Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Σε θερμό κλίμα οι διμερείς συναντήσεις Κοτζιά με τους ομολόγους του από Αρμενία, Λιβάνο, Κολομβία

OI HΠΑ έτοιμες να βοηθήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διμερείς επαφές, σε εξαιρετικό κλίμα, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τους ομολόγους του της Αρμενίας, του Λιβάνου και της Κολομβίας στο περιθώριο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Γκεμπράν Μπασίλ, επιβεαβιώθηκε για άλλη μία φορά τo άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Περιφερειακά και διεθνή θέματα κυριάρχησαν στη συζήτηση ενώ έμφαση δόθηκε στις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε το περιεχόμενο των ελληνικών πρωτοβουλιών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας το κεκτημένο της Διάσκεψης της Ρόδου για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Λιβάνου στο πολιτιστικό-μορφωτικό πλαίσιο, τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και σε επίπεδο πανεπιστημίων, αλλά και η σκοπιμότητα οικοδόμησης μιας ευρύτερης αρχιτεκτονικής ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Περαιτέρω, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να ενισχύσουν τη δυναμική της τριμερούς συνεργασίας με την Κύπρο, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να συγκληθεί η επόμενη συνάντηση στο προσεχές διάστημα. Εξετάστηκαν επίσης ζητήματα διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβαίας υποστήριξης υποψηφιοτήτων σε διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς προσκάλεσε τον Λιβανέζο ομόλογό του να συμμετάσχει στην 2η Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά και στην 3η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου 2018.

Φιλικό ήταν το κλίμα και στη στη συνάντηση που είχε προηγηθεί ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, Έντουαρντ Ναλμπαντιάν. Η συζήτηση των δύο ανδρών εστιάστηκε κυρίως στις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και ο τουρισμός, σε συνέχεια των συμφωνηθέντων κατά την πρόσφατη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα ο κ. Κοτζιάς στο Ερεβάν, τον περασμένο Μάρτιο. Παράλληλα εξετάστηκε και όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Αρμενίας, η ενίσχυση των οποίων θα μπορέσει να επιτευχθεί και με την ενεργοποίηση του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Αρμενίας, που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.

Από τη συζήτηση δεν έλειπαν και ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό– για το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας ζήτησε να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις- η κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το επικείμενο κουρδικό δημοψήφισμα στο βόρειο Ιράκ.

Ο Ν. Κοτζιάς προσκάλεσε τον Αρμένιο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα στα τέλη του τρέχοντος έτους, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένης της μορφωτικής-πολιτιστικής συνεργασίας, αλλά και για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών ήταν το αντικείμενο και της συνάντησης του κ. Κοτζιά με την υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας, Μαρία Ανχέλα Ολγκουίν Κουέγιαρ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τις δύο πλευρές και σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπου συμφωνήθηκε η ανταλλαγή σχετικής εμπειρογνωμοσύνης και βέλτιστων πρακτικών.

Επιπροσθέτως, η υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας ενημέρωσε τον Ν. Κοτζιά για τις θετικές προοπτικές που διανοίγει η υπογραφή και εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης μεταξύ της κυβέρνησης και του FARC.

Κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, η κα Κουέγιαρ θα επισκεφθεί την Αθήνα στα μέσα Δεκεμβρίου 2017, ενώ ανταπέδωσε ανάλογη πρόσκληση στον Ν. Κοτζιά για να επισκεφθεί την Κολομβία εντός του 2018.

Oι HΠΑ θα βοηθήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

Συνάντηση με τον βοηθό υφυπουργό των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κόεν, είχε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του για την ετοιμότητα του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη και τη βούλησή του στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και του πλαισίου που έθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΡΙΚ, ο κ. Κόεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών και είναι δεσμευμένες για λύση εντός του πλαισίου του γεν. γραμματέα. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η δουλειά που έχει γίνει στις συνομιλίες.

Πριν το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να αναμένονται επισκέψεις στην Κύπρο του κ. Κόεν και πιθανόν άλλων Αμερικανών αξιωματούχων, για να δουν τι μπορεί να γίνει στο Κυπριακό, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Ο κ. Κόεν αναμένεται στις προσεχείς ημέρες να επισκεφθεί την Ελλάδα και την Τουρκία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ