Από ό,τι μας έχουν πει οι μετεωρολόγοι έριξε σε μισή μέρα ότι ρίχνει σε μισό χρόνο στο νησί. Από κει και πέρα υπήρχαν τέσσερα ρέματα τα οποία περνάνε μέσα από τον οικισμό της Χώρας της Σαμοθράκης. Δεν υπήρχε μέσα στον οικισμό η κατάλληλη υποδομή, τα κατάλληλα δίκτυα προκειμένου να φύγουν και τα νερά και τα φερτά υλικά και τα βράχια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών, λάσπης και βράχων να σωρευτούν μέσα στα καλντερίμια, στα σοκάκια της Χώρας και να ζήσουμε αυτό που βλέπετε αυτή τη στιγμή και στους δέκτες σας.
Αυτό είναι μία πραγματικά μεγάλη καταστροφή για τη Χώρα της Σαμοθράκης, υπάρχουν πάρα πολλά συνεργεία για να συνδράμουν να καθαρίσουν τη Χώρα, είχαμε βλάβες στις υποδομές του οδικού δικτύου σε δύο άλλα σημεία του νησιού, υπήρχε πρόβλημα με το κέντρο υγείας, που πλημμύρισε ο κάτω όροφος…

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ τι εξαγγέλλετε για τη Σαμοθράκη σήμερα, για την επόμενη μέρα;
Υπουργός: Πιστεύω ότι οι πληγές της Σαμοθράκης μπορούν να θεραπευτούν στις αμέσως επόμενες μέρες με την κινητοποίηση που υπάρχει, όμως δεν υπάρχει περίπτωση , αν δεν κάνουμε μία ολιστική αντιμετώπιση, και αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή, της έλλειψης των δικτύων και των υποδομών που πρέπει να έχει το νησί, να μην ξαναζήσουμε κάτι τέτοιο.
Άρα το σκεπτικό μας, η δράση μας δεν είναι μόνο να θεραπεύσουμε τις πληγές αλλά να γίνει και ένα σοβαρό δίκτυο για να διορθωθεί η κατάσταση που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε πολύ κ Υπουργέ. Να είστε καλά.
Υπουργός: Να είστε καλά και εσείς.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ